Σάββατο, 7 Νοεμβρίου 2015

ΟΡΕΙΝΗ ΝΑΥΠΑΚΤΙΑ : Η ΥΠΟΛΟΙΠΗ ...ΦΩΚΙΔΑ!

                     (''Δρυάδες'' Αμπελακιώτισσα)
''Τα Κράβαρα''

   Το παρακάτω παρατιθέμενο άρθρο, αλιεύσαμε από το tourism.gr.  Θεωρώντας δε ότι, η Ορεινή Ναυπακτία είναι η δυτική συνέχεια της Φωκίδος, πιστεύουμε ότι η συνεργασία της Δ.Ε. Βαρδουσίων με την Δ.Ε. Αποδοτίας είναι επιβεβλημένη!   Είναι προφανές στον οποιονδήποτε επισκέπτη των δυο περιοχών και το διαπιστώνει αμέσως,
ότι η μορφολογία του εδάφους, η πανίδα και η χλωρίδα, η παραδοσιακή αρχιτεκτονική ακόμη και τα έθιμα και οι ασχολίες των κατοίκων, είναι ίδιες.  Από το Αλποχώρι και τον Ζωριάνο, βλέπει κανείς απέναντί του την Λιμνίτσα, την Τερψιθέα και την Ελατού.  Μια καταπράσινη χαράδρα χωρίζει αυτά τα χωριά, μαζί μετα σύνορα των δυο Νομών.  Η δε Άνω Χώρα, το κεφαλοχώρι ολόκληρης της περιοχής, θυμίζει την Αρτοτίνα και την Πενταγιού μαζί!
Είναι και ιστορικοί οι δεσμοί εκείνης της περιοχής με την Φωκίδα.  Πλείστοι από εκεί και σε διαφορετικές χρονικές περιόδους, εγκατέλειπαν την γη και τα χωριά τους και αναζητούσαν το καλύτερο για την ζωή τους, στην Φωκίδα και ιδίως στην περιοχή της Αμφίσσης.  Αυτό δικαιολογεί και τα ''παρατσούκλια'' τους, τα οποία με τον καιρό έγιναν επώνυμα, όπως Κραβαρτόγιαννος και Κραβαρίτης.
Πανέμορφος τόπος.  Και η πολυετής απομόνωσή του, τον διατήρησε αλώβητο και ανέγγιχτον από την ''τουριστική'' επέλαση και την άναρχη δόμηση.
Αξίζει να τον επισκεφθεί κανείς.

****************************************

Ορεινή Ναυπακτία: O παράδεισος των φυσιολατρών

                
Οι περισσότεροι από εμάς γνωρίζουμε τον υπέροχο προορισμό της Ναυπάκτου, δε γνωρίζουμε όμως τις ομορφιές που κρύβει η ορεινή πλευρά της Ναυπακτίας  ή Kράβαρα όπως λεγόταν παλαιότερα, όνομα σλαβικής προέλευσης και σημαίνει βοϊδολίβαδο.

Εκεί, στις πλαγιές της Πίνδου, η Ορεινή Ναυπακτία αποτελείται από ένα σύμπλεγμα χωριών, που σήμερα ανήκουν σε τρεις δημοτικές ενότητες  -  Αποδοτίας,  Πυλήνης και  Πλατάνου- έχοντας στα νότια τον Μόρνο, τον Εύηνο και τον παραπόταμό του Κότσαλο, ένα τοπίο που απογειώνεται μαγικά, όταν πέσουν τα πρώτα χιόνια!

Η Ορεινή Ναυπακτία είναι ένας καταπράσινος τόπος που σε προσκαλεί να τον εξερευνήσεις, ξεκινώντας αρχικά από τα χωριά της, που είναι μοναδικά.
Αξίζει να επισκεφτείτε:
 • Άνω Χώρα ή Μεγάλη Λομποτινά
 • Κάτω Χώρα
 • Λιμνίτσα
 • Ελατού
 • Τερψιθέα
 • Κρυονέρι
 • Πόδος
 • Αμπελακιώτισσα
 • Πλάτανος
 • Άγιος Δημήτριος
 • Γραμμένη Oξυά
 • Περδικόβρυση
 • Κλεπά
Όλα τα χωριά είναι ιδιαίτερα γραφικά με αρχιτεκτονικό ενδιαφέρον, αφού είναι  χτισμένα από σχιστόλιθο στην πλειονότητά τους ενώ η φύση οργιάζει δίπλα τους με μονοπάτια μέσα σε δάση, πλούσια πανίδα, ορεινά καταφύγια, βρύσες κρυστάλλινου νερού, ποτάμια, καταρράκτες και λίμνες, υπέροχη ησυχία και ιδιαίτερο χρώμα, που καθιστά το τοπίο μοναδικό!

Επομένως είναι ιδανικά για μοναδικές δραστηριότηες: Οι περίπατοι, οι ορειβασίες, η ποδηλασία σε ανώμαλο δρόμο, το ράφτιν και το κανό καγιάκ στα νερά του Ευήνου κάνουν ακόμα πιο ελκυστικό αυτόν τον προορισμό.
Όσο αφορά φυσικούς και πολιτιστικούς τόπους που αξίζει να δείτε, μην χάσετε Το μονοπάτι του Κάκαβου, τη Σχολή της Μεγάλης Λομποτίνας και το Λαογραφικό Μουσείο Τερψιθέας.

Αξίζει τέλος να αναφερθεί πως το ντόπιο φαγητό είναι μοναδικό, λαχανοντολμάδες, γίδα βραστή και παραδοσιακές πίτες, θα καλύψουν με τη γεύση τους ακόμα και του πιο απαιτητικούς, όμως το πιο σημαντικό είναι πως αποτελεί μία περιοχή που δεν αποτέλεσε προϊόν κακής εκμετάλλευσης τουριστικά, μία περιοχή που νιώθει κανείς πως δεν αρκούσε ο χρόνος που είχε στη διάθεσή του για να την εξερευνήσει.

 Στην Ορεινή Ναυπακτία ξυπνά κανείς το πρωί κι νιώθει πως όλες οι αισθήσεις του θα βρουν ουσία και περιεχόμενο, στην πιο πρωτόγονα φυσική εκδοχή τους!

tourism.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου