Τετάρτη 20 Ιουλίου 2016

Cine Itea : ΜΙΑ ''ΓΛΥΚΙΑ ΑΠΟΔΡΑΣΗ'' ΜΕ ...ΚΑΓΙΑΚ


ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΙΤΕΑΣ

Τετάρτη 20/7 και Παρασκευή 22/7/2016 στις 9.30μμ
Στη μαρίνα Ιτέας
Η γαλλική κωμωδία  
«ΓΛΥΚΙΑ ΑΠΟΔΡΑΣΗ» 
του Μπρυνό Πονταλιντές
Βραβείο στο φετινό Φεστιβάλ Γαλλό- φωνου κινηματογράφου της Αθήνας
Το trailer της ταινίας https://www.youtube.com/watch?v=LUv1wPbNsCg

ΥΠΟΘΕΣΗ
Ο γραφίστας Μισέλ είναι παθιασμένος με τα αεροπλάνα, αλλά ο ίδιος δεν έχει πιλοτάρει ποτέ… Κάποια μέρα βλέποντας κάτι φωτογραφίες με καγιάκ σκέφτεται πως μοιάζουν με άτρακτο αεροπλάνου. Αγοράζει ένα συναρμολογούμενο μονοθέσιο καγιάκ και αποφασίζει να κάνει μια «γλυκιά απόδραση», ακολουθώντας το τοπικό ποτάμι. Ο πρώτος του σταθμός στα 4 χιλιόμετρα είναι ένα πανδοχείο που διευθύνουν δύο γυναίκες.
Ο Μπρυνό Πονταλιντές (ελληνικής καταγωγής) γράφει, σκηνοθετεί και πρωταγωνιστεί (με τον αδελφό του Ντενί ηθοποιό της Comedie Francaise) σε μια κομεντί ανάλαφρη, αλλά όχι ελαφριά και καθόλου αφελή. Εκπληκτικός, στοχαστικός κωμικός ο ίδιος, πλαισιωμένος από καλούς γάλλους ηθοποιούς σε μικρούς ρόλους, στην πανέμορφη εξοχή της Βουργουνδίας, στους παραπόταμους του Λίγηρα μοιάζει να νοιώθει αυτά που θέλει να μοιραστεί: ότι όλοι χρειαζόμαστε μια απόδραση από τις ευθύνες και τη σοβαρότητα, χωρίς υποχρεώσεις, έγνοιες και αναστολές και ότι οι δεσμοί της μικρής κοινότητας είναι πιο ευεργετικοί από τη μοναχικότητα.
Η ταινία πήρε το μεγάλο βραβείο στο φετινό Φεστιβάλ Γαλλόφωνου κινηματογράφου της Αθήνας και βγήκε στις αίθουσες τον Μάιο. Η κριτική επιτροπή στο σκεπτικό της βράβευσης αναφέρει μεταξύ άλλων: «Σε μια εποχή που κάθε αθωότητα έχει χαθεί και κάθε στιγμή μας ωθεί στον κυνισμό η ταινία αυτή είναι ένα εγκώμιο της ατομικής ελευθερίας, της ποίησης, των πολύτιμων συναισθημάτων.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου