Τρίτη 26 Ιουλίου 2016

ΕΝΑΣ ''ΗΡΩΪΚΟΣ'' ΜΥΚΗΝΑΪΚΗΣ ΕΠΟΧΗΣ ΚΡΑΤΗΡΑΣ

Ο «κρατήρας της μάχης» εκτίθεται για πρώτη φορά
140 χρόνια μετά την ανακάλυψή του


Για πρώτη φορά, 140 χρόνια μετά την ανακάλυψή του, θα εκτεθεί στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, το μεγαλύτερο αργυρό αντικείμενο της Μυκηναϊκής Εποχής, ο περίφημος «Κρατήρας της μάχης», μαζί με ένα από τα χρυσά κύπελλα που είχε στο εσωτερικό του.
Η τοποθέτησή του σε κατάλληλη προθήκη στην αίθουσα 34 έγινε το μεσημέρι της Δευτέρας παρουσία του Υπουργού Πολιτισμού Αριστείδη Μπαλτά.
Ο «Κρατήρας της μάχης» είναι ένα μεγάλο αργυρό αγγείο που εκτίθεται για πρώτη φορά και το οποίο ανακαλύφθηκε σε τάφο πρίγκιπα, στο πλαίσιο των ανασκαφών του Ερρίκου και της Σοφίας Σλήμαν στις Μυκήνες, το 1876. Ήταν ένας από τους βασιλικούς τάφους του περίφημου Ταφικού Κύκλου Α, όπου για πρώτη φορά εντοπίστηκαν αντικείμενα και ταφικά έθιμα απολύτως άγνωστα ως τότε στην αρχαιολογική έρευνα και τα οποία χρονολογούνται στον 16ο αι. π.Χ.
Παράλληλα με τη μεγάλη αρχαιολογική αξία του, το αντικείμενο έχει να επιδείξει, με την εύρεσή του, και μια πολύ ενδιαφέρουσα πορεία. Τα αργυρά ελάσματα που το αποτελούσαν (χωρίς κανείς να ξέρει το μυστικό τους), μεταφέρθηκαν στο Μουσείο, αριθμήθηκαν κι έμειναν οριστικά στις αποθήκες του. Την ίδια στιγμή τα πολύτιμα κτερίσματα του Ταφικού Κύκλου Α - μεταξύ των οποίων το χρυσό «Κύπελλο του Νέστορα», που ήταν στο εσωτερικό του κρατήρα όπως και άλλα εντυπωσιακά χρυσά και αργυρά κύπελλα - είχαν μία εντελώς διαφορετική διαδρομή, καθώς έγιναν από τα πιο διάσημα εκθέματα της μόνιμης συλλογής του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου.
Ο αργυρός «κρατήρας της μάχης» παρουσιάζει την ηρωική μάχη δύο αντίπαλων ομάδων πολεμιστών πάνω από έναν πεσμένο οπλίτη. Αναδύθηκε από τις αποθήκες στο πλαίσιο της δράσης του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, «Αθέατο Μουσείο», που προβάλλει κάθε δύο μήνες επιλεγμένες αρχαιότητες, τις παρουσιάζει στους επισκέπτες και ξεδιπλώνει την αφήγηση της άγνωστης ιστορίας του.
Ο κρατήρας θα εκτίθεται ως τις 25 Σεπτεμβρίου. Στις 7 και 28 Αυγούστου και στις 16 και 25 Σεπτεμβρίου, ώρα 13:00, αρχαιολόγοι του μουσείου θα υποδεχθούν τους επισκέπτες στο χώρο της έκθεσης και θα συνομιλήσουν μαζί τους για τον αργυρό κρατήρα και τα πλούσια ταφικά δώρα ενός πρίγκιπα του πρώιμου Μυκηναϊκού κόσμου, που έζησε βίο μικρό με μεγάλες προσδοκίες.
Για την παρακολούθηση της παρουσίασης είναι απαραίτητη η προμήθεια εισιτηρίου και η δήλωση συμμετοχής κατά την προσέλευση. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας
(πηγή : pronews.gr). 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου