Πέμπτη 28 Ιουλίου 2016

ΠΟΛΥΔΡΟΣΟΣ ΠΑΡΝΑΣΣΟΥ : ΜΥΣΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ''Ο ΚΟΛΛΗΤΟΣ'' (νεροκουβαλήματα...)

Δήμος Δελφών :
Η κολυμβήθρα του Σιλωάμ...

    ''... Ήταν σούρουπο Σαββάτου (23-7-2016). Ο ήλιος μπατάριζε νωχελικά προς την Γκιώνα, παίρνοντας μαζί του το φως και την ζέστα της ημέρας. Ήταν ένα συνηθισμένο καλοκαιρινό σαββατιάτικο απόγευμα, με την πλατεία να γεμίζει σιγά-σιγά από κόσμο και τις μυρουδιές από τις ταβέρνες, να υπόσχονται γαστριμαγείες σε ντόπιους και φερτούς οισοφάγους.
Σουβάλα. Μια πρασινοπλουμιστή ζωντανή ζωγραφιά στην βόρεια πλευρά του Παρνασσού, με τα νερά της, τις δροσιές της. Και με την ιστορία της να ανακατεύει τους μύθους και τον πολιτισμό της, αντάμα με την λαογραφία και τις παραδόσεις της. Ένας τόπος να τον ζεις, να τον απολαμβάνεις και να τον χαίρεσαι για όλη σου την ζωή. Ένας τόπος λατρεμένος.

   Και ξάφνου, φασαρία, φωνές και τρεχαλητά με τους λαχανιασμένους στην πλατεία μαντατοφόρους, να μεταφέρουν την είδηση : 
Πιάστηκε στα πράσα ο οδηγός ενός  βυτιοφόρου φορτηγού, που το είχε κωλώσει  δίπλα σε έναν πυροσβεστικό κρουνό του χωριού και αφού τον είχε ανοίξει, τράβαγε νερό από αυτόν!... Κι αυτό το είχε κάνει όπως μαθεύτηκε μετά,  4-5 φορές μέχρι εκείνη την ώρα!...

  Του ζητήσανε το λόγο, λέει. Και με τα πολλά κατάφεραν να του αποσπάσουν την ομολογία, ότι δήθεν αυτός λέει, εντολές εκτελούσε. Ότι του είχαν πει ότι το νερό του χωριού, είναι ελεύθερο λέει, για όποιον ήθελε να το πάρει απο εκεί που το παίρνει και η Πυροσβεστική και ότι ο άνθρωπος που τον έβαλε να το κάνει λέει, ήτανε κολλητός με κάποιον μεγάλο απ' τη Σουβάλα. Στην ερώτηση δε, πού το πήγαινε το νερό, είπε ότι γέμιζε μια πισίνα, στην βόρεια, την καμπίσια μεριά του χωριού. Τώρα, αλήθειες έλεγε, ψέματα έλεγε, κανένας δεν ήξερε.

Και κύττα μια αναποδιά :  Με το που μισοάδειασε η δεξαμενή από τα τραβήγματα του βυτίου, χάλασε η αντλία που έστελνε το νερό στο δίκτυο κι εκείνο το σαββατόβραδο, ολόκληρο το χωριό έμεινε χωρίς νερό. Ούτε για πιώμα, ούτε για πλύσιμο, ούτε για πότισμα. Ούτε και για την λάτρα των σπιτιών και των μαγαζιών, ούτε και για την υγιεινή των ανθρώπων.

   Η αναστάτωση ήταν πλέον γενική. Ειδοποιήθηκαν οι αρχές και μετά από λίγο, έφτασε συνεργείο του Δήμου, που καταπιάστηκε όλο το βράδυ με την αντλία. Την άλλη μέρα το πρωί, Κυριακή 24 Ιουλίου 2016, το νερό ξανάρθε στο χωριό, αλλά το πράμα, δεν πέρασε απαρατήρητο. Όλοι ξέρανε ποιός και τί.   Και για αυτό, όπως έγραψε και ο polydrososparnassou στις 24 Ιουλίου, ο τοπικός πρόεδρος έκανε τα πρεπούμενα :
 
''Ο Πρόεδρος της Πολυδρόσου μας ανέφερε ότι για την προμήθεια νερού με βυτίο, από πυροσβεστικό κρουνό εντός του χωριού, λίγο πριν τη διακοπή,  ενημερώθηκε εκ των υστέρων από κατοίκους και ενημέρωσε αρμοδίως τον Δήμαρχο τον Αντιδήμαρχο, το ΑΤ Γραβιάς, για τα καταγγελλόμενα των κατοίκων, αλλά και τον εισαγγελέα για τα περαιτέρω.''


Να περιμένουμε να γελάσουμε, ή θα παραχωρηθεί σαν αντάλλαγμα, το δωρεάν κολύμπι στους Σουβαλιώτες σε εκείνη την γεμάτη με το δημοτικό νερό πισίνα;...

Άχ! βρε λατρεμένη Πολύδροσε, τι τραβάς για μια πισίνα ενός  ...μεγάλου!...''



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου