Δευτέρα 4 Ιουλίου 2016

ΨΙΘΥΡΙΖΟΝΤΑΣ ''ΤΟ ΤΑΞΕΙΔΙ'' ΔΙΠΛΑ ΣΤΗΝ ΘΑΛΑΣΣΑ (συναυλία)

                    συναυλία
                 «ΑΦΙΕΡΩΜΑ 
       ΣΤΟΝ ΜΑΝΟ ΧΑΤΖΙΔΑΚΙ»
                «το ταξίδι»
         με τον ΒΑΣΙΛΗ ΓΙΣΔΑΚΗ

Δείχτε μου δρόμο να περάσω με ήλιο με βροχή, Θέλω τον κόσμο να διαβάσω και πάλι απ' την αρχή. (Ν. Γκάτσος).


Εικοσιπέντε χρόνια πριν, περπατώ στην οδό Ρηγίλλης για να συναντήσω για πρώτη φορά τον Μάνο Χατζιδάκι. Χτυπάω το κουδούνι της πόρτας κι εκείνος χαμογελαστός με υποδέχεται. Του τραγουδώ τρία δικά του τραγούδια και λίγο μετά ακούω,

«μου κάνεις αγόγι μου» με εκείνο το χαρακτηριστικό ρο που είχε στην ομιλία του. Γίνομαι ενας εκ των ερμηνευτών του στις συναυλίες που ακολουθησαν, δίπλα στην Μαρία Φαραντούρη, την Αλίκη Καγιαλόγλου, την Νένα Βενετσάνου και τον Ηλία Λιούγκο. Έτσι ξεκινά ένα μεγάλο ταξίδι στα τραγούδια του και στον κόσμο του. ΟΙ εμπειρίες πολλές και πλούσιες, δεν είναι και απλό πράγμα πιτσιρίκος να τραγουδάς υπό την διεύθυνση του Μάνου Χατζιδάκι.
Δεν άργησε το ταξίδι να γίνει τραγούδι. Ο Χατζιδάκις ήθελε να κάνει μια δισκογραφική δουλειά στην οποία θα ήμουν ο ερμηνευτής. Ζήτησε από τον Νίκο Γκάτσο, ο οποίος τότε ήταν άρρωστος, να γράψει τους στίχους των τραγουδιών. Κι έτσι γεννήθηκε « Το ταξίδι» που έμελε να είναι και το τελευταίο τραγούδι που ο Νίκος Γκάτσος έγραψε πριν φύγει από την ζωή. Περιγράφει με έναν συγκλονιστικό και ποιητικό τρόπο το επερχόμενο τελευταίο ταξίδι της ζωής του. Τα λόγια του Νίκου Γκάτσου χαρακιά….

“ Ένα οδοιπορικό στο τραγούδι και το λόγο του Μάνου Χατζιδάκι.”

Αρχής γινομένης από τις συνθέσεις του για το θέατρο και τον κινηματογράφο έως και τους κύκλους τραγουδιών του (Reflections, Τα Κινηματογραφικά, Ο Μεγάλος Ερωτικός, Ρωμαϊκή Αγορά, Λαϊκή Αγορά κ.α.)

Ο τελευταίος αυθεντικός ερμηνευτής του Μάνου Χατζιδάκι, Βασίλης Γισδάκης, αναλαμβάνει να μας ξεναγήσει στο έργο του μεγάλου Έλληνα μουσικοσυνθέτη.
Εμβόλιμα, παρουσιάζεται την ιστορία των τραγουδιών μέσα από αναφορές στην προσωπικότητα και το έργο του Μάνου Χατζιδάκι. Παράλληλα προβάλλεται φωτογραφικό υλικό.
Στην συναυλία ο Β.Γισδάκης θα παρουσιάσει και τραγούδια από την πρόσφατη δισκογραφική του δουλειά «της ημέρας τα σκοτάδια» σε μουσική του νέου συνθέτη Δαμιανού Πάντα. Τραγούδια που διαγράφουν την δική τους ξεχωριστή πορεία στο σύγχρονο Ελληνικό τραγούδι και ήδη αγαπήθηκαν από το κοινό.

Στο πιάνο και το τραγούδι η επί χρόνια συνεργάτιδα του και γνώστης του ύφους και του ήθους των τραγουδιών του Μάνου Χατζιδάκι Δέσποινα Στεφανίδου.

Φιλική συμμετοχή: Ελένη Ιντέρνου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου