Σάββατο 16 Ιουλίου 2016

Η ΑΡΜΕΝΙΚΗ ΜΟΥΣΙΚΗ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΟ ΠΙΑΝΟ ΜΙΑΣ ΧΑΡΙΣΜΑΤΙΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΟΥ

Ρεσιτάλ πιάνου της Κριστίν Τοκατλιάν
με θέμα την Αρμένικη μουσική
Δευτέρα 18/7/2016 στις 9μμ στην Ιτέα (Κυριακοπούλειο)
ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ
Ο προσωπικός περίπατος της Κριστίν Τοκατλιάν στην Αρμένικη μουσική μέσα από έργα για σόλο πιάνο, γραμμένα στον 20ο αιώνα.
Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στον Κομιτάς Βάρταμπετ (Αρχιμανδρίτης Σογομονιάν 1869-1935) που έβαλε σκοπό της ζωής του να αναδείξει την αυθεντική Αρμένικη μουσική παράδοση. Μέσα από τις περιηγήσεις του στα χωριά της Αρμενίας, στις αρχές του 20ου αιώνα, ο Κομιτάς συνέλεξε την παραδοσιακή μουσική και έθεσε τα θεμέλια των ιδιαίτερων στοιχείων της Αρμένικης μουσικής: ένα αμάλγαμα λαϊκής και θρησκευτικής μουσικής παράδοσης αιώνων με σύγχρονες τεχνικές σύνθεσης.
Ακόμα και αν πολλοί συνθέτες (όπως ο Α. Χατσατουριάν) έχουν αναπτύξει μια σύγχρονη μουσική γλώσσα, στις περισσότερες περιπτώσεις υπάρχει ένα κοινό συστατικό: η ενσωμάτωση των Αρμένικων μουσικών ιδιωμάτων στο έργο τους.
Το ρεσιτάλ πιάνου πραγματοποιείται στα πλαίσια της
10ης ANIMART 2016
Βιωματικό Σχολείο Τεχνών και Forum Σύγχρονης Δημιουργικότητας που γίνεται στους Δελφούς, 16 - 24 Ιουλίου 2016

ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ
Κινηματογραφική Λέσχη Ιτέας και Art/European Animation Center
Κριστίν Τοκατλιάν (μερικές πληροφορίες)
Η Κριστίν Τοκατλιάν, είναι μια δεξιοτέχνης πιανίστα που έχει λάβει εξαιρετικούς επαίνους για τις ακαδημαϊκές της διακρίσεις αλλά και τη γεμάτη πάθος ερμηνεία της. Το 2008 της απονεμήθηκε το βραβείο "Ελένη Μυκονίου" από την Ακαδημία Αθηνών. Με την ενθάρρυνση της οικογένειάς της, έμαθε να εκτιμά την αξία της κλασικής μουσικής και από την ηλικία των έξι ετών έκανε ήδη τα πρώτα της μαθήματα πιάνου στο Εθνικό Ωδείο.
Η εκπαιδευτική της σταδιοδρομία υπό την καθοδήγηση του καθηγητή της Μανώλη Κοκκάλη κορυφώθηκε με το Δίπλωμα Πιάνου το οποίο και πήρε με βαθμό Άριστα παμψηφεί και πρώτο βραβείο, από το Εθνικό Ωδείο. Μαθητεύοντας πλάι σε διάσημους πιανίστες συμπεριλαμβανομένων των Δημήτρη Τουφεξή, Yu Chun Yee και Bernard Roberts από το 1996 έως το 1999, η Κριστίν έλαβε το Πτυχίο Bachelor of Arts in Music από το Deree College, και ανώτερα μεταπτυχιακά διπλώματα από το Βασιλικό Κολέγιο του Λονδίνου (Royal College of Music in London - PGDip, PGAdvDip).
Πραγματοποίησε σόλο ρεσιτάλ, κοντσέρτα και συναυλίες μουσικής δωματίου στην Ελλάδα, τη Μεγάλη Βρετανία, την Ιταλία, τη Γερμανία, το Λίβανο και την Αρμενία, ενώ το 2010 ερμήνευσε το Κοντσέρτο για πιάνο και ορχήστρα του Χατσατουριάν σε πρώτη εκτέλεση με τη ΚΟΘ, στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.
Το ενδιαφέρον της για την Αρμενική μουσική την οδήγησε στη βαθύτερη έρευνά της, στα πλαίσια του Διδακτορικού προγράμματος στο University of London, με θέμα διατριβής την πιανιστική γραφή στην Αρμενία πριν και μετά την ανεξαρτησία της χώρας, παρουσιάζοντας μελέτες σε συνέδρια στην Αθήνα, το Λονδίνο και τη Κωνσταντινούπολη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου