Πέμπτη 28 Ιουλίου 2016

''ΤΡΑΠΕΖΟΥΝΤΑ'' : ΥΠΑΡΧΕΙ (κι ας μην υπήρχαμε)

Περί Πόντου
περί Λήθης
και περί Πόνου

    Όλα ήσαν εκεί. Όλα έκαναν αισθη- τή την παρουσία τους, σε αυτήν την συγκέντρωση στο ''Κυριακοπού- λειο'' με αφορμή την παρουσίαση του βιβλίου του Θοδωρή Δεύτου
Όλα είχαν ''πιάσει'' τον χώρο τους, μέσα στο μυαλό και τις καρδιές, των όσων ευρέθησαν εχθές το βράδυ σε εκείνη την αίθουσα. Από την συγκί- νηση, την θλίψη, την περιπέτεια, το πάθος για την ζωή, έως και την αγανάκτηση για την απώλεια και την νοσταλγία για την χαμένη πατρίδα.
Όλα ήσαν εκεί. Όλα, εκτός από τους οικοδεσπότες. Τους Μικρασιάτες.

  Διοργανωτές σε αυτήν την παρουσίαση του βιβλίου με τίτλο ''Τραπεζούντα, το διαμάντι της Ανατολής'' ήσαν ο Σύλλογος Μικρασιατών Ιτέας και οι εκδόσεις ''Ωκεανός''. Παρόντες όμως ήσαν, εκτός από τα μέλη του Δ.Σ. του Συλλόγου, κάποιοι ''φίλοι και γνωστοί'', 2-3 αιρετοί, κάποιοι φιλαναγνώστες και κανείς άλλος.  Ωσάν η υπόθεση ''Πόντος'', να μην αφορά κανέναν άλλον παρά μόνον τους ποντίους στην καταγωγή.   Ωσάν να μην αφορά η γνώση της ιστορίας και της απωλείας του Πόντου, καθώς και το μαρτύριο, οι διωγμοί και η γενοκτονία των ανθρώπων του, όλους εμάς τους ''ελλαδίτες''.  Ωσάν να διαχωρίσαμε την Μικρά Ασία σε δύο ή τρία τμήματα : Στην ''δική'' μας, την γειτνιάζουσα με το Αιγαίο μονοπωλώντας και το όνομά της και στην υπόλοιπη, αυτήν της ανατολής, του βορρά και του κέντρου. Ακόμη όμως και την ''δική'' μας, να την ενθυμούμαστε μόνο για τίποτε εκδρομές, για τίποτε πανηγύρια και για τίποτε επετειακές ημερομηνίες...

  Με γλαφυρό τρόπο, με συναίσθημα και καθαρόν αφηγηματικόν λόγο, οι δύο κυρίες Δέσποινα Ματατάνα και Αλέκα Στεργίου, μας ετοποθέτησαν με τον πρόλογό της η πρώτη και με την λογοτεχνική της (κυριολεκτικά!) εισαγωγή η δευτέρα, μέσα στις έννοιες και στο κλίμα του βιβλίου.  Οι ίδιες ανέγνωσαν και χαρακτηριστικά αποσπάσματα από το έργο, ενώ ο συγγραφέας Θοδωρής Δεύτος (και όχι Νεύτος...), αναφέρθηκε σε σχολιασμούς του έργου του και στην ''ανάμειξή'' του στις εφετινές πανελλήνιες εξετάσεις.


  Την εκδήλωση είχε προλογίσει εξαιρετικά, το μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου Μικρασιατών Ιτέας, κυρία Γιώτα Λαϊνη-Κολιαλή, ενώ τόσον ενδιάμεσα, όσον και στο τέλος, το αυθόρμητο χειροκρότημα των παρισταμένων, καταμαρτυρούσε την εκτίμηση και την ευχαρίστηση του κοινού, προς τους συντελεστές αυτής της όμορφης και τόσον ζεστής εκδηλώσεως.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου