Τρίτη 5 Ιουλίου 2016

Cine Itea : ΜΙΑ ΠΟΛΥΒΡΑΒΕΥΜΕΝΗ ''ΤΕΤΑΡΤΗ''


ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΙΤΕΑΣ

ΤΕΤΑΡΤΗ 6/7/2016 και 
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 8/7/2016 στις 9.30μμ
Στη μαρίνα Ιτέας

«ΤΕΤΑΡΤΗ 4.45» του Αλέξη Αλεξίου
με τον Στέλιο Μάινα

Την Παρασκευή ο σκηνοθέτης Αλέξης Αλεξίου θα είναι μαζί μας και θα ακολουθήσει συζήτηση

Η ταινία που σάρωσε τα βραβεία 2016 της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου: Βραβείο Καλύτερης Ταινίας, Βραβείο Σκηνοθεσίας στον Αλέξη Αλεξίου, Α' Ανδρικού ρόλου για τον πρωταγωνιστή Στέλιο Μάινα, Φωτογραφίας, Μοντάζ, Μουσικής, Σκηνογραφίας, Ήχου και Ειδικά Εφέ (σύνολο 9 βραβεία!)
Το trailer της ταινίας https://www.youtube.com/watch?v=GQc_0aj_478

ΥΠΟΘΕΣΗ:
Αθήνα, χειμώνας 2010. Ο Στέλιος Δημητρακόπουλος, πριν 17 χρόνια, αποφάσισε να κάνει το όνειρό του πραγματικότητα: άνοιξε ένα μαγαζί με ζωντανή τζαζ σκηνή. Μόνο που στο μεσοδιάστημα αναγκάστηκε να δανειστεί ένα χρηματικό ποσό από έναν Ρουμάνο γκάνγκστερ. Τώρα έχει 32 ώρες πριν χάσει τα πάντα, από το τζαζ μπαρ που με κόπο διατηρεί σε λειτουργία μέχρι την ίδια του την οικογένεια.
Όταν «γυρνάει ανάποδα ο κόσμος του» καλείται να αποφασίσει αν θα «γυρίσει κι αυτός ανάποδα μαζί του». Αναγκάζεται να πάρει δύσκολες αποφάσεις που θα καθορίσουν το μέλλον το δικό του, αλλά και της οικογένειάς του, όταν η λογική συγκρούεται με την προσωπική ηθική. Όταν ο πρωταγωνιστής πρέπει να αποφασίσει αν το αρχικό του όνειρο αξίζει τόσο ώστε να καταπατήσει τα πιστεύω του, κι όλα όσα τον χαρακτηρίζουν ως άνθρωπο.
Άλλοι κριτικοί χαρακτηρίζουν την ταινία αστυνομικό, γκαγκστερικό θρίλερ, άλλοι το χαρακτηρίζουν φιλμ-νουάρ.. Όλοι όμως συμφωνούν ότι είναι μια ελληνική ταινία υψηλών προδιαγραφών και αξιώσεων στο είδος.
Το «Τετάρτη 04:45» είναι ένα φιλμ νουάρ φτιαγμένο με απόλυτη γνώση του είδους, των ανατροπών και κυρίως της ατμόσφαιρας που το ανέδειξε στο κατεξοχήν είδος των πιο σκοτεινών εποχών της ιστορίας του 20ου αιώνα. Στην ταινία έχουν ενσωματωθεί με δεξιοτεχνία κάποια στοιχεία μαύρου χιούμορ, που εκτονώνουν την ένταση της πλοκής στα σημεία που είναι απαραίτητο, ώστε να αποφορτίζεται ο θεατής.
Ο Στέλιος Μάινας, εξαιρετικός σε ένα ρόλο που χαρακτηρίζεται από έντονες ψυχικές διακυμάνσεις.
Η φωτογραφία επίσης κατέχει πρωταγωνιστικό ρόλο: ανήκει στον Χρήστο Καραμάνη. Ποτέ άλλοτε η Αθήνα δεν είχε κινηματογραφηθεί τόσο όμορφα το βράδυ με φώτα νέον και τη βροχή να κυριαρχεί.
Εκτός από την πρωτότυπη μουσική υπόκρουση του Felizol, τα ελαφρά ελληνικά τζαζ τραγούδια της Κλειώς Δενάρδου, της Τζένης Βάνου και του Κώστα Καπνίση που επιλέχθηκαν συνδέουν ιδιοφυώς την αγαπημένη ξένη τζαζ του ήρωα με την ελληνική εκδοχή της.
Τετάρτη 6/7/2016
και
Παρασκευή 8/7/2016
Στις 9.30μμ
Στη μαρίνα Ιτέας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου