Παρασκευή 19 Μαρτίου 2021

"ΑΛΚΥΩΝ" : ΤΟΠΙΚΗ "ΜΠΑΝΑΝΙΑ" Η ΦΩΚΙΔΑ - Καταγγελία - καταπέλτης για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων της IMERYS από τους "αρμοδίους"


***********************************************
"ΑΛΚΥΩΝ"
ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΟΥ ΚΟΛΠΟΥ

 Κορινθιακός: Eνιαία περιοχή, με ενιαία Χωροταξία και Διοίκηση
                                                          ΑΙΓΙΟ 19/3/2021

                                       ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΔΙΑΣΠΑΘΙΣΗΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΣ ΜΕ ΔΗΜΟΣΙΑ ΕΡΓΑ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΟΣ

Η Ομοσπονδία μας έχει για πάνω από δέκα χρόνια ενεργή δράση μεταξύ άλλων και στα περιβαλλοντικά δρώμενα της ευρύτερης περιοχής των Δελφών διότι,

πέραν του διεθνώς αναγνωρισμένου πολύπλευρα μοναδικού περιβάλλοντος του Δελφικού Τοπίου και της γύρω περιοχής, το «περιβάλλον» αυτό καταλαμβάνει εμβληματική θέση και σε κάθε διαθέσιμο παραγωγικό οικονομικό μοντέλο ικανό για την επιβίωση ανάπτυξη και ευημερία της κοινωνίας, όχι μόνο της περιοχής αλλά και όλου του Κορινθιακού Κόλπου.

Στις 16/02/2021 καταθέσαμε στην εισαγγελέα Άμφισσας με το χαρακτήρα του κατεπείγοντος δύο καταγγελίες σχετικά με το έργο του οδικού κόμβου που κατασκευάζει η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας στην διασταύρωση της Εθνικής Οδού Θερμοπύλες- Αντίρριο με την έξοδο για τον οικισμό Τριταίας δυτικά της Ιτέας.

Α)Καταγγελία για προκλητική διασπάθιση δημοσίου χρήματος με την εκτέλεση ενός έργου που γίνεται για να εξυπηρετήσει τα οικονομικά συμφέροντα μιάς μεταλλευτικής εταιρίας όπως ευθέως έχουν δηλώσει δημόσια και ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας κος Σπανός και ο Αντιπεριφερειάρχης Φωκίδας κος Δελμούζος, ενώ δεν στοιχειοθετείται με κανένα τρόπο οποιασδήποτε μορφής όφελος για το δημόσιο ικανό να δικαιολογήσει στο ελάχιστο ένα έργο προϋπολογισμού 865.000 ευρώ.

Β) Καταγγελία για εκτεταμένη χρήση υλικού για επιχωμάτωση που σύμφωνα με φωτογραφίες που καταθέσαμε φαίνεται να είναι παράγωγα της μεταλλευτικής δραστηριότητας βωξίτη που αποτελούν βιομηχανικό απόβλητα προς ειδική διαχείριση από την εταιρία και το οποίο απαγορεύεται να απορρίπτεται απευθείας στο περιβάλλον. Πόσο μάλλον να απορρίπτεται παράνομα στο περιβάλλον και να πληρώνεται κιόλας με δημόσια χρήματα για αυτό. Στην περιοχή άλλωστε έχουν εκτελεστεί από την ίδια εταιρία παράνομες χωματουργικές εργασίες το έτος 2015 τις οποίες γνωρίζει η εισαγγελία Άμφισσας από τις τότε καταγγελίες μας που υποχρέωσαν στην διακοπή των παρανομιών αυτών, οπότε δεν αποκλείεται σήμερα να ξεπεραστεί κάθε μέτρο προκλητικότητας και να παρουσιαστούν ως μέρος του έργου και να πληρωθούν και αυτές.

Επιπλέον στις καταγγελίες μας παραθέτουμε και όλα τα αποδεικτικά στοιχεία για την ύπαρξη και καταπάτηση δημόσιου δρόμου (παλαιά Εθνική Οδό Ιτέας Γαλαξιδίου) από τις δύο μεταλλευτικές εταιρίες της περιοχής, τον οποίο χρησιμοποιούσαν μέχρι σήμερα για την κάλυψη των λειτουργικών τους αναγκών αποκλείοντάς παράνομα την χρήση αυτού του δημόσιου δρόμου από οποιονδήποτε άλλον κάτοικο της περιοχής. Η καταπάτηση αυτή όχι μόνο συγκαλύπτεται από όλες τις αρμόδιες αρχές που έχουν λάβει γνώση από το 2011 αλλά επειδή οι καταπατητές ενοχλούνται από την κοινή χρήση, επι της ουσίας η Περιφέρεια αντί να πράξει τα αυτονόητα και να υποχρεώσει σε απόδοση του δημόσιου δρόμου σε δημόσια χρήση (οπότε να εξυπηρετούν και οι εταιρίες τις ανάγκες τους) εκταμιεύει καταχρηστικά δημόσιο χρήμα αποκλειστικά και μόνο για να μοιράσουν οι καταπατητές το λάφυρο της καταπάτησης και να χρησιμοποιεί ο καθένας το κομμάτι του ανενόχλητος από τον άλλο.

Στις 2-3-2021 επικοινωνήσαμε με το γραφείο της αρμόδιας Εισαγγελέως Άμφισσας για να ενημερωθούμε για τις ενέργειές της και αφού αντιληφθήκαμε ότι δεν έχει προλάβει να ελέγξει τις προ δύο εβδομάδων κατεπείγουσες καταγγελίες μας, μας παρότρυνε μέσω της γραμματέως της να απευθυνθούμε στην Αστυνομία εάν θεωρούμε τις καταγγελίες μας κατεπείγουσες. Σε συνέχεια αυτού καταθέσαμε άμεσα συμπληρωματικά τρίτη επιστολή όπου:

1)Επαναδιατυπώσαμε πως θεωρούμε το ζήτημα κατεπείγων διότι κάθε μέρα που περνά το έργο προχωρά και ο εργολάβος θα ζητά μετά αποζημιώσεις εις βάρος του Δημοσίου και το βλαβερό υλικό που πιθανότατα επιρρίπτεται στο περιβάλλον θα απαιτεί έξοδα για να απομακρυνθεί.

2)Υπενθυμίσαμε ότι η ούτως ή άλλως υποστελεχωμένη Αστυνομία της περιοχής αφενός μεν δεν προβλέπεται να έχει στις τάξεις της επιστημονικές ειδικότητες ικανές να κρίνουν τα καταγγελλόμενα, αφετέρου δε, η ιδιωτική εταιρία που αφορά το έργο έχει καταγραφεί το 2015 σε δύο τουλάχιστον περιπτώσεις να παραπλανά την αστυνομία προβάλλοντας μη έγκυρα έγγραφα ως άδειες για παράνομες εργασίες που εκτελούσε. Μία φορά για να πραγματοποιήσει παράνομες κατασκευές σκυροδέματος στο παραλιακό μέτωπο στην Ζώνη Β του Δελφικού Τοπίου ενώ είχε άδεια για εγκατάσταση φορητής ζυγαριάς φορτηγών αυτοκινήτων και μόνο, δεύτερη φορά για να ανοίξει παράνομα τα στηθαία ασφαλείας της Εθνικής Οδού προβάλλοντας ως άδεια άκυρο έγγραφο από αναρμόδιο γραφείο της Περιφέρειας.


Η εμμονή σε συγκεκριμένη απροκάλυπτη συμπεριφορά συγκεκριμένων ιδιωτικών συμφερόντων στην περιοχή και η συγκάλυψή της, δεν δικαιολογείται ούτε καν στην βάση μιας θεωρίας του να θυσιαστεί η πολύπλευρη και παγκοσμίως αναγνωρισμένη μοναδική αξία του Δελφικού περιβάλλοντος στον βωμό της επιβίωσης της τοπικής κοινωνίας ή της εξυπηρέτησης του δημοσίου συμφέροντος. Στην συγκεκριμένη περίπτωση η κοινωνία των Δελφών αποδεδειγμένα και επι δεκαετίες φτωχοποιείται και υποχρεώνεται μεθοδικά χρόνο με το χρόνο να εγκαταλείψει την πατρογονικής της εστία με δεκάδες χωριά της Φωκίδας να έχουν ήδη ερημώσει, περιουσίες χιλιάδων κατοίκων να έχουν απαξιωθεί και να απαξιώνονται μέρα με την μέρα και το δημόσιο συμφέρον κερδίζει (εάν κερδίζει) ελάχιστα σε σχέση με οποιοδήποτε άλλο προσφερόμενο παραγωγικό μοντέλο για την περιοχή.

Το σκάνδαλο της συγκάλυψης ενός περιβαλλοντικού, κοινωνικού και οικονομικού εγκλήματος κατά του δημοσίου συμφέροντος εδώ και δέκα τουλάχιστον χρόνια εξελίσσεται σε άνευ προηγουμένου απροκάλυπτο τριτοκοσμικό σκάνδαλο.

Αυτό πρέπει να σταματήσει και κάθε πολιτικό ή διοικητικό πρόσωπο που βρίσκεται σήμερα σε θέση αρμόδιου ή συναρμόδιου και εξακολουθεί να συγκαλύπτει αυτό το έγκλημα είναι συνένοχος διότι κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι «δεν ήξερε». Από τον κάθε τοπικό σύμβουλο έως τον Δήμαρχο Δελφών κο Ταγκαλή μέχρι τον Αντιπεριφερειάρχη Φωκίδας κο Δελμούζο και τον Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας κο Σπανό και από τον βουλευτή Φωκίδας κο Μπούγα έως τον πρωθυπουργό κο Μητσοτάκη.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο


Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                 Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΔΡΟΣΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ                  ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΟΣ


1 σχόλιο:

  1. Ο κόσμος πεινάει και πρέπει να φάει. Οπότε ότι γίνεται... γίνεται για το καλό του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή