Παρασκευή 12 Μαρτίου 2021

Παρέμβαση των μελών του Δ.Σ. του "ΕΡΓΟΤΑΞΙΑΚΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ" Κούκου Χρήστου και Αγγελόπουλου Θύμιου

 

Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η 

                               

    Τα πράγματα είναι ξεκάθαρα πλέον και πρέπει όλοι μας, να σταματήσουμε να έχουμε αυταπάτες ότι μπορεί η εταιρεία να σεβαστεί την εργασία μας και τα δίκαια εργασιακά μας δικαιώματα. Παρά τις συνεχιζόμενες συναντήσεις που κάνουμε βλέπουμε ότι δεν θέλει να πάρει ουσιαστικά τίποτα πίσω αλλά να επιβάλει τα δικά της επιζήμια προς εμάς πλάνα της. Πρέπει να καταλάβουμε πόσο εκδικητικά φέρθηκε η εταιρεία εναντίον μας με την 6ωρη στάση που είχαμε προγραμματίσει, που προσπάθησε δικαστικά να την βγάλει παράνομη. 

    Προσπαθεί με χίλιους τρόπους να διατηρήσει την μονομερή εξαήμερη εργασία που έχει επιβάλει αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις στην υγεία και την ασφάλεια των εργαζόμενων και τη διατάραξη της οικογενειακής μας ηρεμίας. Η συμφωνία που είχε γίνει με την προηγούμενη διοίκηση ήταν για 9μήνες τελεία και παύλα. Περάσαν 2 χρόνια και ούτε που το σέβεται αυτό να πεί από μόνη της το παίρνω πίσω. Σιγά μην κάνει κάτι τέτοιο όταν βλέπει από παντού την ανοχή των κρατικών μηχανισμών που πάντα θα έχει με το μέρος της. Και τι λέει τώρα ας κόψω μία βάρδια ας δώσω ένα 50ευρω αφού φωνάζουν μπας και ηρεμήσουν λίγο και μετά βλέπουμε. Ακόμα λέει ας βρούμε κάποια άτομα που θέλουνε 6ήμερο κυλιόμενο, με τους μηχανικούς να ρωτάνε είδη τους εργαζόμενους (μόνο αυτό είναι πίεση) και οι άλλοι που φωνάζουνε θα εξαιρέσουμε κάποιους για 5νθημερη εργασία. Που ακούστηκε εταιρεία να διαχωρίζει τους εργαζόμενούς της. Που ακούστηκε εταιρεία να μην σέβεται τους.  Πρέπει να γίνει ξεκάθαρο σε άλλους μας ότι εφαρμόζεται, ότι χάνει ο εργαζόμενος δύσκολα το κερδίζει πάλι πίσω. Ότι υποχώρηση κάνει αυτός, η κάθε εταιρεία το εκμεταλλεύεται και περνά και στην επόμενη γενιά που θα πρέπει να ζήσει με ακόμα χειρότερους εργασιακούς όρους. 

    Τι έγινε ακόμα αυτά τα δύο χρόνια, εκεί που είχαμε το παρόν της εργασίας μας στο 51χλμ άλλαξε και αυτό γιατί πλέον τα κοιτάσματα είναι ποιο μακριά όπως λέει και πάρε μια επιβάρυνση 1 ώρα 2 ώρες ανάλογα που είναι το κοίτασμα σου. Το κέρδος για την εταιρεία είναι από 20 έως και 40 ώρες το μήνα για κάθε εργαζόμενο σε αυτές τις στοές ή περίπου μια εβδομάδα εργασίας επιπλέον το μήνα.  

    Με μία σκάλα φόρτωσης στην Ιτέα διαλυμένη και παραδομένη σε εργολάβους τάχα ότι έτσι γίνεται οικονομία. Στην συνέχεια μπορεί να περάσει εργολάβους σε όλα τα τμήματα. 

    Επειδή όπως μας δίδαξε το πρόσφατο παρελθόν η εταιρεία μέσω της προσωρινότητας «νομιμοποιεί» τη μονιμότητα, (ουδέν μονιμότερο του προσωρινού) εμείς δεν μπορούμε και δεν θέλουμε να τορπιλίσουμε όσα κατάκτησαν οι προηγούμενοι εργαζόμενοι στο μεταλλείο, τα σωματεία, οι αγώνες που έγιναν για 8ωρα, πενθήμερα Δευτέρα –Παρασκευή , 40ωρα κλπ. 

    Αιτήματα με τα οποία εκλεχτήκαμε και που ήτανε η αιχμή του δόρατος στην κινητοποίησή μας. Ακόμη πιστεύουμε ότι αν δεν γίνουν αποδεκτά στο ακέραιο τα αιτήματά μας να προσφύγουμε δικαστικά προκειμένου να διεκδικήσουμε το δίκιο μας. 

    Στο τελευταίο ΔΣ του σωματείου μας μειοψηφήσαμε γιατί δεν ήμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε προτάσεις γιατί πιστεύουμε ότι έτσι θα χειροτερεύει η θέση του εργαζόμενου, τα μέτρα δεν θα έχουν χρονικό ορίζοντα και εάν έχουν αυτό θα γίνει μόνο για το θεαθήναι. Δεν θα δίνει ακόμα τη δυνατότητα σε ΚΑΝΕΝΑΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟ να διεκδικήσει δικαστικά τόσο το πενθήμερο όσο και το παρών στο 51χλμ. Γιατί πλέον με βάση το «διάλογό» τους ΔΕΝ ΘΑ ΜΠΟΡΕΙ. Επίσης δεν θα μπορούμε να κάνουμε ούτε και παράσταση διαμαρτυρίας μιας και η συμφωνία θα το απαγορεύει, όπως εξ άλλου έκανε και η προηγούμενη με την εννεάμηνη εργασιακή ειρήνη. 

    Επειδή δε η πλειοψηφία της διοίκησης του σωματείου μας προτάσσει και την ατομική ευθύνη ότι όποιος θέλει ας υπογράψει και εξαήμερο, όχι κυλιόμενο πενθήμερο, στέλνοντας τους εργαζόμενους στο στόμα του λύκου, ανοίγει την όρεξη της εταιρείας αλλά και των πρόθυμων στελεχών να αρχίσουν πιέσεις σε όλους μας, ακόμη και για επταήμερο καταργώντας και την Κυριακή αργία. Εμείς δεν μπορούμε να κάνουμε μία συμφωνία επιλέγοντας όπως λένε το λιγότερο κακό σενάριο. Στο πλαίσιο της δημοκρατίας θεωρήσαμε ότι πρέπει να γνωρίζεται την θέση μας. 

    Εμείς στην πρώτη ευκαιρία θα συγκαλέσουμε Γενική Συνέλευση του Σωματείου μας, του μόνου αρμόδιου οργάνου για να αποφασίσουμε συλλογικά, για το μέλλον μας. Και για το δικό μας αλλά και για τις επόμενες γενιές. 

Άμφισσα 9/3/2021  

ΚΟΥΚΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ – ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΕΥΘΥΜΙΟΣ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου