Τετάρτη 24 Μαρτίου 2021

ΤΟ "Ε.ΠΑ.Μ." ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΙΚΙΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΜΕ ΤΗΝ "ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ Α.Ε."

 

ΟΙ ΟΜΟΡΦΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΜΟΝΟ ΣΕ ΟΜΟΡΦΕΣ ΑΠΟΙΚΙΕΣ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ ΤΟΥ Ε.ΠΑ.Μ. ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΜΒΑΣΗ ΜΕ ΤΗΝ “ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ Α.Ε.”



Η αναθεωρημένη Σύμβαση μεταξύ Ελληνικού Δημοσίου και “Ελληνικός Χρυσός Α.Ε” υπεγράφη βιαστικά και με ελάχιστη δημοσιότητα το μεσημέρι της Παρασκευής 5 Φεβρουαρίου. Παρόντες ήταν οι πρέσβεις ΗΠΑ και Καναδά (;;;). Για την υπογραφή της σύμβασης μας ενημέρωσε πρώτος ο Αμερικανός πρέσβης Τζέφρι Πάιατ. ΕΔΩ


Στις 17 Μαρτίου 2021 , με ψήφους 180 υπέρ και 119 κατά κυρώθηκε από την Βουλή και έγινε νόμος του Ελληνικού Κράτους.

Τα βασικά σημεία της σύμβασης είναι ότι:

1.Απαλλάσσεται από την υποχρέωση της χρήσης της μεθόδου ακαριαίας τήξης (flash smelting) για τη μεταλλουργική επεξεργασία του μεταλλεύματος.

2.Παίρνει νομικές διασφαλίσεις για την απρόσκοπτη εξέλιξη της “επένδυσης”, δένοντας χεροπόδαρα το Δημόσιο με ρήτρες αποζημίωσης όταν η εταιρεία κρίνει ότι βλάπτονται τα συμφέροντά της.

3.Επαναφορά από το παράθυρο της δυνατότητας εκτεταμένης χρήση κυανίου για τον διαχωρισμό του τελικού προϊόντος

4.Θλιβερό, τέλος, είναι και το γεγονός της ΑΚΥΡΩΣΗΣ του Συντάγματος και του αρχαιολογικού νόμου, μέσα από την ΕΠΙΒΟΛΗ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Χαλκιδικής κι Αγίου Όρους, για την μεταχείριση των αρχαιοτήτων της μεταλλευτικής περιοχής.

Ειδικότερα, με μια πρώτη ανάγνωση των κειμένων της «Αναθεωρημένης Σύμβασης» και του «Αναθεωρημένου Επενδυτικού Σχεδίου» διαπιστώνεται ότι παρόλο που η εταιρία θα παράγει και θα εξάγει συμπυκνώματα, όπως ακριβώς συμβαίνει μέχρι σήμερα, οι πρακτικές που θα ακολουθηθούν θέτουν σε κίνδυνο το περιβάλλον, ενώ παράλληλα αφαιρείται κάθε δικλείδα που θα μπορούσε να προστατεύσει την υποβάθμισή του. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι:


  • ο Χώρος Απόθεσης Επικινδύνων Αποβλήτων Κοκκινόλακκα πάνω από το Στρατώνι μεγαλώνει, για να δεχθεί τα επιπλέον απόβλητα και από νέες εξορύξεις

  • αντί να κλείσουν τα δύο παλαιά εργοστάσια Ολυμπιάδας και Στρατωνίου και να κατασκευαστεί νέο, στην περιοχή του Μαντέμ Λάκκου, προβλέπεται ότι τα δύο παλαιά εργοστάσια θα συνεχίσουν να λειτουργούν για τα επόμενα 25 χρόνια, κάτι το οποίο συνεπάγεται επιπρόσθετη περιβαλλοντική επιβάρυνση της παραλιακής ζώνη του Δήμου Αριστοτέλη και ειδικά των οικισμών Ολυμπιάδας και Στρατωνίου

  • καταργείται το Μεταλλευτικό Κέντρο Μαντέμ Λάκκου, στο οποίο θα συγκεντρώνονταν όλες τις ρυπογόνες βιομηχανικές μονάδες

  • η εταιρία μπορεί να θέσει υπό τον έλεγχο της και να επέμβει με τεχνικά έργα, χωρίς να υποβάλλει σχετικές μελέτες στις αρμόδιες αρχές, στα υδάτινα σώματα που βρίσκονται εντός της επικράτειας του έργου ή να προβεί για τις ανάγκες της υλοποίησης του έργου σε ανεξέλεγκτη υλοτομία


Όσον αφορά το οικονομικό σκέλος της συμφωνίας, εξάγοντας συμπυκνώματα (χαμηλής αξίας ενδιάμεσα προϊόντα), η εταιρεία δεν πρόκειται ποτέ  να εμφανίσει κέρδη και θα πληρώνει, αν πληρώνει, ελάχιστους φόρους. Ουδεμία εξήγηση δίνεται για το πώς θα προκύψουν 2 δις ευρώ έσοδα για το Δημόσιο, από ένα σχέδιο πολύ μικρότερο, χωρίς μεταλλουργία που θα χρησιμοποιεί τεχνολογία αιχμής και με δεδομένο ότι η Eldorado έχει από χρόνια στημένο ένα μηχανισμό φοροαποφυγής μέσω Ολλανδίας. Όσο για τα μεταλλευτικά τέλη που σήμερα είναι της τάξης των 2 εκατομμυρίων ευρώ το χρόνο και θα αυξηθούν κατά 10%, είναι ποσό εντελώς ασήμαντο μπροστά στα χαμένα φορολογικά έσοδα.


Και ενώ στις 8 Απριλίου 2021 οδηγούνται στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Θεσσαλονίκης δυο υψηλόβαθμα στελέχη της για σοβαρή ρύπανση και υποβάθμιση του περιβάλλοντος την πενταετία 2012-2017 μαθαίνουμε ότι η νέα σύμβαση προβλέπει πρωτόγνωρους ειδικούς όρους περιβαλλοντικού έλεγχου. Συγκεκριμένα, η όλη διαδικασία της υλοποίησης του έργου (έλεγχος τήρησης της περιβαλλοντικής νομοθεσίας και των εγκεκριμένων περιβαλλοντικών όρων των έργων) θα επιβλέπεται από τον «Ανεξάρτητο Ελεγκτή Περιβάλλοντος», ο οποίος πρακτικά θα είναι υπάλληλος της Εταιρίας. Συνεπώς, η περιοχή μετατρέπεται σε άβατο της Ελληνικός Χρυσός.


Επιπρόσθετα, με την νέα σύμβαση
παραγράφονται όλα τα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί στην εταιρία για προηγούμενες παραβάσεις και παραβιάσεις της σύμβασης που αντικαταστάθηκε από αυτήν.


Είναι προφανές ότι εδώ έχουμε σε εξέλιξη την εγκατάσταση της πρώτης Ειδικής Οικονομικής Ζώνης στο Ελληνικό έδαφος.

Οι ΕΟΖ παγκόσμια αποτελούν οργανικό κρίκο του τεράστιου διεθνούς κυκλώματος παραοικονομίας, με «ειδική μεταχείριση» έναντι των νόμων της χώρας υποδοχής, που στην πράξη αυτό σημαίνει ασυλία, όπως και ειδικό διοικητικό καθεστώς για να ελέγχουν απόλυτα την περιοχή που εκχωρείται. Αυτό γίνεται στην Χαλκιδική. Με την εταιρία να έχει τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο στο πως θα λεηλατήσει της περιοχή , με το Ελληνικό Δημόσιο (ή ο,τι καταλαβαίνουν οι κυβερνώντες ως τέτοιο) να έχει εκχωρήσει μέχρι και τις ελεγκτικές αρμοδιότητες στην Εταιρία. Η απαλλαγή από την φορολογία, ή τουλάχιστον από ένα μεγάλο μέρος της, όπως και από πιθανούς δασμούς, ακόμη και το ΦΠΑ, είναι φυσικό επακόλουθο της λογικής των εκχωρήσεων. Τέλος, η Εταιρία αποκτά και δικαίωμα απαίτησης αποζημιώσεων από το δημόσιο για όποια καθυστέρηση προκληθεί στην υλοποίηση της σύμβασης. Εν καιρό θα βρεθούμε μάρτυρες και σε εργασιακές αυθαιρεσίες της Εταιρίας αφού με τα χέρια λυμένα, δεν θα δυσκολευτεί καθόλου να επιβάλει νέες συνθήκες και κανόνες εργασίας. Η έκθεση Πισσαρίδη άλλωστε προβλέπει τέτοιες αλλαγές στα εργασιακά.


Χωρίς να υποτιμούμε τους χαρακτηρισμούς “αποικιακή σύμβαση” ή “σκάνδαλο” ή ακόμα και “αντισυνταγματική και παράνομη” που ακούστηκαν σε όλη την διάρκεια της συζήτησης , κυρίως μέσα στην κοινωνία, θεωρούμε ότι δεν ειπώθηκε αυτό που στον πυρήνα της σημαίνει η σύμβαση. Πρόκειται λοιπόν για ένα ξεπούλημα της χώρας κομμάτι κομμάτι, ξεπούλημα που είναι άμεσα συνδεδεμένο με το τελευταίο στάδιο των συνεπειών της μνημονιακής κατοχής και της μετατροπής της Ελλάδας σε αποικία χρέους.
-Η λεηλασία που γίνεται στον ενεργειακό τομέα με κορυφαία την απολιγνιτοποίηση και την κατάληψη των βουνών από τα αιολικό λόμπι.

-Ο χαρακτηρισμός μεγάλου μέρους της επικράτειας σε δασική ή χορτολιβαδική έκταση για να παραχωρηθεί πιο εύκολα σε ιδιώτες επενδυτές.

-Η δυσμενής εξέλιξη στα εθνικά θέματα με την ανοχή της επεκτατικής πολίτικης της Τουρκίας.

-Η εφαρμογή του Πτωχευτικού Κώδικα που αποτελεί το τελευταίο στάδιο της κλοπής της ιδιωτικής παρουσίας.

Όλα αυτά μας οδηγούν σε ένα συμπέρασμα: Σύσσωμο το πολιτικό σύστημα έχει αποφασίσει να αλλάξει το οικονομικοκοινωνικό τοπίο αυτού του τόπου. Προς το χειρότερο για την συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών αυτής της χώρας που σιγά-σιγά μετατρέπεται σε χώρο. Και όσοι δήθεν διαφανούν απλώς τηρούν «σιγή ιχθύος». Βοηθούσης δε και της επιδημίας του Covid-19 και της εργαλειοποίησης του ως όπλο τρομοκράτησης του πληθυσμού , έχει μπει σε εφαρμογή στην χώρα η λεγόμενη μεγάλη επανεκκίνηση.


ΑΥΤΟ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΟ ΑΦΗΣΟΥΜΕ ΝΑ ΓΙΝΕΙ.


Η δημιουργία ενός μεγάλου πατριωτικού, απελευθερωτικού πόλου, είναι πια αδήριτη ανάγκη. Άλλη λύση εκτός από την ανατροπή τους δεν έχουμε.

Για ακόμα μια φορά καλούμε όλον τον κόσμο που αγαπά και αγωνίζεται γι αυτόν τον τόπο να συσπειρωθεί προς την κατεύθυνση της δημιουργίας της Μεγάλης Πατριωτικής Συμμαχίας που είναι η μόνη ικανή να εμποδίσει και να αναστρέψει όλα αυτά τα σχέδια.


Αθήνα, 22 Μαρτίου 2021

Επιτροπή Ενέργειας και Φυσικών Πόρων του Ε.ΠΑ.Μ.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου