Σάββατο 20 Μαρτίου 2021

Π.Στ.Ε. : "Τρία πουλάκια κάθονταν..." - ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ (π.π.) "ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΣΤΕΡΕΑ"

Δελτίο Τύπου 19/03/21

 Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΤΗΣ  ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΨΗΦΙΣΕ ΘΕΤΙΚΑ ΓΙΑ ΜΕΛΕΤΕΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΩΝ ΕΠΙΠΤΩΣΕΩΝ ΠΟΥ ΕΙΧΑΝ ΑΠΟΣΥΡΕΙ ΟΙ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΜΕΝΟΙ !!!.  
 

Η Περιφερειακή Παράταξη Ελεύθερη Στερεά, από την πρώτη μέρα συγκρότησης της, έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα ενεργειακά και περιβαλλοντικά  ζητήματα και παρακολουθεί συστηματικά την λειτουργία της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Περιφέρειας.


 
Στη συνεδρίαση της 17ης Μαρτίου 2021  υπήρχαν 3 συναφή θέματα
(6ο, 7ο και 8ο) για έγκριση Μ.Π.Ε. μικρών Υδροηλεκτρικών Σταθμών (ΜΥΗΣ) παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, όλοι στο Δήμο Αγράφων.
 
Γνωρίζαμε ήδη από την προηγούμενη ημέρα, ότι η ενδιαφερόμενη εταιρεία για τους 2 ΜΥΗΣ (στις θέσεις Αγ.Ιωάννης και Παλαιοχώρι) είχε αποσύρει τις ΜΠΕ για να τις επανυποβάλλει διορθωμένες μετά από αρνητική γνώμη του Δασαρχείου. 
 
Περιμέναμε φυσικά τα 2 αυτά θέματα να μη συζητηθούν, καθώς δεν έχει νόημα να γίνει γνωμοδότηση για Μελέτη που έχει αποσυρθεί από την ίδια την εταιρεία. Το λογικό θα ήταν να γίνει γνωμοδότηση στις καινούριες ΜΠΕ, όταν επανυποβληθούν
 
Κι όμως, παρότι ενδιαφερόμενοι εκπρόσωποι φορέων και κατοίκων της περιοχής ενημέρωσαν την Επιτροπή για την απόσυρση των Μελετών, 
η Επιτροπή με επιμονή του Προέδρου κ. Κυρμανίδη γνωμοδότησε θετικά (!!!) με ψήφους 7-1, μοναδική που μειοψήφησε  η κ. Καραβασίλη της Λαϊκής Συσπείρωσης. Υπερψήφισαν δηλαδή μελέτες ουσιαστικά 
μη-υφιστάμενες.
 
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής έχει τεράστιες ευθύνες καθώς είναι νομικός και όφειλε να γνωρίζει ότι η γνωμοδότηση- επαναλαμβάνουμε επί αποσυρμένων Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων- είναι απολύτως άκυρη και εκθέτει το σύνολο της Επιτροπής.
 
Τεράστια είναι και η ευθύνη του Διευθυντή Περιβάλλοντος & Χωρικού Σχεδιασμού κ. Τερζή ο οποίος θεώρησε ότι η απόσυρση των ΜΠΕ δεν επηρεάζει τη διαδικασία έγκρισης τους. Ως αρμόδιος υπηρεσιακός παράγοντας γνώριζε ότι η οποιαδήποτε γνωμοδότηση δεν έχει κανένα επιστημονικό, νομικό ή διαδικαστικό νόημα.
 
Οι δύο τους, παρέσυραν τα υπόλοιπα μέλη της Επιτροπής σε μια παράλογη και άκυρη διαδικασία. Ήθελαν βέβαια να υπερψηφιστεί η ΜΠΕ για το τρίτο ΜΥΗΣ στην ίδια περιοχή και οποιαδήποτε επεξήγηση των λόγων άρνησης του Δασαρχείου και της απόσυρσης των 2 άλλων ΜΠΕ, απειλούσε την υπερψήφιση αυτή.
 
Το κυριότερο όμως είναι ότι θέλουν να αποπροσανατολίζουν συστηματικάτα μέλη της Επιτροπής ώστε να νομίζουν ότι ψηφίζουν επί τις σκοπιμότητας των επενδύσεων ΑΠΕ (που για αυτούς είναι πάντα και με οποιοδήποτε περιβαλλοντικό κόστος απαραίτητες ενάντια στον «ρυπογόνο» λιγνίτη) και όχι επί της επάρκειας και ορθότητας των Μελετών Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που είναι η πραγματική της αρμοδιότητα.
 
Αυτό δεν μειώνει φυσικά τις ευθύνες κάθε μέλους της Επιτροπής και ειδικά στη συγκεκριμένη περίπτωση των συμβούλων που εκλέχτηκαν στην Ευρυτανία. Δεν απαιτούμε από τα μέλη της Επιτροπής να έχουν την απόλυτη επιστημονική περιβαλλοντική εξειδίκευση, θα όφειλαν όμως να είναι επιμελείς στα καθήκοντα τους.
Αφού ο πρόεδρος της Επιτροπής αρνείται να στέλνει όλα τα σχετικά αρχεία στα μέλη με τη δικαιολογία του μεγάλου όγκου τους, όφειλαν να έχουν διαμορφώσει προσωπική άποψη για κάθε ΜΠΕ έχοντας επισκεφθεί το Ηλεκτρονικό Περιβαλλοντικό Μητρώο, να έχουν δει όλα τα αρχεία, τις γνωμοδοτήσεις και τις γνώμες κοινού ώστε να μπορούν να διαμορφώνουν ιδία γνώμη και να μην χειραγωγούνται από τις σκοπιμότητες των υπηρεσιακών εισηγήσεων.
Το τελευταίο γεγονός καταρράκωσε κάθε έννοια κύρους των αποφάσεων της επιτροπής που στην πραγματικότητα  αυτοακυρώθηκε ως οντότητα

 

Χωρίς υπερβολή, στην Επιτροπή Περιβάλλοντος της Περιφέρειας 
ΔΕΝ ΞΕΡΟΥΝ ΤΙ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΨΗΦΙΖΟΥΝ.
 

Απέναντι σε αυτή την ανεπάρκεια, η Ελεύθερη Στερεά θα προτείνει στο Περιφερειακό Συμβούλιο την επιστροφή των αρμοδιοτήτων που σχετίζονται με γνωμοδοτήσεις ΜΠΕ στο Περιφερειακό Συμβούλιο ώστε στο άμεσα εκλεγμένο αυτό σώμα, να λαμβάνονται τόσο σοβαρές αποφάσεις.     

 
 

11-03-2021

 ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ “ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΣΤΕΡΕΑ”

2 σχόλια:

  1. Έτσι ακριβώς έγινε, αν και ήταν γνωστό ότι τα εργα 6 και 7 είχαν αποσυρθεί! Παρωδία, αναξιοπιστία και ίσως και σκοπιμότητα!
    Το γνώριζε και ο κ. Μπερμπερης που αν και του επισημάνθηκε και η αντίθεση της τοπικής κοινής γνώμης των όμορων του έργου χωριών, υπερθεματισε λέγοντας μάλιστα ότι έχει άμεση γνώση επ αυτού κι ας μην τον είδαμε ποτέ, παρά μια φορά πριν τις εκλογές!
    Ο δε κ. Κυρμανιδης χωρίς καμία διερευνηση των θεμάτων έλεγε ναι σε όλα!
    Επίσης η εντύπωση μου είναι ότι κάποιοι ακολουθούσαν τις θέσεις άλλων.
    (Ήμουν στην τηλεδιάσκεψη)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Περσεφόνη Τσιμάκη22 Μαρτίου 2021 στις 11:20 π.μ.

    Τα μέλη της Επιτροπής Περιβάλλοντος, εκτός από την κα Καραβασίλη, ψήφισαν την έγκριση και των 3 ΜΥΗΣ, παρόλο που οι δυο ΜΠΕ ( Αγ. Ιωάννη και Παλαιοχώρι) αποσύρθηκαν από τους κρατικο-επιδοτούμενους επιχειρηματίες. Επίσης ήταν φανερό από την παρακολούθηση της συνεδρίασης ότι δεν έλαβαν υπόψη τους τίποτα από τις τεκμηριωμένες και εμπεριστατωμένες αποδείξεις των συλλόγων και πολιτών, για την απόρριψη και των 3 ΜΠΕ (Αγ. Ιωάννης, Παλαιοχώρι, Λογγιές), για τις ολέθριες και μη αναστρέψιμες επιπτώσεις στον τόπο και στην κοινωνία.
    Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί, ότι οι άνθρωποι των συλλόγων που απέστειλαν τα κείμενά τους, έχουν όνομα, επίθετο, βάζουν την υπογραφή τους επώνυμα και την σφραγίδα του συλλόγου τους. Είναι πολύ παράξενο και απαράδεκτο, θα μπορούσαμε να πούμε, το γεγονός, ότι ο εκλεγμένος στην Ευρυτανία σύμβουλος αμφισβήτησε και απαξίωσε αντιδημοκρατικά και με πολλή ευκολία τις κατατεθειμένες απόψεις των ευρυτανικών συλλόγων!!! Ταυτόχρονα, ο ίδιος ανέφερε, σαν αντεπιχείρημα, ότι ρώτησε 5 πολίτες, χωρίς ονοματεπώνυμο όμως, οι οποίοι κατά δήλωσή του, συμφωνούν με τα έργα αυτά. Είναι παράξενο και απορίας άξιο (αν υπάρχουν αυτοί οι 5 άνθρωποι!) και όποιοι είναι, γιατί καταθέτουν την άποψή τους μέσω αντιπροσώπου και όχι δημόσια και επώνυμα .
    Οφείλει ο συγκεκριμένος σύμβουλος να τους κατονομάσει ώστε να είναι πειστικός. Ειδάλλως, αν δεν το κάνει, οφείλει να ζητήσει συγνώμη από τους συλλόγους και τους πολίτες που υπέβαλαν ενστάσεις και τεκμηριωμένες προτάσεις. Ταυτόχρονα, πρέπει να απαντήσει στα εξής ερωτήματα:
    Τι γνώση και τι σχέση έχουν αυτοί οι 5 ανώνυμοι που επικαλέστηκε (αν υπάρχουν!!!), με τα ΜΥΗΣ;
    Τι σχέση έχει ο ίδιος με αυτούς τους 5 ανώνυμους, καθώς και με την κατασκευή των έργων αυτών;
    Επιπλέον, μετά από όλα αυτά που αναφέρονται στην καταγγελία της Ελεύθερης Στερεάς, καθώς και αυτά που είδαμε και ακούσαμε στην συνεδρίαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος, αμφισβητούμε τον ρόλο, την σοβαρότητα, την υπευθυνότητα και την δημοκρατικότητα αυτής της επιτροπής.
    Η Επιτροπή πρέπει να εισηγείται και οι αποφάσεις πρέπει να λαμβάνονται από το Περιφερειακό Συμβούλιο. Αυτό συμβαίνει σε όλο τον πολιτισμένο, νομικά και δημοκρατικά, κόσμο!!! Κάθε άλλη λειτουργία συρρικνώνει την δημοκρατία και αγγίζει τα όρια της μη νομιμότητας των αποφάσεων.
    για τους ευρυταναικούς συλλόγους, Δήμητρα Καράνη
    για την ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ για την ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΕΥΡΥΤΑΝΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, Περσεφόνη Τσιμάκη

    ΑπάντησηΔιαγραφή