Πέμπτη 9 Ιουλίου 2015

ΠΕΡΙ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ ΚΑΙ ''ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ'' (εξαιρετικό!)

Αλλο δημοσιογράφοι, άλλο μεγαλοστελέχη

Αλλο δημοσιογράφοι, άλλο μεγαλοστελέχη

 

Το να περπατά ένας δημοσιογράφος ανέμελα, δίχως φρουρούς (!) στο κέντρο της Αθήνας δείχνει ότι διαφέρει από κάποιους που επιδιώκουν να ταυτίζονται με εκείνον... 
Μόλις έγινε γνωστό ότι εννέα δημοσιογράφοι κλήθηκαν στο πειθαρχικό της ΕΣΗΕΑ για την κάλυψη του δημοψηφίσματος, τα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης φόρεσαν τον μανδύα του θύματος που οδηγείται στο θυσιαστήριο.

Στο Twitter εμφανίστηκε μάλιστα και το #JeSuisJournalisteGrec (Είμαι Ελληνας δημοσιογράφος), όπου κάποιοι για πλάκα και κάποιοι πολύ σοβαρά συνέκριναν τους μεγαλοδημοσιογράφους της μικρής οθόνης με τα θύματα του «Charlie Hebdo».

Τι πραγματικά σημαίνει όμως να είσαι Ελληνας δημοσιογράφος;

Ημουν Ελληνας δημοσιογράφος όταν εκατοντάδες συνάδελφοί μου και εγώ απολυθήκαμε, γιατί παρουσιάσαμε εναλλακτικές προτάσεις στα μνημόνια. Αυτοί έμειναν στις θέσεις τους.

Ημουν Ελληνας δημοσιογράφος όταν η ΠΟΕΣΥ κατήγγειλε προσπάθεια «φυσικής εξόντωσης» συναδέλφων και η αστυνομία έστελνε στην εντατική τον φωτορεπόρτερ Μάριο Λώλο και τον δημοσιογράφο Μανώλη Κυπραίο. Αυτοί δεν ήταν εκεί.

Η λίστα Λαγκάρντ

Ημουν Ελληνας δημοσιογράφος όταν συνέλαβαν τον Κώστα Βαξεβάνη γιατί αποκάλυψε τη λίστα Λαγκάρντ. Αυτοί συνομιλούσαν με τα μέλη της λίστας (αν δεν ήταν και οι ίδιοι σε αυτή).

Ημουν Ελληνας δημοσιογράφος όταν κάποιος που παρουσιάστηκε ως ο Μελισσανίδης τηλεφώνησε στο «Unfollow» και απείλησε να σκοτώσει τον δημοσιογράφο Λευτέρη Χαραλαμπόπουλο, όταν αποκάλυψε δίκτυο λαθρεμπορίας πετρελαίου. Αυτοί καλούσαν στις εκπομπές τους τον δικηγόρο του, τον Φαήλο Κρανιδιώτη, που τύχαινε να είναι και σύμβουλος του πρωθυπουργού.

Ημουν Ελληνας δημοσιογράφος όταν το ισραηλινό κράτος έστειλε στη φυλακή τρεις Ελληνες δημοσιογράφους που κάλυπταν τον Στόλο της Ελευθερίας. Αυτοί έδιναν τον λόγο σε ανθρώπους του ισραηλινού λόμπι και μυστικών υπηρεσιών για να παρουσιάσουν μια ανθρωπιστική αποστολή σαν τρομοκρατική ενέργεια.

Ημουν Ελληνας δημοσιογράφος όταν το πρακτορείο Reuters υποστήριζε ότι υπάρχει ένα γιγαντιαίο σκάνδαλο της Τράπεζας Πειραιώς. Αυτοί δεν το έκαναν ούτε μονόστηλο. Μόνο την επόμενη μέρα διαλαλούσαν την απάντηση του Σάλλα, χωρίς κανείς να μάθει ποια ήταν η κατηγορία.

Ημουν Ελληνας δημοσιογράφος στα χρόνια του Μνημονίου, όταν η ελευθερία του Τύπου κατρακύλησε κατά 50 θέσεις, σύμφωνα με εκθέσεις των Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα, και η Ελλάδα βρέθηκε σε χειρότερη θέση από μοναρχίες και δικτατορίες του Περσικού Κόλπου. Αυτοί εκπαιδεύονταν από το ΔΝΤ για να παρουσιάζουν το δημόσιο χρέος βιώσιμο και τα μνημόνια σαν τη μόνη διέξοδο.

Ημουν Ελληνας δημοσιογράφος όταν έκλειναν την ΕΡΤ. Αυτοί με τις πλάτες της Digea μοιράζονταν την ψηφιακή πίτα.

Ημουν Ελληνας δημοσιογράφος όταν η Θεσσαλονίκη βυθιζόταν από το συλλαλητήριο για τις Σκουριές. Οι ίδιοι δημοσιογράφοι παρουσίαζαν τους κατοίκους σαν τρομοκράτες και έδιναν τον λόγο μόνο σε υποστηρικτές του Μπόμπολα και της Ελντοράντο.

Εσύ, λοιπόν, «συνάδελφε», που παρουσιάζεις τον εαυτό σου σαν θύμα ενός αυταρχικού καθεστώτος το οποίο σου στερεί την ελευθερία του λόγου, δεν είσαι καν δημοσιογράφος.
Είσαι μεγαλοστέλεχος μιας ιδιωτικής επιχείρησης που ελέγχει με πειρατικό τρόπο δημόσιες συχνότητες.
Με τη συνεργασία του ΣΕΒ και της ΕΚΤ επιχείρησες να ανατρέψεις μια δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση, προκαλώντας τραπεζικό πανικό, διαδίδοντας ψευδείς ειδήσεις, παραποιώντας φωτογραφίες και δημοσκοπήσεις και κόβοντας στον αέρα όποιον τολμούσε να σου αντιμιλήσει.

Μια πρόταση...

Αν πάλι αισθάνεσαι ότι υπάρχουν ευθύνες αλλά δεν μπορούμε να τσουβαλιάζουμε όλους τους δημοσιογράφους, σου έχω μια πρόταση:
Ελα να περπατήσεις μαζί με αληθινούς δημοσιογράφους και φωτορεπόρτερ στο κέντρο της Αθήνας και εκεί θα καταλάβεις ποιο είναι το κοινό περί δικαίου αίσθημα.
Θα καταλάβεις πως όταν 100.000 άτομα φωνάζουν «Αλήτες ρουφιάνοι δημοσιογράφοι», ξέρουν πολύ καλά σε ποιους αναφέρονται.
Διαφορετικά, κάτσε με τους σωματοφύλακές σου ή υπό την προστασία των ΜΑΤ και συνέχισε να παπαγαλίζεις τις εντολές που λαμβάνεις.
Μην απορείς, όμως, όταν ζητάμε να αφαιρεθούν οι συχνότητες που πειρατικά χρησιμοποιείς και να επιστραφούν σε αυτούς που τις πληρώνουν εδώ και δεκαετίες – δηλαδή στους πολίτες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου