Τρίτη 21 Ιουλίου 2015

''ΚΑΣΤΡΟ ΣΑΛΩΝΩΝ'': ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΗ ΤΩΝ ΠΡΑΚΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ (Νοέμβριος 2013)                   ΑΜΦΙΣΣΑ, 21.07.2015

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ            
ΝΟΜΟΣ ΦΩΚΙΔΑΣ
ΔΗΜΟΣ ΔΕΛΦΩΝ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Διεύθυνση: Πλατεία Κεχαγιά
Τ.Κ. : 331 00 Άμφισσα
Τηλέφωνο: 2265350027
FAX: 2265350021

Α.Δ.Τ.: 35/2015
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


ΘΕΜΑ: Παρουσίαση (δημοσίευση) πρακτικών του Επιστημονικού Συνεδρίου «Το Κάστρο των Σαλώνων (Άμφισσας). Ιστορική Διαδρομή- Δυνατότητες και Προοπτική Ανάδειξης».

Ο Δήμος Δελφών και οι Εφορείες Αρχαιοτήτων Φθιώτιδας–Ευρυτανίας και Φωκίδας βρίσκονται στην ευχάριστη θέση να παρουσιάσουν τα Πρακτικά του Επιστημονικού Συνεδρίου «Το Κάστρο των Σαλώνων (Άμφισσας). Ιστορική Διαδρομή - Δυνατότητες και Προοπτική Ανάδειξης», το οποίο συνδιοργάνωσαν ο Δήμος Δελφών, η 24η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων και η Ι΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και διεξήχθη το Νοέμβριο του 2013 στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Δελφών.
Είκοσι πέντε (25) εξειδικευμένοι επιστήμονες από τις συναρμόδιες Υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού, από Πανεπιστήμια της Ελλάδας και του εξωτερικού καθώς και αξιόλογοι τοπικοί μελετητές από όλο το φάσμα της έρευνας (αρχαιολόγοι, ιστορικοί, φιλόλογοι, αρχιτέκτονες, τοπογράφοι, γεωλόγοι, φυσικοί και οικονομολόγοι) κατέθεσαν το τριήμερο 22, 23 και 24 Νοεμβρίου 2013 τις γνώσεις και τις προτάσεις τους, ως αφετηρία διαλόγου για την περαιτέρω προώθηση του ζητήματος της προστασίας και ανάδειξης του Κάστρου μέσα από μια διεπιστημονική προσέγγιση.
Το Συνέδριο κρίθηκε απόλυτα επιτυχημένο, λαμβάνοντας υπόψη το υψηλό επιστημονικό επίπεδο όλων των ανεξαιρέτως των εισηγήσεων, την σφαιρική κάλυψη όλων το ζητημάτων που αφορούν στο θέμα και τον εποικοδομητικό διάλογο που ακολούθησε με την συμμετοχή κοινού και εισηγητών. Εξαιρετικές ήταν επίσης οι εντυπώσεις από τις δύο παράλληλες εκδηλώσεις, την εικαστική και φωτογραφική έκθεση με θέμα το Κάστρο και την ανάγνωση αποσπασμάτων από το έργο του Σπυρίδωνος Λάμπρου «Ο τελευταίος Κόμης των Σαλώνων», οι οποίες διοργανώθηκαν στο πλαίσιο του Συνεδρίου δίνοντας την καλλιτεχνική διάσταση του θέματος.
Κοινή διαπίστωση ήταν ότι η ανάδειξη του Κάστρου θα πρέπει να αντιμετωπισθεί ολιστικά, ως μέρος της ανάδειξης των σημαντικότερων μνημείων της πόλης και του ευρύτερου πολιτιστικού της περιβάλλοντος και ότι θα πρέπει να ενταθούν οι προσπάθειες από τους συναρμόδιους φορείς για την άμεση εκπόνηση των απαιτούμενων μελετών, ώστε να καταστεί δυνατή η διεκδίκηση χρηματοδότησης από το επόμενο ΕΣΠΑ (Σ.Ε.Σ.-Σύμφωνο Εταιρικής Σχέσης) στο πλαίσιο της Προγραμματικής Περιόδου 2014-2020.
Βασικό εργαλείο στην κατεύθυνση αυτή αποτελεί η έκδοση του τόμου των Πρακτικών, η οποία διανέμεται σε περιορισμένα αντίτυπα και θα είναι προσβάσιμη σε κάθε ενδιαφερόμενο μέσα από την ανάρτησή της στις ιστοσελίδες των συνδιοργανωτών.


Άμφισσα, 21 Ιουλίου 2015


Εκ μέρους των φορέων διοργάνωσης του Συνεδρίου


Αθανάσιος Παναγιωτόπουλος
Δήμαρχος Δελφών


Μαρία-Φωτεινή Παπακωνσταντίνου,
Προϊσταμένη Εφορείας Αρχαιοτήτων Φθιώτιδας & Ευρυτανίας


Αθανασία Ψάλτη
Προϊσταμένη Εφορείας Αρχαιοτήτων Φωκίδας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου