Πέμπτη 23 Ιουλίου 2015

Cine Itea : ΕΝΑΣ ''Sir'' (Michael Caine), ΔΙΔΑΣΚΕΙ ΑΙΣΘΗΜΑΤΑ...



ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΙΤΕΑΣ
Θερινό σινεμά: «cineitea»
Παρασκευή 24/7/2015 στις 9.30μμ
Στη μαρίνα Ιτέας
(στο παρκάκι, πίσω από το κτίριο του Λιμενικού Ταμείου)
«Απρόσμενος έρωτας» της Σάντρα Νετλεμπεκ
Με τον Μάικλ Κέιν και την Κλεμάνς Ποεζί

Η ταινία βασίζεται στο διάσημο μυθιστόρημα “La douceur assassine” της Φρανσουάζ Ντορνέ, που περιγράφει μια συναρπαστική, χιουμοριστική και βαθύτατα ανθρώπινη ιστορία.
To Παρίσι, η πιο ρομαντική πόλη του κόσμου, γίνεται το ιδανικό σκηνικό για αυτή την τρυφερή ιστορία για τη ζωή και την αγάπη. Για την απώλεια του συντρόφου, τις σχέσεις με τα παιδιά αλλά και την λαχτάρα για ζωή, κατανόηση και αγάπη  που αποτελούν για όλους την σημαντικότερη κινητήρια δύναμη  μέχρι και την τελευταία στιγμή για τον καθένα μας.

Το trailer της ταινίας https://www.youtube.com/watch?v=yiVaH488TLY

ΥΠΟΘΕΣΗ
Ο Μάθιου Μόργκαν, πρώην καθηγητής Φιλοσοφίας, χάνει τη γυναίκα του και μαζί και την όρεξή του για ζωή. Είχαν πει ότι θα γεράσουν μαζί, στην αγαπημένη πόλη της το Παρίσι, κι εν μέρει το κατάφεραν. Μόνο που εκείνη έφυγε πρώτη εδώ και 3 χρόνια κι εκείνος νιώθει μόνος. «Χωρίς τίποτα» να τον κρατά στη ζωή.
Μέχρι που γνωρίζει στο λεωφορείο την Πολίν - μία 30χρονη Γαλλίδα, καθηγήτρια του τσα-τσα. Ένα τρυφερό, στοργικό κορίτσι που χαίρεται να απολαμβάνει τις μικρές χαρές της ζωής, εκτιμώντας τα απλά, βασικά πράγματα που της δίνουν αξία. Η ακλόνητη αισιοδοξία και η φρεσκάδα της δίνουν στον μελαγχολικό καθηγητή μαθήματα ζωής. Από εκείνη τη μέρα, στους καθημερινούς περιπάτους τους στο Παρίσι, στα γεύματα, στις εκδρομές τους στην εξοχή, ο Μάθιου και η Πωλίν ανακαλύπτουν το θησαυρό της φιλίας, την ζεστασιά της συντροφικότητας, τη γεύση του ρομαντισμού και την αξία της οικογένειας.
Θα μοιραστούν στιγμές, θα χορέψουν, θα ανταλλάξουν απόψεις, θα απολαύσουν μαζί ένα χοτ-ντογκ, θα περπατήσουν στον κήπο του Λουξεμβούργου…
Βαθύτερα, ο γηραιός Αμερικανός υποκαθιστά τη σύζυγο (η Τζέιν Αλεξάντερ σε φλασμπάκ) με μια σύντροφο που τον εμπνέει και τον παρηγορεί ταυτόχρονα, ενώ η νεαρή Παριζιάνα βλέπει στο πρόσωπό του τον πατέρα της που δεν ζει πια, καθώς και την ψευδαίσθηση της οικογένειας που δεν χάρηκε ιδιαίτερα.
Μέχρι που τα πράγματα περιπλέκονται, τα δύο ενήλικα παιδιά του τον επισκέπτονται εσπευσμένα από την Αμερική και θα βρεθεί αντιμέτωπος με σχέσεις που δεν έχει επουλώσει με την πραγματική του οικογένεια.
Η σκηνοθέτης Σάντρα Νέτλεμπεκ θέλει να εξετάσει αν ο άνθρωπος παραδίδεται ποτέ αμαχητί στον ανεπίστρεπτο χρόνο που περνά αρπάζοντας από δίπλα του τους αγαπημένους του και τον αφήνει μόνο, μελαγχολικό και ηττημένο.. Ή μήπως υπάρχει πάντα μία δεύτερη ευκαιρία να πατήσεις στα πόδια σου - κι αν ακόμα η ζωή σε έχει αναγκάσει να κάνεις ένα βήμα πίσω, πριν επιχειρήσεις το επόμενο μπροστά, αυτό πρέπει να το δεις, όχι ως οπισθοδρόμηση, αλλά σαν... ρυθμικό τσα-τσα;
Οι χαρακτήρες της ταινίας καταγράφονται με οξυδέρκεια και ο αφηγηματικός ρυθμός δεν σε αφήνει να χαλαρώσεις. Οι ερμηνείες είναι άψογες (με κυρίαρχο τον υπέροχο Μάικλ Κέιν), ενώ η ζεστή, φθινοπωρινή ατμόσφαιρα  του Παρισιού μαζί με την μουσική επένδυση του Χανς Ζίμερ συμβάλλουν στο αισιόδοξο αίσθημα της ταινίας.

Ενώ στο τέλος ακούγεται –όχι τυχαία- το τραγούδι «Anthem» του Leonard Cohen.
"There's a crack in everything. That's how the light gets in"
" Υπάρχει σε όλα μια ρωγμή. Έτσι μπαίνει το φως."
από το τραγούδι "Anthem" του Leonard Cohen


Την επόμενη βδομάδα Τετάρτη 29/7 στις 9μμ συναντάμε την Πανσέληνο του Ιουλίου στη πλαζ Βραχάκια στη Κίρρα. Ένας δικός μας άνθρωπος θα μας ταξιδέψει μέσα από τη μοναδική τέχνη της εικόνας συνδέοντας την Ιτέα, τη Κίρρα, τη θάλασσα με το φως του φεγγαριού. Ο Σωτήρης Κακκανάς και οι μοναδικές φωτογραφίες του.

Θα ακολουθήσει προβολή της πολυβραβευμένης ταινίας «Θα το μετανοιώσεις» της Κατερίνας Ευαγγελάκου η οποία κατάγεται από την περιοχή μας.
ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ με προαιρετική οικονομική εισφορά

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου