Πέμπτη 20 Νοεμβρίου 2014

''Super Puma'' : Super Miza !...



Ένας σκοτεινός Λαβύρινθος...
*********************


Τρεις υπουργούς Εθνικής Άμυνας, δύο του ΠΑΣΟΚ και έναν της ΝΔ «δαγκώνει» η προμήθεια των ελικοπτέρων έρευνας και διάσωσης μάχης (CSAR) AS332 Super Puma που ήρθε στην επιφάνεια με την αποκάλυψη ροής «μαύρου» χρήματος προς την off shore εταιρεία Catalina Ltd του Γιώργου Καρατζαφέρη.

    

Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ όχι μόνο δεν είχε δικαίωμα παρέμβασης στη συγκεκριμένη προμήθεια, αφού αυτή έγινε το 2000, αλλά δεν υφίστατο καν στην ελληνική πολιτική σκηνή μέχρι και τις εκλογές του 2007. Αργότερα κάνει την εμφάνιση του στο… χώρο της άμυνας όπως αποδεικνύεται με την κατάθεση χρημάτων στο λογαριασμό της εταιρείας του. Πληρωμή η οποία συμπίπτει με την προμήθεια των δύο τελευταίων Super Puma επί υπουργίας Ευάγγελου Μειμαράκη.
Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή: Το 2000, παραμονές Χριστουγέννων (21 Δεκεμβρίου) υπεγράφη η σύμβαση 037/2000 για την προμήθεια 4 ελικοπτέρων έρευνας και διάσωσης μάχης Super Puma, η οποία προέβλεπε και το δικαίωμα άσκησης προαίρεσης (option) για την επιπλέον προμήθεια 2 ελικοπτέρων.
Το κόστος μόνο για την προμήθεια των τεσσάρων ελικοπτέρων ήταν περίπου 61 εκ. ευρώ. Ποιος έβαλε την υπογραφή στην αρχική σύμβαση; Μα φυσικά ο Άκης Τσοχατζόπουλος που έχει υλοποιήσει εξοπλιστικά προγράμματα δισεκατομμυρίων ευρώ.
Άφησε όμως κάτι και στον Γιάννο Παπαντωνίου που τον διαδέχθηκε στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Δύο χρόνια μετά την υπογραφή της πρώτης σύμβασης, ο κ. Παπαντωνίου υπέγραψε το 2002 την άσκηση προαίρεσης για την απόκτηση των δύο επιπλέον ελικοπτέρων Super Puma. Το κόστος της συμφωνίας ήταν 34 εκατομμύρια ευρώ.
Το 2004 εκφράσθηκε η αναγκαιότητα από το υπουργείο Υγείας για την άμεση απόκτηση 2 ελικοπτέρων με διαμόρφωση MEDEVAC (μεταφοράς τραυματιών), λόγω της διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων. Στα πλαίσια αυτά άλλαξε η διαμόρφωση των ελικοπτέρων της option από CSAR σε MEDEVAC, προκειμένου να καλυφθούν το ταχύτερο δυνατό οι απαιτήσεις του υπουργείου Υγείας.
Τα 34 εκατομμύρια της option πιστώθηκαν στο λογαριασμό του υπουργείου Εθνικής Άμυνας από τον προϋπολογισμό του υπουργείου Υγείας λίγο καιρό αργότερα και αφορμής δοθείσης η Πολεμική Αεροπορία ζήτησε να διατεθεί το ποσό αυτό προκειμένου να αποκτηθούν δύο ακόμη ελικόπτερα με δυνατότητες CSAR, αφού δεν καλύπτονταν η αρχική απαίτηση με τη μετατροπή των δύο σε MEDEVAC.
Για περίπου τέσσερα χρόνια το αίτημα αυτό παρέμεινε στα συρτάρια, παρ’ ότι το ποσό ήταν διαθέσιμο. Μεσολάβησαν οι εκλογές του 2004, αλλά και οι εκλογές του 2007 που έφεραν το ΛΑΟΣ του Γιώργου Καρατζαφέρη στην ελληνική Βουλή να διεκδικεί ψήφους από τη Νέα Δημοκρατία.
Υπουργός Εθνικής Άμυνας έχει αναλάβει ο Βαγγέλης Μειμαράκης (από το Φεβρουάριο του 2006 μέχρι τις εκλογές του 2009) ο οποίος και ανέλαβε κάνοντας χρήση της διακρατικής συμφωνίας με τη Γαλλία να προμηθευτεί δύο ελικόπτερα (CSAR) AS-332C1 Super Puma.
Το κόστος της σύμβασης ωστόσο δεν ήταν τα 34 εκατομμύρια που είχαν δοθεί από το υπουργείο Υγείας, αλλά άγγιξε το ποσό των 41,3 εκατομμυρίων ευρώ.
Αυτή η εξέλιξη δικαιολογεί απολύτως και το γιατί τα ποσά του 1,65 εκατ. ευρώ για την προμήθεια των Super Puma φαίνονται να κατατίθενται στο λογαριασμό της off shore εταιρείας του Γιώργου Καρατζαφέρη μέχρι το 2008.
Και το ερώτημα είναι, όταν ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ έλαβε 1,65 εκατ. ευρώ όντας μόλις ένα ή δύο χρόνια στην ελληνική Βουλή και χωρίς κανένα δικαίωμα υπογραφής, τι συνέβη με τους τρεις υπουργούς Εθνικής Άμυνας και τα «συστήματα» τους που ενεπλάκησαν στις συμβάσεις των Super Puma;
Γιατί αμέσως μετά τέθηκε επιχειρησιακή ανάγκη που πρόβαλε μάλιστα στις πρώτες προτεραιότητες της Πολεμικής Αεροπορίας για την απόκτηση συνολικά 15 καινούργιων Super Puma, αλλά δεν προχώρησε ποτέ αυτή η προμήθεια;
Είναι προφανές πώς το «πάρτι» είχε στηθεί γύρω από κάθε εξοπλιστικό πρόγραμμα. Η έρευνα μέχρι στιγμής για την προμήθεια των Super Puma «καίει» τον Γιώργο Καρατζαφέρη. Θα μείνει όμως μόνο σε αυτόν ή θα επεκταθεί σε αναζήτηση της ροής «μαύρου» χρήματος και σε άλλα πολιτικά πρόσωπα;
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

1 σχόλιο:

  1. ΣΙΓΟΥΡΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΟFF SHORE ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΣΕ ΠΕΡΙΣΟΤΕΡΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ {μην πω σε ολους} ΑΡΚΕΙ ΝΑ ΨΑΞΟΥΝ ΟΠΩΣ ΕΨΑΞΑΝ ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΑΡΑΤΖΑΦΕΡΗ ΑΜΕΣΩΣ ΤΑΚΑ ΤΑΚΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΧΡΟΝΟΤΡΙΒΕΣ ! ΟΠΩΣ ΛΕΕΙ Ο ΣΟΦΟΣ ΛΑΟΣ ΟΛΑ ΤΑ ΓΟΥΡΟΥΝΙΑ ΕΧΟΥΝ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΜΟΥΡΗ , ΕΤΣΙ ΚΑΙ ΤΑ ΛΑΜΟΓΙΑ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ { και γουρουνια ειναι} ΕΧΟΥΝ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΜΟΥΡΗ ΚΑΙ ΤΟ ΙΔΙΟ ΚΛΕΒΟΥΝ ΤΟΝ ΛΑΟ Ο Λ Ο Ι !!!!!!!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή