Κυριακή 16 Νοεμβρίου 2014

ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ''ΑΡΧΑΙΑ ΘΕΑΤΡΑ ΤΗΣ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ''


Ένα μοναδικό βιβλίο!

    Είχαμε την τιμή και την χαρά, να είμαστε από τους ολίγους οι οποίοι κυριολεκτικά ''εφιλοδωρήθησαν'' από τους ανθρώπους της Ι' ΕΠΚΑ Δελφών, με το υπέροχο βιβλίο ''Αρχαία Θέατρα της Στερεάς Ελλάδας''.  Έναν εξαιρετικά προσεγμένον τόμο βιβλίου, άρτια τυπωμένον, με εξαιρετικές φωτογραφίες και σχέδια και με ύλη, μη επιδεχόμενη αμφισβήτιση, τόσον για την επιστημονική παρουσίασή της, όσον και για την πληρότητά της.
   Είχαμε την τιμή και την χαρά, να δεχθούμε αυτό το ''δώρο'' από την Προϊσταμένη της Ι' ΕΠΚΑ Δελφών κα Αθανασία Ψάλτη, η οποία μαζί με τον άξιο συνεργάτη της αρχαιολόγο κο Νικ. Πετρόχειλο, μας χάρισαν αυτό το κόσμημα της επιστημονικής αρχαιολογικής καταγραφής, όλων των εντοπισμένων αρχαίων θεάτρων στην Στερεά Ελλάδα.  Και αυτό έγινε στα πλαίσια μιας εκδηλώσεως εφέτος τον Ιούλιο στο Μουσείο Δελφών, όπου οι τυχεροί παρόντες, ''κεράσθηκαν'' με αυτό το βιβλίο καθώς και με το όμορφο cd, με τίτλο ''Δελφοί : Μια Άλλη Ματιά''.

                      (στιγμιότυπο από το cd)
   Αυτό το βιβλίο, δεν ''διαβάζεται''.  Δεν είναι μια απλή πραγματεία για ελληνικά θέατρα.  Δεν είναι απλά συγκέντωση γνώσεων για ειδικούς, για ενδιαφερομένους ή  ακόμη και για βιβλιο-συλλέκτες.

   Αυτό το βιβλίο ''θαυμάζεται''!  Είναι μνήμη, είναι πληροφοριοδότης, είναι ''εργαλείο'' καλλιέργειας του ελληνισμού, μέσα από την αγάπη για την αρχαιολογία, την ιστορία και τα σημάδια ενός μοναδικού πολιτισμού.

   Το βιβλίο ''Αρχαία Θέατρα της Στερεάς Ελλάδας'', έχει εκδοθεί τον Αύγουστο του 2013 από το ''Διάζωμα'', το γνωστό ίδρυμα του πρώην Υπουργού Πολιτισμού Μανώλη Μπένου και την επιστημονική του επιμέλεια είχε, η αρχαιολόγος και πρώην Προϊσταμένη της Ι' ΕΠΚΑ Δελφών, κα Ροζίνα Κολώνια.  Εχουν τυπωθεί μόλις 2.000 αντίτυπα, δεν πωλούνται και για αυτό θεωρούμε εαυτούς ''τυχερούς'', με την απόκτηση αυτού του μοναδικού βιβλίου.
Συγχορηγός στην έκδοση, ήταν και η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος.
Και η μελέτη του, συνεχίζεται.  Και ελπίζουμε για πολύ χρόνον ακόμη...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου