Πέμπτη 20 Νοεμβρίου 2014

ΟΙ ''ΑΣΤΕΡΕΣ'' ...ΤΗΣ ΛΙΒΑΔΕΙΑΣ!


ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΛΕΒΑΔΕΙΑΣ
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
    Λιβαδειά, 20/11/2014
ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΕΙΣΑΓΩΓΗΣ ΣΤΗΝ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΙΚΗ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ 2014-2015

Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Λιβαδειάς με την υποστήριξη του Συλλόγου «Φίλοι Βιβλιοθήκης Λιβαδειάς» μετά το επιτυχημένο εργαστήρι αστρονομίας που διοργάνωσε τον Μάιο 2014 και μετά από την απαίτηση του κοινού, διοργανώνει δωρεάν το  Εργαστήρι «Εισαγωγή στην Ερασιτεχνική Αστρονομία».

Με αφορμή ένα σημαντικό ουράνιο φαινόμενο κάθε μήνα ο Φυσικός Παύλος Γουναλάκης θα μας ταξιδέψει στον ουρανό και θα μας μυήσει στα μυστικά των άστρων.

Μοναδική προϋπόθεση συμμετοχής στο εργαστήρι είναι η συμπλήρωση της online φόρμας για την όσο το δυνατόν καλύτερη οργάνωση του εργαστηρίου.

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ.


     Οι εκδηλώσεις που έχουν προγραμματιστεί είναι οι εξής:
    1)    Βροχή διαττόντων αστέρων Διδυμίδες Σάββατο 13 Δεκεμβρίου.  Ώρα 20:30
Με αφορμή τις  Διδυμίδες, μια από τις πιο θεαματικές βροχές διαττόντων που γίνονται το χρόνο, θα μιλήσουμε για την προέλευση  και την κατάληξη των  «μικρών» σωμάτων του Ηλιακού μας συστήματος: Μετεωροειδείς, αστεροδείς, κομήτες . Θα μάθουμε για τις διαστάσεις τους και τις επιπτώσεις μια πτώσης τους στη Γη αλλά και για  μια σειρά πτώσεων στην ιστορία της Γης. Ύστερα αν υπάρχει καλός καιρός θα ανεβούμε στην οροφή της βιβλιοθήκης όπου με λίγη υπομονή θα μπορέσουμε να δούμε τις Διδυμίδες.
Υ.Γ. απολύτως απαραίτητο για την παρατήρηση είναι να έρθετε ζεστά ντυμένοι ( σκούφο, γάντια, χοντρό μπουφάν)

2) Παρατήρηση Σελήνης   Πέμπτη 8 Ιανουαρίου.  Ώρα 21:00
Απ’ τα πιο εντυπωσιακά θεάματα στον ουρανό είναι η Σελήνη μέσα από ένα τηλεσκόπιο. Θα μιλήσουμε για τις σχετικές κινήσεις Σελήνης –Γης, τα χαρακτηριστικά του, την  αθέατη πλευρά,  τις φάσεις , εκλείψεις Σελήνης, παλίρροιες και θα κάνουμε μια μίνι ξενάγηση στην επιφάνεια του. Ύστερα θα μπορέσουμε να το απολαύσουμε από κοντά αναγνωρίζοντας γεωλογικά χαρακτηριστικά όπως κρατήρες και πεδιάδες.

3) Σύνοδος του Άρη και της Αφροδίτης  Κυριακή 22 Φεβρουαρίου.  Ώρα 16:30
Την ημέρα αυτή οι δύο αυτοί πλανήτες θα βρίσκονται πάρα πολύ κοντά και παρουσιάζουν ένα πολύ ωραίο θέαμα. Εμείς θα αναφερθούμε στα χαρακτηριστικά  των πλανητών , στις σχετικές τους κινήσεις , τα τελευταία επιστημονικά ευρήματα που έχουμε μάθει για αυτά αλλά θα κάνουμε και μια μικρή αναφορά στις  αποστολές διαστημοπλοίων. Μετά θα ανεβούμε στην οροφή της βιβλιοθήκης  (με καλές καιρικές συνθήκες) για να παρατηρήσουμε την σύνοδο με κιάλια και τηλεσκόπιο , την στιγμή  που θα απέχουν λιγότερο από μία μοίρα .

4) Μερική έκλειψη ηλίου  Παρασκευή 20 Μαρτίου.  Ώρα 10:00
Η μερική έκλειψη ηλίου είναι ένα πολύ εντυπωσιακό φαινόμενο όπου η Σελήνη καλύπτει μερικώς τον Ήλιο (θα ξανασυμβεί , ορατά από την Ελλάδα, μετά από πολλά χρόνια). Με καλό καιρό θα μπορέσουμε να το παρατηρήσουμε από τηλεσκόπιο, κιάλια και  χειροποίητα γυαλιά, όλα με φίλτρο ηλίου. Κατά την διάρκεια της παρατήρησης θα μάθουμε για την δομή του αστεριού μας αλλά και για τα είδη και συχνότητες των εκλείψεων.

5) Δίας και Κρόνος   Σάββατο 23 Μαΐου.  Ώρα 22:00
Οι δύο γίγαντες πλανήτες κοσμούν τον νυχτερινό της βραδιάς και μας δίνουν την δυνατότητα να τους παρατηρήσουμε και ιδιαίτερα τον Κρόνο που βρίσκεται σε αντίθεση. Θα αναφέρουμε τα χαρακτηριστικά των δύο πλανητών , τις σχετικές τους κινήσεις  αλλά και τα τελευταία στοιχεία που έχουμε μάθει απ’ τις διαστημικές αποστολές για αυτούς και τους δορυφόρους τους.  Ύστερα θα τους παρατηρήσουμε από την οροφή της βιβλιοθήκης με τηλεσκόπιο και θα προσπαθήσουμε να διακρίνουμε τους δακτυλίους του Κρόνου,  τις ατμοσφαιρικές ζώνες του Δία αλλά και τους μεγαλύτερους δορυφόρους τους.

Κάθε συνάντηση θα έχει συνολική διάρκεια 2 ώρες (συν 10λεπτο διάλλειμα) και απαιτείται η έγκαιρη προσέλευση των συμμετεχόντων.
Δηλώσεις συμμετοχής online:  http://goo.gl/CUq7iW
Πληροφορίες: 22610−89970 ή 89979.


------
ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΛΕΒΑΔΕΙΑΣ
Κάδμου 7 και Δαιδάλου
Λιβαδειά 32100
τηλ. 22610.89970 & 81340 - FAX 22610.81028
Email: vivlivad@gmail.com
URL http://www.liblivadia.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου