Δευτέρα 10 Νοεμβρίου 2014

ΠΕΡΙ ΤΗΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑΣ ΠΛΗΡΩΜΗΣ ΤΩΝ ΕΝΙΣΧΥΣΕΩΝ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΥΣ
ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ
Βουλευτής Εύβοιας – ΣΥΡΙΖΑ
Συντονιστής θεμάτων Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ

ΔΗΛΩΣΗ
10/11/2014

με αφορμή την εγκύκλιο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων προς του Δήμους με την οποία για να διενεργηθούν οι πληρωμές των ενισχύσεων προς τους κτηνοτρόφους πρέπει οι Δήμοι να καθορίσουν την κατανομή των βοσκοτόπων στους δικαιούχους:
«Η απόφαση αυτή βρίσκει τους Δήμους απροετοίμαστους διότι δεν έχουν την κατάλληλη υλικοτεχνική υποδομή για να ανταπεξέλθουν στα καθορισμένα χρονικά περιθώρια. Για το λόγο αυτό το ΥΠΑΑΤ αποφάσισε ότι κατά τη μεταβατική περίοδο του 2014 δύνανται οι ΟΤΑ να χρησιμοποιούν τους προσωρινούς θεματικούς χάρτες στο LPIS - GIS του ΟΠΕΚΕΠΕ, προκειμένου να αξιολογηθεί η κατανομή των βοσκοτόπων για τις ανάγκες της ενιαίας δήλωσης καλλιέργειας - εκτροφής στο ΟΣΔΕ.
Επί της ουσίας η πολιτική διοίκηση του ΥΠΑΑΤ προσπαθεί να μεταφέρει τις ευθύνες και να δημιουργήσει σύγχυση για τη συγκάλυψη των περικοπών στα ποσά των ενισχύσεων. Έτσι ενώ ο Υπουργός διατείνεται ότι εγκαίρως θα πληρώσει τις επιδοτήσεις, στην πραγματικότητα οι κτηνοτρόφοι θα λάβουν πολύ λιγότερα χρήματα από αυτά που τους αναλογούν ή ακόμα και θα κληθούν να επιστρέψουν ως αχρεωστήτως καταβληθείσες επιδοτήσεις που έχουν πάρει.
Επακόλουθα, τα δημοτικά συμβούλια καλούνται να φορτωθούν τις συνέπειες των κακών χειρισμών που οδήγησαν στη μείωση των διαθέσιμων επιλέξιμων βοσκοτόπων αλλά και να αποφασίσουν με κριτήρια που δεν εξασφαλίζουν την αδιαβλητότητα για την κατανομή των βοσκησίμων εκτάσεων.

Η κατανομή των επιλέξιμων βοσκοτόπων θα έπρεπε να γίνει με διαφάνεια και συμμετοχικά . Δηλαδή σε επίπεδο Περιφερειακής Ενότητας να συναποφασίσουν, με ανοικτές στους κτηνοτρόφους διαδικασίες, την κατανομή των επιλέξιμων εκτάσεων ο ΟΠΕΚΕΠΕ, οι Δήμοι, η Περιφέρεια και οι Εκπρόσωποι των κτηνοτρόφων. Η διαδικασία αυτή θα βοηθούσε κυρίως στο να μοιράζονται οι εκτάσεις με τη συναίνεση όλων των εμπλεκομένων.
Δυστυχώς κάτι τέτοιο δεν έγινε , με αποτέλεσμα στην οποιαδήποτε απόφαση κατανομής να μην είναι σύμφωνοι όλοι οι εμπλεκόμενοι , πράγμα που σε ενδεχόμενο έλεγχο δεν εξασφαλίζει την εκ των προτέρων στάση τους.

Η διαδικασία αυτή έπρεπε να έχει γίνει εξαρχής με την υποβολή του action plan. Έτσι όπως γίνεται τώρα εκβιάζει χρονικά τους Δήμους γιατί δεν έχουν το χρόνο να το οργανώσουν.
Πέραν αυτών, δυστυχώς, εξαιτίας των πολιτικών που ακολουθήθηκαν , οι κτηνοτρόφοι θα κληθούν να επιστρέψουν λεφτά και από την Ενιαία και από την Εξισωτική ενίσχυση . Επίσης η πληρωμή του 2014 θα είναι μικρότερη από τις προηγούμενες.
Με τη τακτική της αυτή η πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ αποσκοπεί για μια ακόμη φορά να μπερδέψει τους κτηνοτρόφους και να τους αποπροσανατολίσει πριν από τις εκλογές.
Έτσι θα πληρωθούν τώρα την προκαταβολή χωρίς όμως να έχουν ολοκληρωθεί οι έλεγχοι, πιθανά χωρίς σοβαρές μειώσεις, το Δεκέμβρη θα πληρωθούν την Εξισωτική του 2014 αλλά όχι κανονικά, γιατί δεν θα έχουν διενεργηθεί οι απαιτούμενοι έλεγχοι.
Θα πάρουν δηλαδή κάποιοι ψίχουλα εκκαθάρισης της Ενιαίας Ενίσχυσης και κάποιοι άλλοι τίποτα, γιατί οι μη Επιλέξιμες εκτάσεις πρέπει να κοπούν, αλλά έτσι ή αλλιώς θα έχουν μπερδευτεί με τις πληρωμές της Εξισωτικής αποζημίωσης που πάλι θα δίνονται με δόσεις.

Αλήθεια ποιός θα έχει καταλάβει τι ακριβώς πληρώθηκε Εξισωτική και το κυριότερο τι του αναλογεί να πληρωθεί ;
Είναι όμως βέβαιο ότι την Άνοιξη θα χρειαστεί πλέον να αρχίσουν να υπολογίζονται οι μειώσεις, και πολλοί αντί να πάρουν λεφτά θα πρέπει και να επιστρέψουν. Επιπλέον τότε δεν θα υπάρχουν λεφτά για την Εξισωτική αποζημίωση που όλοι είχαν συνηθίσει να πληρώνονται το καλοκαίρι.
Δυστυχώς αυτή την τακτική εφαρμόζει το ΥΠΑΑΤ τον τελευταίο χρόνο κατά κόρον σε μια προσπάθεια να προσπεράσει τις δυσάρεστες επιπτώσεις που έχουν προκύψει στο χώρο της κτηνοτροφίας από τη κάκιστη διαχείριση του ζητήματος των βοσκοτόπων .
Εδώ και 2 χρόνια ο ΣΥΡΙΖΑ τόνιζε ότι η τακτική που ακολουθείται στο συγκεκριμένο πρόβλημα θα μας οδηγήσει σε άσχημα αποτελέσματα.
Προτείναμε συγκεκριμένη λύση …δεν μας άκουσαν .Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου