Τρίτη 6 Ιανουαρίου 2015

ΛΑΜΠΡΟ-ΘΕΟΦΑΝΕΙΑ ΣΤΗΝ ΙΤΕΑ!...


Πρωτοφανής κοσμοσυρροή!

   Με έντονο το πανηγυρικό κλίμα και την εορταστική διάθεση όλων, μα και με έναν λαμπρότατο ήλιο, να χρυσο-χρωματίζει την όμορφη πόλη μας και την θάλασσά μας, επραγματοποιήθη εφέτος το τελετουργικό των Θεοφανείων στην Ιτέα.  Με μιαν ατμόσφαιρα ψυχρή μεν, αλλά με άπνοια και με μια γαληνοτάτη θάλασσα να προσδοκά τους τολμηρούς εραστές του εθίμου και της παραδόσεως. 

Τελετή Θεοφανείων στην Ιτέα!

  Σύσσωμες οι Αιρετές και Θεσμικές Αρχές του Δήμου Δελφών, παρακολούθησαν την Δοξολογία στην εκκλησία της ''Μεταμορφώσεως'' και ακολούθησαν τους ιερείς στα 500 μέτρα της διαδρομής, από την εκκλησία στον μώλο, τηρώντας το από αιώνων τελετουργικό της ημέρας.  

 
 Και εκεί, στην εξέδρα, ο νέος Μητροπολίτης της Φωκίδος, να ''δεσπόζει'' με την απλότητα της πρωτοκαθεδρίας του, ιερουργώντας σύμφωνα με το χριστιανικό τελετουργικό, απολαμβάνοντας ενδεχομένως και ο ίδιος, την λαμπρότητα της ημέρας, την εκείνης της ώρας ηπιότητα των καιρικών φαινομένων εν μέσω χειμώνος, καθώς επίσης την μεγάλη προσέλευση κοινού στην παραλία της Ιτέας, για την παρακολούθηση της τελετής.

Τελετή Θεοφανείων στην Ιτέα! 
Με 10 (δέκα!...) τολμηρούς κολυμβητές, να αψηφούν την χαμηλή θερμοκρασία της ημέρας και να διεκδικούν το ''πιάσιμο'' του σταυρού στην θάλασσα!...  Με κατοίκους και περιοίκους, να έχουν καταλάβει την ανατολική πλευρά του μώλου και σχεδόν ολόκληρον τον παραλιακό πεζόδρομο, της ανατολικής προκυμαίας.  Και αυτό από μόνο του, ήταν εντυπωσιακό ως γεγονός.  

Εορταστικό το κλίμα λοιπόν, στο τελείωμα των διακοπών και με μια πόλη να θυμίζει άλλες εποχές (καιρικές) και άλλες εποχές (κοινωνικότητος).
Χρόνια Πολλά σε όλους από την ηλιόλουστη σήμερα Ιτέα!



(Οι φωτογραφίες είναι κατόπιν αδείας, από τον εξαιρετικό Λογ/σμό στο facebook ''Με αγάπη για την Φιλαρμονική Δήμου Ιτέας'')

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου