Δευτέρα 19 Ιανουαρίου 2015

ΣΟΦΟΚΛΗΣ (Τραγικός) vs ΔΗΜΑΡΧΟΣ (τραγικός...)


''Αρχή άνδρα δείκνυσι''
   Όπως λοιπόν αναφέρει ο τεράστιος τραγικός ποιητής Σοφοκλής στην τραγωδία του ''Αντιγόνη'', η ποιότητα του ανδρός, αναδεικνύεται μόνον όταν αναλάβει αξιώματα και εξουσία. Και με την λέξη ''άνδρας'', εννοεί τον άνθρωπο του οποίου η πρόθεση ή οι συμπτώσεις, του επεφύλαξαν την ανάληψη εξουσίας.

Και τούτο είναι και σωστό και σοφό και επίκαιρο, αν και από την παραπάνω διαπίστωση, έχουν ήδη διανυθεί 2.500 έτη.
  Το να εκμεταλλεύεται κάποιος την συγκυρία, τους μηχανισμούς, το κλίμα και την μεταστροφή του κόσμου προκειμένου να αναρριχηθεί στην εξουσία, είναι και θεμιτό και επιτρεπτό. Και αυτό , με τις σημερινές αναλογίες, έχει να κάνει με την Τοπική, Περιφερειακή και Εθνική Εξουσία.
   Εμείς για σήμερα, το περιορίζουμε στην τοπική εξουσία, στην περιώνυμη Αυτοδιοίκηση, της οποίας οι πρόσφατες εκφάνσεις, μόνον ηγέτες δεν ανέδειξαν. Για αυτό και ο τόπος μας, εξακολουθεί να παραμένει ο έσχατος, παρ' ότι η ''προίκα'' του και η δυναμική του, ήσαν οι εγγυήσεις και οι περγαμηνές για την ανέλιξή του.
Και ερχόμαστε στην σημερινή, στην υπάρχουσα κατάσταση για τον Δήμο Δελφών. Τον δεινοπαθούντα Δήμο Δελφών, του οποίου το δοιάκι, ανέλαβε προσφάτως, ο νέος Δήμαρχος κύριος Αθανάσιος Παναγιωτόπουλος.
   Ήδη διανύουμε τον τέταρτο μήνα Δημαρχιακής Εξουσίας και το μόνον διαπιστωμένο είναι, η απαθής θα λέγαμε παρατήρηση των γινομένων, των διαπιστωμένων και των εκκρεμών υποθέσεων του Δήμου μας.
Διαπιστώνεται μια λογιστική θεώρηση για τα προβλήματα του Δήμου και μια μακάρια αντιμετώπιση των τρεχουσών αναγκών, χωρίς ίχνος ''σπιρτάδας'' και προθέσεως για επίλυσή των, θυμίζοντας έντονα το σπινθηροβόλο βλέμμα της βόσκουσας αγελάδας, ενώ παρακολουθεί αναχαράζοντας, το διερχόμενο τραίνο...

- Στην Πολύδροσο, ενώ οι δρόμοι της...αναβαθμίζονται παραμένοντες επί μήνες αδιάβατοι, η εκεί επίσκεψη του κου Δημάρχου είχε να κάνει μόνον με την αντιπαράθεση Αντιδημάρχου και Τοπικού Προέδρου, με σκοπό να αποφευχθούν τα χειρότερα. Πυροσβεστική παρουσία δηλαδή.
- Στη Γραβιά οι προτάσεις για ανάπτυξη ήτανε η κατάργηση της ελεγχόμενης κυνηγετικής περιοχής, η εμποροπανήγυρις μέσα στο χειμώνα, η απορία που θα ρίξουν … το Σταυρό των Θεοφανείων και τα τείχη του ιστορικού Χανίου της Γραβιάς να πέφτουν από τις κανονιές ανάπτυξης.
- Στην Ιτέα οι επισκέψεις σπανίζουν, λόγω των συσσωρευμένων περιβαλλοντικών προβλημάτων, ενώ η αναμενόμενη θέση του Δήμου για το θέμα της ανανέωσης χρήσεως του χερσαίου χώρου στο ''Λαρνάκι'', μάλλον θα ακολουθήσει την πεπατημένη των προηγουμένων Αυτοδιοικητικών Ηγεσιών : ''Yes Sir!...
- Στους Δελφούς το κλίμα θυμίζει Βαγδάτη, μιας και οι δοθείσες από τον Δήμαρχο υποσχέσεις για την αποκομιδή των απορριμμάτων, έχουν διττή ερμηνεία, ως διφορούμενος χρησμός της Πυθίας, με αποτέλεσμα οι δανειστές του ονόματος του Δήμου, να θεωρούν εαυτούς εξαπατηθέντες και να υπόσχονται ...ιερό πόλεμο.
- Στο Γαλαξείδι, το Λιμενικό Ταμείο, περιμένει την πρώτη απόδειξη της ιδιόχρησης από τον Δήμο, μαζί με την αναβάθμιση του Βιολογικού, ενώ το Ναυτικό Μουσείο, θα παραμείνει Μουσείο...
- Οι Καλλιείς, ένθεν κακείθεν του Μόρνου, αδημονούν για την ευαγγελισθείσα προς βοράν ανάβαση της Δημοτικής Ανάπτυξης, για το ενδεχόμενο της από κοινού εφόδου της, με τα ...γεωτρύπανα σε εκείνο το απαράμιλλο και παρθένο φυσικό περιβάλλον της Φωκίδος.
- Για την Δεσφίνα, δεν έχουμε να αναφέρουμε τίποτε. Ο κος Δήμαρχος γνωρίζει ότι εντός ολίγων μηνών, υπηρεσιακοί παράγοντες του Δήμου, θα πρωταγωνιστήσουν ...στα Δικαστήρια, υπερασπιζόμενοι το αναπτυξιακό τους όραμα για την πόλη.
- Τέλος στην Άμφισσα συγκρατούμε τα απανωτά δελτία τύπου των γραφείων τύπου όσον αφορά τις βροχές, το καλλικαντζαροχωριό και την αναμονή του κυνοτροφείου.
Θα μας μείνει όμως η απορία : Ο Σοφοκλής, είχε υπ' όψιν του την Φωκίδα του 21ου αιώνα, όταν έγραφε τον περίφημο στίχο του;...
Υπάρχει και η άλλη άποψη όμως. Όχι όμως του Σοφοκλή : 
''Αρχή Μωρίαν καταδείκνυσι...''

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου