Πέμπτη 22 Ιανουαρίου 2015

ΠΑΛΑΙΑ ΓΕΦΥΡΑ ΦΟΡΤΩΣΕΩΣ ΒΩΞΙΤΟΥ ΣΤΟ ''ΛΑΡΝΑΚΙ'' : ΜΑΖΙ ΜΑΣ, ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ...


Εδόθη από το 2013 η ανανέωση ισχύος της αδείας,
για την Γέφυρα Φορτώσεως της εταιρείας S&B,
στην θέση ''Κεφαλή'' (Λαρνάκι) Ιτέας!...


   Με την Δ8/Γ/Φ.12.2/17739/3313 απόφασή του στις 14-10-2013, ο Γ.Γ. του Υ.ΠΕ.Κ.Α. Κων/νος Μαθιουδάκης, υπογράφων αντί του Υφυπουργού Ασημάκη Παπαγεωργίου και με Υπουργό τον Ιωάννη Μανιάτη (όρα υπόθεση Ζεόλιθος-S&B), ενέκρινε το αίτημα της εταιρείας S&B, για την ανανέωση της αδείας των εγκαταστάσεών της στην χερσαία ζώνη του λιμένος Ιτέας στην θέση ''Κεφαλή-Λαρνάκι''
Έχουν εγκριθεί τα πάντα εκεί!...  Από Γέφυρες φορτώσεως και Μηχανουργεία, έως λεκάνες καθαρισμού-καθιζήσεως, σπαστήρες και ...βιολογικό καθαρισμό!...  Είναι δε χαρακτηριστικό ότι, στην σωρεία των σχετικών τα οποία έλαβε υπ' όψιν του ο κύριος Γενικός (οι περιβαλλοντικοί νόμοι και οι ευρωπαϊκές ευαισθησίες, παρελαύνουν μέσα από τον παρατιθέμενο κατάλογο), απουσιάζει τελείως η άποψη της Ιτέας.  Ούτε του Δημοτικού Διαμερίσματος, ούτε βεβαίως και του Δήμου Δελφών.  Η 26σέλιδη όμως απόφαση, είναι περιγραφικότατη, ακόμη και για την σύμφωνη γνώμη της Δ.Ε. Ιτέας για την μεταφορά των βιομηχανικών αποβλήτων των εγκαταστάσεων, στον ...βιολογικό σταθμό της Ιτέας!... 
Να υπενθυμίσουμε ότι, τον Οκτώβριο του 2013, βουλευτής του Νομού ήταν η Ασπασία Μανδρέκα, Δήμαρχος του Δήμου μας ο Νικ. Φουσέκης, Αντιδήμαρχος της Δ.Ε. Ιτέας η Γιώτα Λαΐνη και Πρόεδρος της Κοινότητος η Νίκη Βούλγαρη.


   Ενεκρίθη λοιπόν για μια ακόμη 10ετία (η άδεια λήγει 16-1-2023), μαζί με όλα τα άλλα και η λειτουργία της Γέφυρας φορτώσεως πλοίων εξωτερικού, της οποίας η κατασκευή ανάγεται στην 10ετία του 1950!...  Είχαν προηγηθεί για την ίδια Γέφυρα, οι άδειες του 1965 και του 1990.


Εδώ θα πρέπει να σημειώσουμε 3 (τρία) πράγματα :
Α.  Ο Δήμος Δελφών και η Δ.Ε. Ιτέας, αν και λογικά θα έπρεπε να ήσαν (και ήσαν) ενήμεροι για την αίτηση ανανεώσεως της αδείας από την εταιρεία S&B, εν τούτοις τυπικά, ενημερώθηκαν και εκ των υστέρων, λόγω του ότι η Υπουργική απόφαση, τους εκοινοποιήθη.

Β.  Η Ερώτηση των 3 (τριών) Βουλευτών του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. (Νάντια Βαλαβάνη, Απόστολος Αλεξόπουλος και Ιωάννης Σταθάς) η οποία κατ ετέθη στην Βουλή στις 23-12-2014, ζητώντας να πληροφορηθούν το τι θα πράξει η Κυβέρνηση για το θέμα της Γέφυρας στην Ιτέα, παρ' ότι ''ξάφνιασε'' τα 3 (τρία) ερωτώμενα Υπουργεία και τα ανάγκασε να αλληλογραφήσουν με το Λιμενικό Ταμείο Φωκίδος ζητώντας στοιχεία της υποθέσεως, δεν πρόκειται να απαντηθεί ποτέ.  Προφανώς και εκ των υστέρων, καταδεικνύεται ο τρόπος σκέψεως και ενεργειών της απερχόμενης Κυβερνήσεως : ''Εν κρυπτώ και παραβύστω''.   
Δηλαδή : Μας ''τάπωσαν'' στα κρυφά!

Γ.  Υπάρχει αίτημα της εταιρείας S&B προς το Λιμενικό Ταμείο, για την ανανέωση της αδείας χρήσεως χερσαίας γης εκτάσεως 12,5 στρεμμάτων (έναντι των 17,6 ήδη χρησιμοποιούμενων) στην περιοχή βορείως της Γέφυρας φορτώσεως πλοίων εξωτερικού. Είναι η περιοχή η οποία αποτυπώνεται στην φωτογραφία στην αρχή του άρθρου μας.   Θεωρητικά λοιπόν, το Λιμενικό Ταμείο, εφ' όσον έχει ήδη δοθεί η άδεια λειτουργίας των εκεί εγκαταστάσεων, το μόνο το οποίο είναι σε θέση να διαπραγματευθεί είναι το αντίτιμο της παραχωρήσεως.  Παρ' όλα ταύτα, ο Πρόεδρος της Λιμενικής Επιτροπής, μη θέλοντας να επωμισθεί στην λήξη της θητείας του, το βάρος μιας τέτοιας αποφάσεως, επικοινώνησε με τον Δήμο Δελφών και στις 30-1-2015, θα πραγματοποιηθεί Σύσκεψη στα Γραφεία του Λιμενικού Ταμείου, με τον Δήμαρχο, τον Αντιδήμαρχο Δ.Ε. Ιτέας και άλλους υπηρεσιακούς παράγοντες του Δήμου Δελφών για το θέμα.  Εκεί λοιπόν, θα πρέπει να κατατεθούν (και να κοινοποιηθούν βεβαίως) οι απόψεις του Δήμου για το θέμα.  
Μια συζήτηση για το θέμα στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο, δεν θα ήταν άσχημη, θα προσθέταμε εμείς.  Για να ακουσθούν δημόσια οι απόψεις των αιρετών μας, για το πως αντιλαμβάνονται την νομιμότητα, την προστασία του περιβάλλοντος, την είσοδο στο Δελφικό Τοπίο καθώς και το μέλλον της Ιτέας.

   Η ''καλή'' μας η Συγκυβέρνηση, έκανε το καθήκον της, απέναντι στους κατοίκους της πόλεώς μας.
Λογικά λοιπόν, δικαιούνται την ...ψήφο μας!
Καλή ψήφο Ιτιώτες!...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου