Παρασκευή 30 Ιανουαρίου 2015

''ΛΑΡΝΑΚΙ'' : Η ΕΛΠΙΔΑ ΕΡΧΕΤΑΙ!...

      (Ο πίνακας ''Λαρνάκι'' του Theo Van Rysselberge)

Μια ιστορική απόφαση 
του Τοπικού Συμβουλίου Ιτέας

   'Εστω και σαν άποψη, έστω και σαν γνωμοδότηση, αυτό το οποίο έγινε εχθές το βράδυ στην Ιτέα, θα πρέπει να καταγραφεί ως ''στροφή'' στην αντίληψη αιρετών και πολιτών, για το τι σημαίνει περιβάλλον για την πόλη μας.  Για το τι σημαίνει εύρεση τρόπων ανάπτυξης και ευημερίας του τόπου μας, διαφορετικών από την υφιστάμενη κατάσταση της επιβολής των απόψεων της Μεταλλείας.
Η απνευστί και ασυζητητί ''εξυπηρέτηση'' των αναγκών της εταιρείας (με το σημερινό της όνομα ΕΥΡΩΠΑΪΚΟΙ ΒΩΞΙΤΕΣ ΑΕ) κατά το δοκούν της ιδίας
και με την οσφυοκαμψία των ...δικών της ανθρώπων δεδομένη, κατά τα φαινόμενα, είναι πλέον παρελθόν.  Και αυτό ως μήνυμα, ήδη έχει ληφθεί από τους εκπροσώπους της, εδώ και 3 έτη, όταν προκειμένου να εξασφαλίσουν την ανανέωση των αδειών των εγκαταστάσεων της εταιρείας στο ''Λαρνάκι'', κυριολεκτικά ίδρωσαν.  Και στην συνέχεια, αναγκάσθηκαν να αρχίσουν να υλοποιούν τους περιοριστικούς όρους, οι οποίοι επεβλήθησαν με την έγκριση της Μ.Π.Ε. για την ανανέωση της αδείας.
   Εχθές το απόγευμα λοιπόν, ήμασταν θιασώτες της παρουσιάσεως της προόδου των εργασιών, για την φάση της υλοποιήσεως των περιβαλλοντικών όρων της Μ.Π.Ε.  Και αυτό έγινε με αφορμή την συζήτηση στο Τοπικό Συμβούλιο, για την συνηγορία ή όχι του Συμβουλίου, στην ανανέωση της αδείας χρήσεως της χερσαίας γης αιγιαλού και παραλίας από την εταιρεία.  Το δικαίωμα χρήσεως (παραχώρηση έναντι αντιτίμου) ήδη έχει λήξει από τις 22-1-2015  και με αίτησή της η εταιρεία προς το Λιμενικό Ταμείο Φωκίδος, ζητά την 10ετή ανανέωσή της.

    Ακούσθηκαν πολλά.  Από ιστορικές (περιβαλλοντικές) αναδρομές, από επιχειρήματα για την ''έννοια'' της εταιρείας για το περιβάλλον και τους κατοίκους της περιοχής, έως την μέχρι σήμερα απουσία του Κράτους και των Αρχών του τόπου, από τις πάσης φύσεως ''υπερβάσεις(!...)'' της εταιρείας.

   Ο Πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου, προκειμένου στην λήξη της θητείας του να συναινέσει στην ανανέωση της χρήσεως χερσαίας γης και αιγιαλού στην περιοχή ''Κεφαλή-Λαρνάκι'', επιθυμούσε να έχει την άποψη-γνωμοδότηση του Τοπικού Συμβουλίου.  Χωρίς όμως να είναι σε θέση να εξηγήσει εάν υπάρχει νομιμοποίηση αυτής της πράξεως με την εταιρεία, ούτε βεβαίως να αναφέρει συγκριτικά στοιχεία (παρεμφερείς συμβάσεις άλλων Λιμενικών Ταμείων, τιμή ζώνης στην περιοχή, προηγούμενο και αιτούμενο αντίτιμο κ.λ.π.) τα οποία αφού τεθούν υπ' όψιν των Τοπικών Συμβούλων, να τους επιτρέψουν να δημιουργήσουν άποψη για το θέμα.
  
Αποτέλεσμα :  Εκτός μιας ψήφου, όλοι οι υπόλοιποι (και του Τέντ συμπεριλαμβανομένου) ζήτησαν να μην ανανεωθεί η άδεια, να δοθεί μια ολιγόμηνη παράταση της παραμονής της εταιρείας σε εκείνο το σημείο και εφ' όσον αποδειχθούν η νομιμότης της πράξεως και η εφαρμογή εκ μέρους της εταιρείας των επιβεβλημένων περιβαλλοντικών όρων, τότε και μόνον τότε να δοθεί η 10ετής ανανέωση της αδείας. 
  
Εάν αυτό, αυτήν την στάση των Αιρετών της Ιτέας, το ισχυριζόταν κάποιος προ 4ετίας ότι θα ήταν δυνατόν να συμβεί, σίγουρα θα προκαλούσε τον γέλωτα...

Οφείλουμε όμως να επισημάνουμε 3 πράγματα :
Α -  Όντως η εταιρεία, έχει αρχίσει να ''βάζει το χέρι στην τσέπη'' για την αντιμετώπιση του διαπραχθέντος εγκλήματος στο ''Λαρνάκι''.  Μάλιστα η φωτογραφία της επικεφαλίδος μας, απεικονίζει κατά την γνώμη μας, την περιγραφή του εκπροσώπου της κατά την εχθεσινή παρουσίαση του τρόπου ''παραλλαγής'' των κτισμάτων εντός του εργοταξίου : Ιμπρεσιονισμός με τεχνοτροπία πουαντιγισμού!... 
Τα περί δενδροφυτεύσεων, αδυνατούμε να τα σχολιάσουμε.
Β -  Υπήρξε Τοπικός Σύμβουλος, ορκισθείς προ δυο ημερών σε αντικατάσταση παραιτηθέντος, ο οποίος ομολόγησε ότι δεν γνωρίζει για ποιο πράγμα ομιλούσαν στο Τοπικό, δεν είχε ενημέρωση.  Και αυτό ήταν λογικό.  Το να του ζητείται η άποψη όμως για την δέσμευση αιγιαλού για τα επόμενα 10 έτη και η ψήφος του να ''απεικονίζει'' την θέληση της τοπικής κοινωνίας, είναι από τα άγραφα!...
Γ -  Στην αρχή της Συνεδριάσεως, με όχι ''κομψό'' (επιεικώς) τρόπο, αντιδεοντολογικά θα λέγαμε, ο Αντιδήμαρχος προσπάθησε να προκαταλάβει του Τοπικούς Συμβούλους, κάνοντας δήλωση την οποία εζήτησε να καταγραφεί στα πρακτικά, σύμφωνα με την οποία :  Παρ' ότι δεν έχει δικαίωμα ψήφου στο Τοπικό Συμβούλιο, τόσον αυτός όσον και ο Δήμαρχος, τάσσονται υπέρ της ανανεώσεως της αδείας!...  Φυσικά αγνοήθηκε από τους Συμβούλους.

   Εδώ οφείλουμε να σημειώσουμε ότι :
Παρ' όλη την απειρία των μελών του Τοπικού Συμβουλίου, παρ' όλο το πολυπληθές και ετερόκλητο ακροατήριο, παρ' όλη την ένταση λόγω της σοβαρότητος του θέματος, παρ' όλες τις ''νουθεσίες'' για το διαδικαστικό μέρος και παρά την υπέρ-τετράωρη διάρκεια της διαδικασίας, όλα ''κύλησαν'' με ένταση μεν αλλά πολιτισμένα δε.  Και αυτό πιστώνεται στον Πρόεδρο του Τοπικού Συμβουλίου Τέντ Γουόρθ.

Αυτό το αναφέρουμε ενθυμούμενοι, το προ 3ετίας αντίστοιχο Τοπικό Συμβούλιο, Παρασκευή πρωΐ 9 η ώρα (ταυτόχρονα με την λαϊκή αγορά), όπου η τότε Αντιδήμαρχος, ''εσκίασε'' τα πάντα!  Από Πρόεδρο και Συμβούλους, έως ''αντιφρονούντες'' ομιλητές!...  Θέμα του Συμβουλίου : Η ''υιοθέτηση'' της Μ.Π.Ε. της εταιρείας S&B για το ''Λαρνάκι''. 
Για την ιστορία και μόνον : Εκείνη η ...αξιοθρήνητη συνεδρίαση του Τοπικού Συμβουλίου, μετά από 1 μήνα, ακυρώθηκε από την Γ.Γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης.

σ.σ. : Σήμερα υπήρξε συνάντηση του Δημάρχου και των συν αυτώ, με την Λιμενική Επιτροπή για το θέμα.  
Την Δευτέρα στο Δημοτικό Συμβούλιο, έχει συμπεριληφθεί στην ημερήσια διάταξη και η ανανέωση της εν λόγω αδείας.
Τον Μάρτιο μήνα, συζητείται στο Συμβούλιο Επικρατείας, η Προσφυγή Συλλόγων και κατοίκων κατά της εγκριθείσας Μ.Π.Ε.

2 σχόλια:

  1. Παρακολουθησα την συζητηση και θα ηθελα να συγχαρω κι εγω τον κ. ΤΕΝΤ ΓΟΥΟΡΘ για την αψογη προεδρια του . Οντως φαινεται οτι κατι μπορει να αλλαξει σε αυτον τον τοπο . Τωρα για τα υπολοιπα τι περιμενατε απο τον Αντιδημαρχο ? Μαζι με τον Δημαρχο πνευματικα παιδια του πρωην ειναι και ακολουθουν τις σκεψεις του και τα εργα του εις βαρος της τοπικης κοινωνιας . Ας προσεξουν και λιγακι διοτι το μονο σιγουρο ειναι οτι θα ξαναεχουμε εκλογες , το αν εκλεγουν παλι ειναι το μονο αβεβαιο .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ο Τέντ και ο Αντρέας, ήταν εκεί. Η ΙΤΙΩΤΙΣΑ ΛΙΑΝΝΑ και Ο ΙΤΙΩΤΗΣ ΑΡΗΣ είχαν σημαντικότερα πράγματα να κάνουν, απ το να παραστούν στο πιο ενδιαφέρον θέμα του τοπικού της Ιτέας .ΝΤΡΟΠΗ ΚΑΙ ΜΟΝΟ ΝΤΡΟΠΗ ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή