Κυριακή 11 Ιανουαρίου 2015

ΟΤΑΝ Η ΛΑΟΓΡΑΦΙΑ (ΤΗΣ ΙΤΕΑΣ), ΣΥΝΑΝΤΗΣΕ ΤΗΝ ΠΡΟΧΕΙΡΟΤΗΤΑ (ΤΗΣ Δ.Ε. ΙΤΕΑΣ)!...


Άς πάει...

   Βεβαίως, στο άρθρο μας της 5-1-2015 με τίτλο : ''Η Ιτέα του χθές-Έκθεση Φωτογραφικού και Λαογραφικού Υλικού'', είχαμε χαρακτηρίσει αυτήν την απόπειρα της Αντιδημαρχίας (παρ' ότι επαινετή), εν τούτοις, αδόκιμη. καθ' όσον δεν γνωρίζαμε το βάθος της προετοιμασίας της μεν, αν και η άκαιρη και πρόχειρη προετοιμασία της, ήταν πασιφανής δε.
Πέσαμε έξω όμως!...  Και θα χρησιμοποιήσουμε για την περίπτωση, μια συνήθη έκφραση της νεολαίας : ''Δεν υπάρχει!...''

Όντως, αυτού του επιπέδου παρουσίαση φωτογραφικού υλικού (για λαογραφικό, ούτε λόγος...) και μάλιστα με τόσο κοινωνικό, πολιτιστικό και ιστορικό ενδιαφέρον, κυριολεκτικά δεν υπήρξε ποτέ!...  Τουλάχιστον για το πολιτιστικό επίπεδο της ...γειτονιάς μας.  
Και για να είμαστε δίκαιοι, απλά θα απαριθμήσουμε ολίγα από τα ...τεκμήρια, της διαπιστωμένης αστοχίας :

1.  Ειδοποιούνται οι ενδιαφερόμενοι (ποιοί;) για να επισκεφθούν την έκθεση, μόλις 1 (μία) ημέρα προ των εγκαινίων της.

2.  Τα Εγκαίνια προγραμματίζονται για τις 12:00' το μεσημέρι 6-1-2015, ανήμερα των Θεοφανείων, ενώ η τελετή καταδύσεως του σταυρού, δεν είχε τελειώσει ακόμη.

3.  Εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων, δεν αναφέρεται η πηγή προελεύσεως (αρχείο) των φωτογραφιών.  Με αποτέλεσμα να εννοείται ότι είναι Δημοτικό Αρχείο.  Δεν είναι όμως έτσι, καθ' όσον διαπιστώσαμε ότι υπήρχαν φωτογραφίες προερχόμενες από το αρχείο της αείμνηστης Γιώτας Μαδούρα και άλλων φυσικών προσώπων, οι οποίοι της είχαν εμπιστευθεί τις οικογενειακές τους φωτογραφίες, με σκοπό την έκδοση ενός Λευκώματος για την Ιτέα.

4.  Από την Έκθεση απουσίαζε τελείως, ο κατ' εξοχήν Λαογραφικός Ταμιευτήρας της πόλεώς μας, ο ιστορικός Σύλλογος ''Δεσμός'', το Φωτογραφικό και Λαογραφικό Αρχείο του οποίου, είναι ο λόγος της προσπάθειας δημιουργίας Ιστορικού-Λαογραφικού Μουσείου στην Ιτέα.  Όχι μόνον δεν ζητήθηκε η συνδρομή του, αλλά ούτε καν ειδοποιήθηκε για αυτήν την έκθεση!  Ο δε Πρόεδρος της Κοινότητος Ιτέας, είναι και μέλος του Δ.Σ. του ''Δεσμού''!...

5.  Άγνοια του γεγονότος είχε και ο έτερος με τεράστιο Φωτογραφικό Αρχείο Σύλλογος της πόλεως, αυτός των ελκόντων την καταγωγή από την Μικρά Ασία, των οποίων η συνδρομή σε κάποια τέτοια έκθεση, θα έδινε άλλη πολιτισμική διάσταση στο ιστορικό γίγνεσθαι της Ιτέας.

 Η λέξη ''απαξίωση'' και των δύο Συλλόγων, θα ήταν ίσως ακριβής, εάν δεν ήταν διαπιστωμένη η άδολη και επιπόλαια προχειρότητα του εγχειρήματος.

6.  Με την θερμοκρασία λίγο επάνω από τους 0 βαθμούς Κελσίου, σε μια αχανή και μη θερμαινόμενη ισόγεια αίθουσα, χωρίς ηλεκτρισμό και με μια μεταφερόμενη μικρή γεννήτρια, να προσπαθεί απεγνωσμένα και με διακοπές, να φωτίσει έστω και αμυδρά τις τριγύρωθεν αναρτημένες φωτογραφίες, όντως θα πρέπει να χρειάστηκε δόση επιστημονικής φαντασίας εκ μέρους των οργανωτών, για να πιστεύουν ότι είναι δυνατή η προσέλευση κοινού σε αυτήν ...έκθεση (στο κρύο!).  Αν δε λάβουμε υπ' όψιν ότι, για να περιεργασθεί κάποιος όχι ιδιαίτερα μεγάλον αριθμό των εκεί εκτιθεμένων φωτογραφιών, χρειαζόταν 25'-30' λεπτά της ώρας περίπου, τότε σίγουρα  περιγράφουμε την ...εθελουσία πρόσληψη κρυολογήματος!...

7.  Έστω όμως και με αυτές τις συνθήκες, ένα τέτοιο γεγονός δεν θα έπρεπε να είναι προσβάσιμο μόνον για 2 απογεύματα.   Ούτε ήταν δυνατόν να παρευρίσκεται εκεί από μόνος του για όλες τις ώρες λειτουργίας της εκθέσεως και ως συντηρητής (της γεννήτριας) και ως φύλακας (του χώρου) και ως επεξηγητής (των φωτογραφιών), ακόμη και ως εκπρόσωπος των Οργανωτών, ο φίλος όλων μας ο Γιώργος.

Τελικά, μια Έκθεση ήταν και επέρασε. Έ, Τέντ;...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου