Κυριακή 26 Ιουλίου 2020

ΜΙΑ ΙΤΙΩΤΙΣΣΑ (αρχαιολόγος) ΣΤΟ ΑΡΧΑΙΟΤΕΡΟ ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΙΕΡΟ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ


        "Το αίνιγμα της Κέρου"

  Η Εύη Μαργαρίτη, θυγατέρα του Γεωργίου και της Νούλας Μαργα-ρίτη από την πόλη μας, είναι Επίκουρος καθηγήτρια στο Ερευνητικό Κέντρο Επιστήμης και Τεχνολογίας στην Αρχαιολογία, του Ινστιτούτου Κύπρου και ήταν η υπεύθυνη κατά τα έτη 2006-2008, για την μελέτη και δημοσίευση του αρχαιοβοτανικού υλικού, το οποίο συνελέγετο από τις ανασκαφές στην νησίδα "Δασκαλιό" της Κέρου.

 Στις ανασκαφές της Κέρου επανέρχεται το 2018 ως υποδιευθύντρια, υπό τους Colin Renfrew και  Michael Boyd του Πανεπιστημίου του Cambridge και μαζί με την ανασκαφική ομάδα των 70 (εβδομήντα) ατόμων,

εργάζεται για την επεξήγηση-ερμηνεία "του αινίγματος της Κέρου", όπως αποκαλείται παγκοσμίως, αυτή η προσφάτως (δεκαετία 1960) ανακαλυφθείσα "περίεργη" συγκέντρωση ανθρωπίνων δραστηριοτήτων, σε ένα τόσο μικρό νησάκι, κατά την 3η χιλιετία π.χ.

(αρπιστής : από τα ευρήματα των ανασκαφών)

  Βεβαίως, είχαν προηγηθεί οι λαθροανασκαφείς και οι πάσης φύσεως "ενδιαφερόμενοι" για το αρχαϊκό υλικό του "Δασκαλι-ού" και αγνοείται το μέγεθος της λαθροχειρίας και της απωλείας ιστορικών τεκμηρίων για να εκτιμηθεί ακριβώς η σπουδαι-ότητα και η θέση της νησίδος, στις τοπικές κοινωνίες ολοκλήρου του  θαλασσίου κι νησιωτικού ελλαδικού χώρου, κατά την πρώϊμη εποχή του χαλκού.

  Η ΕΡΤ εκάλυψε με ένα εξαιρετικό ντοκιμαντέρ, αυτήν την τεράστια προσπάθεια των αρχαιολόγων-ανασκαφέων, παρακολουθώντας επί τόπου τις εργασίες αυτών των ανθρώπων, συζητώντας μαζί τους εντός και εκτός Ελλάδος και αναδεικνύοντας κατά το δυνατόν τα ευρήματα και τις υποθέσεις τους, για "Το αίνιγμα της Κέρου". Το οποίον ντοκιμαντέρ, οφείλουμε να ομολογήσουμε ότι είναι  ε ξ α ι ρ ε τ ι κ ό!  

  Ανάμεσα σε αυτούς οι οποίοι εξηγούν εμπρός από τον φακό της ΕΡΤ, το αντικείμενο και τα ευρήματα των ανασκαφών, είναι και η συντοπίτισσά μας, η Εύη Μαργαρίτη.  Το δε κρατικό μας τηλεοπτικό κανάλι, στην επίσημη ιστοσελίδα του, εδημοσίευσε και το παρακάτω αναδημοσιευόμενο και από εμάς κείμενο, αναφέροντας, τα των ανασκαφών στο "Δασκαλιό"

   

***********************************************


Το δημοσίευμα της ΕΡΤ
********************
Για πρώτη φορά στον κόσμο, η ΕΡΤ επιχειρεί να ρίξει φως σ’ ένα από τα πιο μεγάλα αινίγματα της αρχαιότητας, με μια εσωτερική παραγωγή υψηλών ποιοτικών προδιαγραφών, που συμμετείχε στο Επίσημο Πρόγραμμα του 22ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.
Πρόκειται για το επιστημονικό ντοκιμαντέρ «Το αίνιγμα της Κέρου», που έκανε παγκόσμια τηλεοπτική πρεμιέρα στην ΕΡΤ1, τη Δευτέρα 20 Ιουλίου 2020 στις 22:00.
Η δημοσιογράφος της ΕΡΤ Αντριάνα Παρασκευοπούλου, μέλος της ανασκαφικής ομάδας την περίοδο 2018-2019, κατέγραψε την ανασκαφή που πραγματοποιείται στο νησί από τη Βρετανική Αρχαιολογική Σχολή και το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, υπό τη διεύθυνση του Λόρδου Κόλιν Ρένφριου και του Δρ. Michael Boyd σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων και τον Προϊστάμενό της Δημήτρη Αθανασούλη.
O Λόρδος Κόλιν Ρένφριου, ένας από τους μεγαλύτερους προϊστορικούς αρχαιολόγους όλων των εποχών, αφιέρωσε το πολυεπίπεδο έργο του στη λύση του αινίγματος που απασχολεί την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα για δεκαετίες: σ’ αυτό το μικρό και ακατοίκητο νησί των Κυκλάδων έχουν βρεθεί εκατοντάδες θραύσματα από σπασμένα κυκλαδικά ειδώλια, που όμως δεν ενώνονται μεταξύ τους.
Αυτό το μυστήριο, που παραμένει ακόμα άλυτο, προσπαθεί να λύσει για πολλές δεκαετίες ο καθηγητής Ρένφριου, ο οποίος αποκαλύπτει στην κάμερα της ΕΡΤ ότι η Κέρος αποτελεί το πρώτο θαλάσσιο ιερό σε ολόκληρο τον πλανήτη.
Το ντοκιμαντέρ παρουσιάζει όλα τα σπουδαία ευρήματα και τον πολύπλοκο αρχιτεκτονικό σχεδιασμό στη νησίδα Δασκαλιό, που μαρτυρά έναν εξελιγμένο οικισμό της Πρώιμης Εποχής του Χαλκού, ο οποίος θα μπορούσε να συγκριθεί μόνο μ’ εκείνον της Κνωσού στην Κρήτη κατά την ίδια περίοδο.
Τη δεκαετία του 1950 η Κέρος πρωταγωνίστησε  σε μία από τις μεγαλύτερες υποθέσεις λαθρανασκαφής παγκοσμίως. Το μεγαλύτερο μέρος των κλεμμένων μαρμάρινων ειδωλίων του Κυκλαδικού Πολιτισμού κατέληξε σε προσωπικές συλλογές.
Δεκαετίες αργότερα πουλήθηκε μια πλούσια συλλογή με τον τίτλο «Ο θησαυρός της Κέρου», ενώ έπειτα από πολλές δημοπρασίες, τα περισσότερα αρχαία της συλλογής μεταφέρθηκαν στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης.
Έρευνα-αρχισυνταξία-παρουσίαση: Αντριάνα Παρασκευοπούλου
Σκηνοθεσία: Κώστας Μαχαίρας
Διεύθυνση φωτογραφίας: Μανόλης Βουρεξάκης
Κάμερα: Κωνσταντίνος Ρηγόπουλος
Ήχος: Νίκος Παλιατσούδης
Μοντάζ: Δανάη Μανουσαρίδη
Μουσική: Βαγγέλης Φάμπας
Διεύθυνση παραγωγής: Μιχάλης Δημητρακάκος

Το ντοκιμαντέρ, που προβάλλει ολοκληρωμένα αυτή την σπουδαία θέση του κυκλαδικού πολιτισμού, θα προβληθεί σε ειδικές προβολές στα κυκλαδονήσια από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων σε συνεργασία με την ΕΡΤ και τους τοπικούς φορείς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου