Παρασκευή 31 Ιουλίου 2020

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ "ΥΠΟ ΤΟ ΣΕΛΗΝΟΦΩΣ"

"Φώτισέ τους..."

   "Σημαδεμένη" ημερομηνία εδιάλεξε η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου μας, για να συγκαλέσει συνεδρίαση του Σώματος, προκειμένου να αποφασισθεί "η επιβολή φόρου ηλεκτροδοτούμενων χώρων σε όλη τη (σ.σ. : και όχι "την") διοικητική περιφέρεια του Δήμου Δελφών" (θέμα 20ον και τελευταίο).

  Την 4η Αυγούστου λοιπόν, την επομένη της πανσελήνου και υπό τους ήχους του γνωστού (και παρεξηγημένου) άσματος "γιατί χαίρεται ο κόσμος και χαμογελάει, πατέρα",

το Δημοτικό Συμβούλιο θα συζητήσει για 20 (είκοσι) θέματα, εκ των οποίων το 1ον, είναι η ...πάγια μηνιαία αναμόρφωση του προϋπολογισμού, ενώ το τελευταίο είναι η επιβολή φορολογίας, όπως προαναφέραμε.  Τα ενδιάμεσα θέματα, θα αντιμετωπισθούν αναλόγως : με φραπεδάκι, ανθηλιακό, βατραχοπέδιλα και χαλαρή διάθεση.  Το επιβάλει ο τόπος (Άμφισσα...) και ο χρόνος (καλοκαιράκι...).  

Καλές βουτιές, στην "πισίνα" της Ε.Υ.Δ.Α.Π.!...


******************************************


2 σχόλια:

  1. Στη γραμματική της νεοελληνικής γλώσσας, η διατήρηση του γράμματος νι (-ν) στο τέλος ορισμένων λέξεων εξαρτάται από το αρχικό γράμμα της λέξης που ακολουθεί. Το θέμα αυτό της νεοελληνικής γραμματικής περιλαμβάνεται στα «πάθη των συμφώνων».
    Έτσι το θηλυκό οριστικό άρθρο την, η προσωπική αντωνυμία του τρίτου προσώπου αυτήν και την και τα μόρια δεν και μην «διατηρούν το τελικό -ν όταν η λέξη που ακολουθεί αρχίζει από φωνήεν ή από τα σύμφωνα κ, π, τ, τα δίψηφα μπ, ντ, γκ και τα διπλά ξ και ψ.
    Οι λέξεις αυτές, δηλαδή, χάνουν το τελικό -ν, όποτε η επόμενή τους λέξη αρχίζει από τα σύμφωνα β, δ, γ, φ, θ, χ, μ, ν, λ, ρ, σ και ζ.

    Το τελικό -ν διατηρείται πάντα, δηλαδή ανεξάρτητα από τον φθόγγο που ακολουθεί, στον ενικό του αρσενικού οριστικού και αόριστου άρθρου (τον, έναν), για να αποφεύγεται η σύγχυση με το ουδέτερο οριστικό και αόριστο άρθρο (το, ένα), στην προσωπική αντωνυμία του τρίτου προσώπου αυτόν και τον, στο άρθρο των, καθώς και στο επίρρημα σαν.
    Αυτά για τους αγράμματους!!!!
    Υ.Γ.
    Άρα σωστή η Σοσσώ..........

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Διαβασμένος και αντιγράφων τους κανόνες γραμματικής της νεοελληνικής. Η οποία ως γνωστόν, δεν περιλαμβάνει την δοτική πτώση (τω, τη, τοις, ταις) και στους δυο αριθμούς. Περιλαμβάνει όμως λέξεις οι οποίες αρχίζουν από μπ & ντ, οι οποίες όμως, δεν υπήρχαν ...παλαιότερα.
    Σεβαστή η ερμηνεία πάντως, από έναν ...εγγράμματον και προφανώς γνωστόν της Σοσσώ(με σίγμα τελικό ή χωρίς;).

    ΑπάντησηΔιαγραφή