Κυριακή 12 Ιουλίου 2020

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΔΕΛΦΩΝ ΣΤΗΝ (επαν)ΕΚΠΟΝΗΣΗ ΤΟΠΙΚΩΝ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΩΝ ΣΧΕΔΙΩΝ - Δελτίον Τύπου


                        "Τώρα, αρχίζουν τα δύσκολα..."
 Για όσους ενθυμούνται, ο ημιτελής, ευτελής και θνησιτελής Γενικός Πολεοδομικός Σχεδιασμός (Γ.Π.Σ.) της Ιτέας, είχεν ανατεθεί επί δημαρχίας Φουσέκη, στο Μελετητικό Γραφείο Σαράφη, του οποίου το "πόνημα" προέβλεπε (επέβαλε), όχι τον αναπτυξιακό σχεδιασμό της πόλεως, αλλά το "τάπωμά" της και την αφαίρεση κάθε ίχνους γεωγραφικής εξαπλώσεως, καθώς και την οποιανδήποτε τάση-προοπτική οικονομικής ευμάρειας της πόλεώς μας.  Παρά δε τις ενστάσεις, τις αντιρρήσεις και τις αντιπαραθέσεις με τους κατοίκους της Ιτέας, ο "Μελετητής" επέμενε σε αυτό για το οποίο είχε ..πληρωθεί.

  Είναι γνωστό ότι σε όλο εκείνο το "φιάσκο-καπέλωμα" της Ιτέας, ο αρμόδιος και θεσμικά υπεύθυνος από πλευράς Δήμου Δελφών για την "περαίωση" της διαδικασίας, ήταν ο τότε αντιδήμαρχος Αμφίσσης και πολιτικός προϊστάμενος της Τεχνικής Υπηρεσίας (άλλοτε Πολεοδομίας), ο οποίος είναι και ο υπογράφων το πιο κάτω αναδημοσιευόμενο Δελτίον Τύπου,  σημερινός Δήμαρχος του Δήμου μας.

  Και εδώ αρχίζουν τα δύσκολα (για αυτόν).  
  Εάν εννοεί τα γραφόμενά του ο Δήμαρχος, θα πρέπει να αναθεωρήσει τις απόψεις του για το τι σημαίνει "κατεύθυνση ανάπτυξης" για την Ιτέα, ούτως ώστε, η συμμετοχή του Δήμου στο πρόγραμμα "Εκπόνηση Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων", να μην γίνει μια "Fiesta" με μοναδικό σκοπό την χρηματοδότηση ...Μελετητικών Γραφείων.

  Αντί σχολιασμού, παραθέτουμε την τελευταία παράγραφο από τα γραφόμενα του Δημάρχου μας, Παναγιώτη Ταγκαλή :

«Με τον εν λόγω Πρόγραμμα μας δίνεται η δυνατότητα να επιλύσουμε σημαντικά θέματα που ταλανίζουν πολίτες και επαγγελματίες της περιοχής μας, δημιουργώντας επί της ουσίας έναν οργανωμένο γεωγραφικά Δήμο, που εκτός των άλλων θα δίνει και συγκεκριμένες κατευθύνσεις ανάπτυξης».

Και μια ερώτηση : ποιός και με ποιά κριτήρια θα "κατατάξει"  τις Δημοτικές Ενότητες του Δήμου μας, όσον αφορά τις "ανάγκες" τους;...



********************************************


                                                                                 ΑΜΦΙΣΣΑ, 11.07.2020
ΔΗΜΟΣ ΔΕΛΦΩΝ
ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΗΜΑΡΧΟΥ

Α.Δ.Τ.: 72/2020
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Π. Ταγκαλής: «Δημιουργούμε έναν οργανωμένο Δήμο με κατευθύνσεις ανάπτυξης»
Πρόταση του Δήμου Δελφών για το πρόγραμμα «Εκπόνησης Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων»

Την απόφαση υποβολής αίτησης συμμετοχής στο Πρόγραμμα «Εκπόνησης Τοπικών Πολεοδομικών Σχεδίων (Τ.Π.Σ.)» του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας πήρε την Τρίτη 7 Ιουλίου 2020 το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Δελφών. Η χρηματοδότηση του Προγράμματος θα καλυφθεί από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και πιθανόν από πόρους του Ταμείου Παρακαταθηκών & Δανείων και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.
Τα Τ.Π.Σ. συνιστούν το πρώτο επίπεδο πολεοδομικού-χωροταξικού σχεδιασμού της χώρας, καθώς σε αυτά καθορίζονται οι χρήσεις γης, οι όροι δόμησης σε προστατευόμενες περιοχές, καθώς και οι ζώνες ειδικών χωρικών παρεμβάσεων. Μέσω αυτών γίνεται επίσης η ρύθμιση της οικιστικής ανάπτυξης, με σκοπό την αντιμετώπιση πολεοδομικών ζητημάτων που υφίστανται, καταρτίζοντας ταυτόχρονα και το πλαίσιο μελλοντικής ζήτησης που αφορά στην κατοικία. Θα πρέπει να σημειωθεί ακόμα πως στην τελική τους φάση εγκρίνονται με Προεδρικό Διάταγμα, έχοντας ενισχυμένο θεσμικό κύρος.
Η υλοποίησή του Προγράμματος θα είναι σταδιακή και θα προωθηθεί κατά «φάσεις ανάθεσης μελετών», καθεμία από τις οποίες θα περιλαμβάνει περίπου 200 μελέτες, έως ότου καλυφθούν όλες οι Δημοτικές Ενότητες της Χώρας. Οι μελέτες της 1ης Φάσης των αναθέσεων αναμένεται να προκηρυχθούν εντός του Σεπτεμβρίου του 2020, ενώ οι επόμενες φάσεις θα ενεργοποιούνται σε διάστημα έξι μηνών από την προηγούμενη, με στόχο την ολοκλήρωση του σχεδιασμού για όλη τη χώρα μέσα σε μια 6ετία. Ο Δήμος Δελφών, όπως και το σύνολο των Δήμων της χώρας, θα κατατάξει τις Δημοτικές του Ενότητες βάσει των σημαντικών και επειγουσών αναγκών που έχουν προκύψει με σκοπό σε βάθος χρόνου να τακτοποίηση το πλαίσιο ανάπτυξης ανά τομέα σε κάθε περιοχή.
Ο Δήμαρχος Δελφών κ. Παναγιώτης Ταγκαλής, σε δήλωσή του σημείωσε καταρχάς την ανάγκη η περιοχή να καταρτίσει ένα χάρτη βάσει του οποίου όλοι θα γνωρίζουν το τι μπορεί να αναπτυχθεί και που, βάζοντας τέλος σε χρόνιες ταλαντεύσεις. «Η ολοκλήρωση των εκκρεμών Χωροταξικών σχεδιασμών ή η αναθεώρηση υφιστάμενων αποτελεί άλλωστε πολιτική μας επιλογή, για την οποία δεσμευτήκαμε και προεκλογικά», τόνισε ο δήμαρχος Δελφών, καταλήγοντας: «Με τον εν λόγω Πρόγραμμα μας δίνεται η δυνατότητα να επιλύσουμε σημαντικά θέματα που ταλανίζουν πολίτες και επαγγελματίες της περιοχής μας, δημιουργώντας επί της ουσίας έναν οργανωμένο γεωγραφικά Δήμο, που εκτός των άλλων θα δίνει και συγκεκριμένες κατευθύνσεις ανάπτυξης».


Από το Γραφείο Δημάρχου

2 σχόλια:

  1. Να σου θυμίσω μόνο ότι τα τελευταία μεγάλα έργα στην Ιτέα έγιναν απ' τον Φουσεκη. Γήπεδο 7*7, Παραλιακός πεζοδρόμους, εφαρμογή της επέκτασης του Ρυμοτομικου σχεδίου Ιτέας, αποχέτευση Κίρρας, εφαρμογή επέκτασης Κίρρας κλπ. Συνέχισε λοιπόν να γράφεις ανοησίες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Θα ξαναγίνει απο την αρχή το ΓΠΣ Ιτέας-Κίρρας ή θα γίνουν μικροαλλαγές με το νέο Προεδρικό Διάταγμα και θα εγκριθεί ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή