Τετάρτη 29 Ιουλίου 2020

ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΜΑΧΗΣ ΤΗΣ ΑΜΠΛΙΑΝΗΣ 14 - 7 - 1824


ΑΜΦΙΣΣΑ 29.07.2020

ΔΗΜΟΣ ΔΕΛΦΩΝ

Α.Δ.Τ.: 82/2020


ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Επέτειος εορτασμού της «Μάχης της Άμπλιανης 14 Ιουλίου 1824»

Ο Δήμος Δελφών και η Εταιρεία Φωκικών Μελετών συνδιοργανώνουν εκδήλωση τιμής και μνήμης για τη μάχη της Άμπλιανης που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 1η Αυγούστου 2020 στην θέση ‘Ταμπούρια’, στο πραγματικό πεδίο μάχης με το ακόλουθο πρόγραμμα:


10.00 : Προσέλευση, Χαιρετισμοί, Επιμνημόσυνη δέηση, Πανηγυρικός της ημέρας,

Κατάθεση στεφάνων, Ενός λεπτού σιγή, Εθνικός Ύμνος


Ο εορτασμός θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο των έκτακτων μέτρων που έχουν ληφθεί για την αντιμετώπιση διασποράς του κορωνοϊού.


Η ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΑΜΠΛΙΑΝΗΣ ΦΩΚΙΔΑΣ’

Οι επαναστάτες Έλληνες συντρίβουν την ισχυρότατη στρατιά εισβολής του Δερβίς Πασά.

196 χρόνια μετά επιβάλλεται να τιμήσουμε και να αναδείξουμε το γεγονός της μάχης αυτής, που τυγχάνει άγνωστη για το ευρύ Ελληνικό κοινό.

Η μάχη της Άμπλιανης ήταν από τις σφοδρότερες του Εθνικού Απελευθερωτικού Αγώνα με συμμετοχή 12.000 Τούρκο – Αλβανών και 1.200 Ελλήνων.

Η αμυντική γραμμή των Ελλήνων με τους 10 ισχυρούς προμαχώνες (ταμπούρια) πάνω στην παλιά οδό Ζητουνίου (Λαμίας) – Σαλώνων (Άμφισσας), αντιστέκεται ακόμα στο χρόνο στη Δυτική πλαγιά του Παρνασσού και είναι ίσως το μοναδικό σωζόμενο πεδίο μάχης σε όλη τη χώρα από τις μάχες του Αγώνα της Εθνεγερσίας του 1821.

Πρόκειται για μια πολύ μεγάλης Στρατηγικής σημασίας μάχη, αφού δεν επέτρεψε στα τουρκικά στρατεύματα να υλοποιήσουν το σχέδιό τους, της καθόδου στην Πελοπόννησο, με όλες τις συνέπειες που αυτό θα επέφερε για την εξέλιξη του Αγώνα.


Από το Γραφείο Δημάρχου


Ακολουθεί σχετικό σχεδιάγραμμα της θέσης «Ταμπούρια»

Στην προσπάθειά μας να διευκολύνουμε όσους επιθυμούν να παρευρεθούν στον εφετινό εορτασμό της επετείου της μάχης της Άμπλιανης που θα πραγματοποιηθεί την 1η Αυγούστου ημέρα Σάββατο και ώρα 10.00πμ στο πραγματικό πεδίο της μάχης, παραθέτουμε τις παρακάτω οδηγίες :

Από Άμφισσα προς Λαμία στο 14ο χιλ. δεξιά προς χωματόδρομο 3,5 χιλ. μέχρι καλύβες όπου υπάρχει χώρος parking και στη συνέχεια περί τα 300 μέτρα με τα πόδια μέχρι τα ταμπούρια. (σε όλη την διαδρομή θα υπάρχουν πληροφοριακές πινακίδες).




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου