Κυριακή 16 Δεκεμβρίου 2018

ΜΙΚΡΗ ΣΟΡΟΚΑΔΑ

Περιμένοντας τον Χειμώνα
  "Κι εκεί που λέγαμε ότι έφτασε και κατά τα μέρη μας ο χειμώνας, ήρθε ετούτη εδώ η σημερινή σοροκάδα, που μας έκανε ν' αναρωτη- θούμε : ρε, μας δουλεύει ο καιρός;...
Άψυχη βέβαια, αλλά σοροκάδα.  Αυτός ο παράξενος νοτιο-ανατολικός αγέρας, που όποτε τον βάζει, η θάλασσα πολεμάει να καβαλήσει τον μώλο.  Κι απ' τα παλιότερα, πριν να μπαζωθεί η ανατολική προκυμαία, όταν έκανε αυτόν τον καιρό, έβγαινε η θάλασσα στο δρόμο, κάνοντας την μεριά του δρόμου απ' την γωνία του Νιάχα, ως τη γωνία του Αλογοσκούφη, να μοιάζει με λιμνοθάλασσα.
 Έφτανε τότε, ίσα με τα πεζοδρόμια το νερό και μέχρι να στεγνώσει, η υγρασία και το αλατόνερο σακάτευε τοίχους, αυτοκίνητα, παπούτσια και αρθριτικά. Χώρια την άμμο που έμενε για μέρες πάνω στον δρόμο και τα πεζοδρόμια.
  Γινότανε και φασαρία όμως σήμερα το πρωί, καθώς τα κύματα σπάγανε με θόρυβο πάνω στις πέτρες του πεζοδρόμου και στο  ανατολικό κρηπίδωμα της παραλίας.  Και κάθε τόσο, όλο και κάποιο δυνατό κύμα κατάφερνε να σηκωθεί ψηλά έτσι όπως έσπαγε και να απλωθεί το νερό στο πλακόστρωτο.
  
  Αλλά, παρ' όλη αυτή την φρεσκαδούρα και τ' ανεμίσματα, παρ' όλη αυτή την μουντάδα και το ψιλόβροχο που ανήμπορο δοκίμαζε κάθε τόσο να γίνει βροχή, η θερμοκρασία δεν έλεγε να κατέβει παρακάτω απ' τους 18 βαθμούς.  Γιατί έτσι είναι ο σορόκος : μια φασαριόζικη αναταραχή στην θάλασσα, αλλά χωρίς κρύο.

  Σαββάτο σήμερα (χθές), μέσα Δεκέμβρη, λίγο πριν απ' τις γιορτές.  Κι η Ιτέα, ζεί τον δικό της ανήμπορο χειμώνα, που ακόμα και μετά απ' τα Νικολο-Βάρβαρα που περάσανε, μόνο για δυο νύχτες έριξε τον υδράργυρο κάτω απ' τους 10 βαθμούς.  Ενώ κι όπως ακούμε και βλέπουμε, στο Μαυρολιθάρι, στην Καλοσκοπή, στην Σουβάλα, στην Αγόριανη ακόμα και στο 51, το χιόνι τα έκαμε όλα άσπρα. Κι εμείς εδώ, με τον σορόκο.  Ζεστόν, υγρόν κι αδύναμον.
Καλές γιορτές νάχουμε."  





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου