Τρίτη 25 Δεκεμβρίου 2018

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ 2018 : ΣΤΟ ΤΕΛΕΙΩΜΑ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ


Ανήμερα

  "Είχε ψυχράνει από βραδίς κι εκείνος ο ανατολικός αέρας είχε μπατάρει κατά το βοριά, κάνοντας τη χαμηλή συννεφιά πούχε ριζώσει από πάνω μας, να ρίξει βροχή στη μεριά μας.  Νωρίς το πρωΐ, θα τόλεγες και χιονόνερο το λιγοστό νερό πούπεφτε, αλλά μετά την εκκλησιά και με το φώς, όλοι χαθήκαν απ' τους δρόμους.  Κάνα αυτοκίνητο εδώ κι εκεί πέρναγε απ' την παραλιακή και την Μεταμορφώσεως, αλλά το έθιμο πούθελε ψήσιμο χοιρινού πρωϊ-πρωΐ, τους είχε μαζέψει όλους στα σπίτια.
  Κλειστά τα περισσότερα παραλιακά μαγαζιά ετούτη την ώρα.
Με τους μεγάλους να μην τολμάνε ν' αφήσουν τη ζεστασιά του σπιτιού για την καθιερωμένη βόλτα στο μώλο και με τα πιτσιρίκια στριμωγμένα στα δωμάτια.
  Μαζευτήκαμε καμιά 15αριά νοματαίοι για το μεσημεριανό τραπέζι.  Αργήσαμε να κάτσουμε, γιατί ο νυκοκύρης είχε βάλει 7 σούβλες κοντοσούβλι αρνίσο στη φωτιά και μέχρι να ετοιμαστούν, δοκιμάζαμε το κρασί, τα τυριά και τις σαλάτες, μέσα στο ζεστό σπίτι.  Κι απ' έξω, η μεν βροχή ήθελε δεν ήθελε, αλλά η ψύχρα κι η υγρασία, σαν νάδινε πρόσταγμα : μη βγεί κανένας έξω!
  Κόπηκε το χριστόψωμο, υψωθήκαν τα ποτήρια κι άρχισε η ευλογημένη ώρα του μεσημεριανού χριστουγεννιάτικου φαγητού, γύρω απ' ένα μακρόστενο τραπέζι, που πάντα ήταν το σύμβολο και το κέντρο της ελληνικής οικογένειας.  Κι όπως συνηθίζεται σ' αυτές τις περιπτώσεις, έκανε την εμφάνισή του το πεσκέσι της μιας νοικοκυράς, με την μεγάλη πιατέλα, την γεμάτη με τους αυγοκοφτούς και μπόλικα λεμονάτους λαχανοντολμάδες!...
  Τελετή ολόκληρη, ελληνική μυσταγωγία.  Με τα ποτήρια να βοηθάνε το κόκκινο κρασί να φτάσει στα στόματα και με την λίγδα απ' το κοντοσούβλι, να σπρώχνει ετούτο το θείο δώρο να γλυστράει ανεμπόδιστα στον λάρυγγα.
  Πέρασε η ώρα, βαρύναμε όλοι κι είχε αρχίσει να λιγοστεύει το φώς της μέρας. Έπρεπε να φύγουμε οι καλεσμένοι.  
Χριστούγεννα σήμερα κι ο δρόμος της αναχώρησης, περνούσε απ' την παραλία.
Χρόνια Πολλά και Καλό Χρόνο νάχουμε!..."

Ιτέα 25-12-2018

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου