Δευτέρα 13 Απριλίου 2015

ΠΑΣΧΑΛΙΑΤΙΚΟ ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΣΤΗΝ ΙΤΕΑ


Μια ''παράξενη'' περιήγηση στους λάκκους της Ιτέας
από έναν ''ορκισμένον'' Ιτιώτη

Αρνάκια ψήνονται στην παραλία των Φοινίκων
(Οι φωτογραφίες είναι ''τραβηγμένες'' όλες, ανήμερα της Λαμπρής)
************************
Πάσχα στην Ιτέα 2015
Με το ζόρι γλύτωσαν τα τσοπανόσκυλα από τη φετινή σφαγή αμνοεριφίων, καθώς από τη φόρα που είχαν πάρει οι τσοπάνηδες, κυνήγησαν να γδάρουν ακόμα κι αυτά!
Στους δρόμους της Ιτέας, η μόνη γλώσσα που άκουγες στους λάκκους ήταν τα Δεσφινιώτικα … Ορδές Ιτιωτών προτίμησαν, άλλη μία φορά τα Δεσφινιώτικα αρνιά – μόνο λεωφορεία που δεν είχαν βάλει… Το Μ. Σάββατο, τα κρεοπωλεία είχαν τοποθετήσει κι ένα τραπεζάκι δίπλα από την ταλιάρα για το λογιστή τους (με τα σακιά τα 50ευρά..). Οι τιμές των αρνιών ήταν από 7€-9€
Είναι η μόνη ημέρα του χρόνου που με χαρά βγάζουμε από το σπίτι όλους τους υπερήλικες που έχουμε κλειδωμένους στο υπόγειο όλον τον άλλο χρόνο. Παίρνουμε τη μαγκούρα από τον παππού και του δίνουμε τη σούβλα να γυρίζει το έντερο στο κοκορέτσι, και το ''Π'' από την γιαγιά, για να κόψει τη μαγειρίτσα… Πόσα έθιμα θα πάρουν μαζί τους... Προβλέπω σε 10 χρόνια να κοιτάζουμε τα βίντεο του Πάσχα για να δούμε πώς αλάτιζαν το αρνί και πώς «κόλλαραν» το έντερο πάνω στο κοκορέτσι...
Το ωραίο στην Ιτέα είναι πως κλείνεις όλους τους δρόμους και ανάβεις φωτιές και δεν επεμβαίνουν τα ΜΑΤ. Το γύρισμα των αρνιών ήταν, πρώτη φορά φέτος, αριστερόστροφο.
Τουρίστες από το πλοίο πλήρωναν και 10€ για μια φωτογραφία δίπλα στο αρνί με το μαγιό (οι τουρίστες όχι το αρνί )!

   Σε γνωστό παραλιακό ζαχαροπλαστείο την Κυριακή του Πάσχα, η ουρά έφτανε έως το φάρο στο μόλο... Πήγα σήμερα πρωί-πρωί για πλάκα και τους είπα με αυστηρό ύφος : «Κανένα γαλακτομπούρεκο με κανταΐφι θα φτιάξετε επιτέλους!!» Μία κραυγή άκουσα από μέσα «Δεν θα μας πεθάνετε εσείς !!!!» πριν φάω ένα ραβανί, μισό τσουρέκι και 2 σοκολατένια αυγά στα μούτρα… Άμα πάτε σήμερα θα πρότεινα να είστε ιδιαιτέρα ευγενικοί …
Ο δαιμόνιος ρεπόρτερ μας έψαξε και βρήκε ένα υπό εξαφάνιση εξάρτημα: το χερούλι της σούβλας! (φωτογραφίες πιο κάτω)
Με τόσο καλό καιρό που μας έκανε δεν προλάβαιναν να απλώσουν αντηλιακό στα αρνιά για να μην αρπάξουν.
 Πότε θα επέμβει η Φιλοζωική Φωκίδας επιτέλους! Δύο ημέρες, έχει βελάξει πάνω στην σούβλα το έρημο το αρνί! Με δραμαμίνες είναι! Δεν υπάρχει κράτος πρόνοιας!
Οι Αθηναίοι καλεσμένοι μας, έκαναν ακόμα μια φορά αισθητή την παρουσία τους στο τζάμπα φαγητό με τις διαχρονικές τους ατάκες:
«Α!! Τι ωραίο που είναι αυτό! Πώς το φτιάχνετε;» -για ό,τι έχει έντερο απ’ έξω. « Η πίτα είναι σπιτική; Τι νόστιμη που είναι!» - και κατεψυγμένη από τον Βορριά να είναι πάλι το ίδιο θα σου πουν. «Το αυγουλάκι είναι από την κοτούλα;» - όχι τα κάνουν οι αυγοθήκες σε εξάδες. «Τι καλά που είστε εδώ!» -σαν σε επεισόδιο Κυριακή στο Χωριό ένα πράγμα (αυτό από την ΕΡΤ3 όχι το νέο…)
Άντε και του χρόνου για το ομορφότερο Πάσχα στον κόσμο, αυτό στην Ιτέα…
«Μύρκας»
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου