Τετάρτη 1 Απριλίου 2015

''ΜΠΑΡΤΣ'ΑΛΩΝΑ'' (BarSalona) : ΑΝΤΑΠΟΔΟΣΗ ΤΙΜΩΝ!...


Τιμής ένεκεν!
(μια υποθετική ιστορία)

    Μετά από την ιστορική απόφαση του Δημάρχου, την ιδέα του οποίου ενστερνίστηκε η πλειοψηφία των Δημοτικών Συμβούλων του Δήμου Δελφών, του να μετονομαστεί μια κεντρική οδός της Αμφίσσης σε ''Οδό Καταλανών'',
οι διεθνείς αντιδράσεις και ο απόηχος του γεγονότος, έχει καταστήσει την πρωτεύουσα του Δήμου Δελφών, σε πανευρωπαϊκό σημείον αναφοράς της τρέχουσας ειδησεογραφίας.

   ''Οδός Καταλανών''!   Ένα εύηχο όνομα μιας εξαιρετικής κάστας ανθρώπων όπως ισχυρίζεται στο Δ.Τ. ο Δήμαρχος, των οποίων η παρουσία στην περιοχή, πάντα κατά τον Δήμαρχο, είχε ευεργετικές πολιτιστικές, πολιτικές, οικονομικές και δημογραφικές επιδράσεις.  Για αυτό και η απόδοση τιμής στους Καταλανούς, οι οποίοι ''εστάθμευσαν'' οικειοθελώς για σχεδόν έναν αιώνα στην περιοχή.
  
    Ήταν αρχές του 14ου αιώνα, όταν αυτοί οι καλλιεργημένοι Κονκισταδόρες, έφθασαν στην Άμφισσα.  Η άφιξή τους συνέπεσε με την περίοδο ελαιοκομιδής και ενθουσιάστηκαν, τόσο με το προϊόν και την αξία του, όσον και με την άνευ αντιστάσεως κυριαρχία τους σε ένα όμορφο και γόνιμο μέρος. Ίδρυσαν και Κομιτάτο, αλλά δεν πήγε καλά (για τους κατοίκους) και η υπερτέρα φυλή των Καταλανών, όντως απομακρυσμένη από την πατρώα γη της, αναγκάσθηκε να παραχωρήσει την κυριαρχία της στους Οθωμανούς.

  Η είδηση της ονοματοδοσίας ''Οδός Καταλανών'' σε κεντρικό δρόμο της Αμφίσσης, ικανοποίησε τα μέγιστα την τοπική Κυβέρνηση της Καταλωνίας στην Ιβηρική Χερσόνησο και με απόφασή της, η οποία έγινε αμέσως αποδεκτή από τον παγκοσμίως γνωστόν Σύλλογο, μετονομάσθηκε η ποδοσφαιρική ομάδα της πρωτεύουσας του κρατιδίου Βαρκελώνης, η γνωστή μα Μπαρτσελώνα (Barcelona), σε ΜπαρτΣάλωνα (BartSalona)!...
Απόδοση τιμής κι ανέλπιστα μεγαλεία για την Άμφισσα...
Καλό μήνα Άμφισσα, καλό μήνα Φωκίδα...

2 σχόλια:

  1. Επίκουρε
    Κατά τας γραφάς σου είσαι άπαικτος, λες και σκόραρες με assiste - του εκ ποδοσφαίρου - απόγονου των φίλιων κατακτητών μας, Messi.
    Αυτό όμως, όπως και τόσα άλλα το οφείλεις στις διεθνείς επαφές του Φουσέκη, απο εκδρομές στο εξωτερικό, πάντα επ΄ ωφελεία του Δήμου, τις οποίες ο σημερινός δήμαρχος μετα του προσήκοντος σεβασμού υλοποιεί, κατ΄ εντολή Του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φίλτατε, παράλειψής μου, να μην αναφέρω τον γενήτορα της δημιουργίας αυτού του ''φιλικού'' κλίματος προς τους κατακτητές μας. Του οποίου οι επαφές με το ιστορικό (κι όχι μόνον) διεθνές jet set, απέδωσαν.
      Και όπως αναφέρετε κι εσείς, ακόμη και σήμερα ''κατά γράμμα'' ακολουθούνται από τους επιγόνους του.
      Καλή Ανάσταση, όπως λέει κι ο Βουλευτής μας...

      Διαγραφή