Κυριακή 26 Απριλίου 2015

ΑΝΘΙΣΜΕΝΕΣ ΝΕΡΑΝΤΖΙΕΣ : Η ΕΑΡΙΝΗ ΟΜΟΡΦΗ ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΙΤΕΑΣ


Ένα σπαρμένο δάσος

   Μοσχοβολά ολόκληρη η Ιτέα από το Πάσχα και μετά!  Ομορφοντύθηκαν όλοι οι δρόμοι της πόλεως, με τις φουντωτές κι ολάνθιστες νεραντζιές, να στέλνουν το μήνυμα, ότι η άνοιξη ήλθε, ότι η άνοιξη είναι εδώ.
  Μοσχοβολά ολόκληρη η Ιτέα από τις διάσπαρτες νεραντζιές σε κάθε οικοδομικό τετράγωνο, σε κάθε πλατεία και σχεδόν εμπρός από κάθε εξώπορτα.  Μια επίπεδη πόλη, πλημμυρισμένη από τα λευκά λουλούδια του όμορφου δένδρου, είτε είναι επάνω σ' αυτό, είτε είναι πεσμένα στο έδαφος, δίνοντας χώρο στους νέους καρπούς.   Οι οποίοι κι αυτοί θα παραμείνουν αζήτητοι, όπως και οι περυσινοί παραμένοντας ακόμη επάνω στα δένδρα.

   Νεραντζιά.  Ένα στολίδι της πόλεώς μας, ταυτισμένο μαζί της στην σύντομη ιστορία της, δίνοντας το χρώμα, το άρωμα και τον ίσκιο της σε πεζοδρόμια, ξέφωτα και πλατείες, εκεί όπου την εφύτεψαν οι άνθρωποι.  Ένα όμορφο δένδρο, του οποίου ο αζήτητος καρπός, γίνεται ένα παραδοσιακό ελληνικό γλυκό του κουταλιού, το περίφημο νεραντζάκι, ενώ το ίδιο το δένδρο έδωσε το όνομά του σε μια αποκριάτικη εκδήλωση της πόλεως : ΝεραντζΙτιά!...
  
Το μόνο κακό είναι ότι, κανείς δεν ενδιαφέρεται για τους πικρούς καρπούς, τα νεράντζια.  Με αποτέλεσμα, με την πτώση τους από τα δένδρα, να μετατρέπουν αυτήν την εποχή έως και το καλοκαίρι, τα πεζοδρόμια και τις άκρες των δρόμων, σε τοπία περιοχών μετά από ...λαϊκή αγορά.  Σπανίως τα συνεργεία καθαριότητος του Δήμου ασχολούνται με την αποκομιδή των πεσμένων νεραντζιών και η τήρηση της ευπρέπειας κάτω και γύρω από τα δένδρα, εναπόκειται στις ...ευαισθησίες των περιοίκων.  Και δεν είναι ολίγοι αυτοί οι οποίοι περιποιούνται και φροντίζουν ανελλιπώς τα δένδρα της γειτονιάς των.

   Τον επόμενο μήνα, θα πέσουν όλα τα άνθη από τις νεραντζιές.  Και το μήνυμα θα είναι ένα : Έρχεται το καλοκαίρι! 
(φωτογραφίες : Χρήστος Βούλγαρης)


1 σχόλιο:

  1. Και το περίεργο είναι ότι δεν τα χρησιμοποιούμε πουθενά εκτός του γλυκού. Στην λίγο πιο μακριά μας Ανατολή, η φλούδα και ο χυμός μπαίνει σε φαγητά και τα λουλούδια γίνονται γλυκό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή