Κυριακή 12 Απριλίου 2015

ΙΤΕΑ : ΠΑΣΧΑ ΜΑΖΙ ΜΕ ΕΝΑΝ ...''ΜΥΘΟ''.


''Seabourn legend''

   Ένας ''θρύλος'', ελάμπρυνε σήμερα το λιμάνι της Ιτέας.  Το κατάλευκο κρουαζιερόπλοιο, αυτό το πανέμορφο σκαρί, ''γέμισε'' με την καλοζυγισμένη κορμοστασιά του επάνω στην ακύμαντη θάλασσα, το λιμάνι μας.  
''Λαμπρή'' για τους Έλληνες σήμερα και ετούτο το στολίδι της θαλάσσης, μας έδειξε τον δρόμο για τον αναπτυξιακό προσανατολισμό της πόλεώς μας.  Του ''Monaco de la Grecia'' όπως αποκαλεί την Ιτέα μας, ο φίλος μας ο Νίκος.
   Επλημμύρισαν οι δρόμοι της πόλεως από τους επιβάτες του πλοίου, οι οποίοι, δεν σταματούσαν να αποθανατίζουν με τις φωτογραφικές μηχανές των, τους ''λάκκους'' και την διαδικασία ψησίματος των αρνιών.  Πρωτόγνωρο πράγμα για αυτούς, αυτού του είδους η έκφραση της κοινωνικότητος και συναναστροφής των ανθρώπων μιας μικρής πόλεως, καθώς και η αναλλοίωτη διατήρηση αυτού του εθίμου, ακόμη και σε χαλεπούς για την χώρα καιρούς.

  Καναδοί ως επί το πλείστον οι επιβάτες του ''Seabourn Legend'' οι οποίοι δεν αρνήθηκαν το ''φίλεμα'' από τους λάκκους όπου περνούσαν.  Μάλιστα ο Πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου κος Τεντ Γουόρθ, προϋπάντησε τους επισκέπτες στην προβλήτα και στην μητρική του γλώσσα, εξεθίασε την πόλη και το έθιμο.
  Το πλοίο είναι ''αδελφό'' με τα επίσης γνωστά μας ''Seabourn Spirit'' και ''Seabourn Pride'' και ετούτο το ταξείδι του είχε έναν πανηγυρικό αλλά και αποχαιρετιστήριο χαρακτήρα.  Καθόσον όπως μας μετέφεραν οι επιβάτες του, επωλήθη και θα διασχίσει για τελευταία φορά τον ισθμό της Κορίνθου.  Τουλάχιστον με την σημερινή ονομασία του και τον σημερινό ιδιοκτήτη του.


Όπως και να έχει, το ''Seabourn Legend'' σήμερα έκανε Πάσχα μαζί μας.  Μας ομόρφυνε το λιμάνι μας κι οι επιβάτες του θα γίνουν οι καλύτεροι εν δυνάμει πρεσβευτές της Ιτέας, στις πατρίδες τους και στο άμεσο περιβάλλον τους.  Και εάν αυτό δεν είμαστε σε θέση να το εκμεταλλευθούμε, έ τότε, κυριολεκτικά μας αξίζει το ''κατόπιν ενεργειών μου...''.
Υπάρχει και ο άλλος δρόμος : Στην σημερινή θέση του κρουαζιερόπλοιου, να βάλουμε για πάντα την ''Ελπίδα''...

(φωτογραφίες : Νίκος Δημολάς)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου