Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2017

Cine Itea : Π/Σ ΜΕ ΔΥΟ ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΟΥ ΣΥΓΧΡΟΝΟΥ ΣΟΥΗΔΙΚΟΥ ΚΙΝ/ΦΟΥ


ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΙΤΕΑΣ
ΔΥΟ ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΟΥ ΣΥΓΧΡΟΝΟΥ ΣΟΥΗΔΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ
ΣΕ ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΒΟΛΗ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΛΕΣΧΕΣ
Μια ματιά στη σύγχρονη και άγνωστη Σουηδία μέσα από δύο έξοχες ταινίες του 2015 που σκηνοθετούν ο 32χρονος Ρόνι Σαντάλ και η 38χρονη Αμάντα Άντολφσον.
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 10/2/2017 στις 9μμ
«Underdog» του Ρόνι Σαντάλ με την Μπιάνκα Κρόνλεφ
ΥΠΟΘΕΣΗ:   Η νεαρή Dino ονειρεύεται μια διαφορετική ζωή. Όπως χιλιάδες νέοι σουηδοί άνεργοι, αφήνει την ζωή της Σουηδίας αναζητώντας την τύχη της στη νεόπλουτη πόλη του Όσλο. H νέα της ζωή βρίσκεται όμως σε αδιέξοδο με  προσωρινές θέσεις εργασίας, έλλειψη χρημάτων και σκληρά πάρτι. Όταν σπάει το χέρι της, καταλήγει ως οικονόμος σε μια νορβηγική οικογένεια μεσαίας τάξης, σε μια ζωή πολύ διαφορετική από τη δική της.
Ο Θανάσης Μιχαλάκης, δημοσιογράφος και γραμματέας της Κινηματογραφικής Λέσχης Τρικάλων σημειώνει για την ταινία : «Η ταινία κατακλύζεται σε μεγάλο βαθμό από την άγνωστή μας Σουηδία. Αυτή, της μεγάλης φυγής επιστημονικού δυναμικού και γενικότερα νέων ανθρώπων στη Δύση και, κυρίως, στη Νορβηγία. Ο άλλοτε «φτωχός εξάδελφος», με τις ανοδικές τιμές πετρελαίου να καθορίζουν μια πλούσια ζωή, έγινε καταφύγιο άνεργων Σουηδών και Σουηδέζων, που παστωμένοι σαν Έλληνες του Λονδίνου ή Πακιστανούς της Αθήνας, σε ένα δυάρι για οκτώ άτομα, εργάζονται οπουδήποτε για ελάχιστα χρήματα.
         …Νοητικά πλάνα απέραντων ομιχλωδών εκτάσεων, δεν υπάρχουν. Πιο ρεαλιστικές, πιο ουσιαστικές κινηματογραφήσεις, με απλή φύση, με απλή καθημερινότητα. Ιψενικό τρίγωνο υπάρχει σαφώς, πολιτική υπάρχει, συναίσθημα – πολύ κρυμμένο, βέβαια – υπάρχει. Η νέα Σουηδία έχει και τον νέο της κινηματογράφο. Απλούστερο, με μηνύματα λιγότερο διαχρονικά, αλλά σαφώς καυστικά και άκρως πολύπλοκα.» www.kltrikala.gr
ΣΑΒΒΑΤΟ 11/2/2017 στις 7μμ
«Η νεαρή Σόφι Μπελ» της Αμάντα Αντολφσον
ΥΠΟΘΕΣΗ: Μετά το λύκειο αρχίζει η συναρπαστική ζωή! Αυτό πιστεύουν οι καλύτερες φίλες Σοφί και Άλις. Τι κρύβεται όμως στον «πραγματικό» κόσμο; Ένα προγραμματισμένο ταξίδι στο Βερολίνο θα φέρει ανατροπές που δεν έχουν βιώσει οι δύο φίλες στα παιδικά και εφηβικά τους χρόνια. Η εξαφάνιση της Άλις κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες δίνει νέα τροπή στις εξελίξεις. Η ταινία σηματοδοτεί το ξεκίνημα μιας επίπονης διαδρομής ενηλικίωσης.
         Ο Θανάσης Μιχαλάκης, δημοσιογράφος και γραμματέας της Κινηματογραφικής Λέσχης Τρικάλων σημειώνει για την ταινία : «Αυτή η δεύτερη κατά σειρά ταινία είχε, σε αντίθεση με το Underdog, δύο βασικά στοιχεία του «κλασικού» σουηδικού κινηματογράφου: ονειρικά – μαγικά πλάνα (όχι απαραιτήτως εν μέσω ομίχλης) και έμφαση στον άνθρωπο και τις χίμαιρές του. Απόφοιτη του Σουηδικού Ινστιτούτου Κινηματογράφου η σκηνοθέτιδα Αμάντα Αντολφσον, είχε την ανάγκη να ερευνήσει ένα εξαιρετικά δύσκολο θέμα: τη γυναικεία φιλία. Και δη, αυτή που από την περίοδο της εφηβείας εισέρχεται στην περίοδο της ενηλικίωσης. Η χρήση του flash back αποτελεί στοιχείο διόλου πρωτότυπο μεν, ιδιαιτέρως χρήσιμο όμως, για να ξεκλειδώσουμε στοιχεία της προσωπικότητας της νεαρής Άλις. Στοιχεία σκοτεινά, δυσδιάκριτα, που αποτελούν βασικά δεδομένα για να αποκρυπτογραφήσουμε τις πράξεις της.
        ….   Επιδέξια και διόλου βαρετά, με εξαιρετική μουσική υπόκρουση ενίοτε, με αρκετά σφιχτή σκηνοθεσία και αρκετά καλό μοντάζ, με πολύ καλή φωτογραφία, η βαρύτητα των θεμάτων μένει, για να μας απασχολεί ως ερώτημα». www.kltrikala.gr
Οι ταινίες προβάλλονται σε συνεργασία με την Σουηδική Πρεσβεία της Αθήνας, το Σουηδικό Ινστιτούτο και το παράρτημα του στην Αθήνα, το Σουηδικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου και την Ομοσπονδία Κινηματογραφικών Λεσχών Ελλάδας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου