Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2017

ΠΕΡΙ ΤΩΝ ΔΑΣΙΚΩΝ ΧΑΡΤΩΝ (Λαϊκή Συσπείρωση)


ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΡΤΗΣΗ ΤΩΝ ΔΑΣΙΚΩΝ ΧΑΡΤΩΝ

Καλούμε το Περιφερειακό Συμβούλιο να   πάρει απόφαση ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζεται μέσω των δασικών χαρτών.
Η ανάρτηση των δασικών χαρτών έχει προκαλέσει τη δικαιολογημένη οργή των αγροτοκτηνοτρόφων και άλλων λαϊκών στρωμάτων που έχουν κάποια ιδιοκτησία.Το ΚΚΕ ήδη έχει καταθέσει επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή.
Οι δασικοί χάρτες υλοποιούν την κρατική πολιτική για τα δάση, όπως έχει διαμορφωθεί τις τελευταίες δεκαετίες, και έχει στόχο την παραχώρηση χρήσης δασικών περιοχών σε μονοπωλιακούς ομίλους . Η ανάρτηση τους αποκάλυψε τις πολιτικές ευθύνες των προηγουμένων κυβερνήσεων και της σημερινής, αφού φαίνονται καθαρά οι αλλαγές στη χρήση και τον χαρακτήρα των δασών και των δασικών εκτάσεων.
Ιδιαίτερη ευθύνη έχει η κυβέρνηση  ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, η οποία δεν κατάργησε  τον ν.4280/2014 των ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, που θεωρεί τα δάση εμπόρευμα και κατοχυρώνει σε αυτά την δράση των επιχειρηματικών ομίλων.
Άλλωστε οι δασικοί χάρτες, όπως και το κτηματολόγιο, περιλαμβάνονται στο 3ο μνημόνιο, που ψήφισαν  ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΑΝΕΛ και ΠΟΤΑΜΙ. Έτσι επιβεβαιώνεται η πρόθεση για πιο επιθετική εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής και στον τομέα των δασών.
Πρόβλημα έχει δημιουργήσει και ο χαρακτηρισμός ως αναδασωτέων πολλών εκτάσεων που ανέκαθεν ήταν γεωργικές και όχι δασικές. Ακόμα, προβλήματα εμφανίζονται και από άλλες αιτίες (πχ γεωργική γη, η οποία έχει εγκαταλειφτεί και βρίσκεται κοντά σε δασικές εκτάσεις και στην οποία λειτούργησε η φυσική αναδάσωση).
Με την ανάρτηση των δασικών χαρτών έχουν προκύψει τα εξής προβλήματα:
1. Η αμφισβήτηση του χαρακτήρα των γεωργικών εκτάσεων οι οποίες ανέκαθεν και σήμερα καλλιεργούνται, είναι επιλέξιμες και λαμβάνουν ενισχύσεις και επιδοτήσεις. Η μη ακριβής αποτύπωσή τους θα αμφισβητήσει τη δυνατότητα συνέχισης της γεωργικής δραστηριότητας ή της επιλεξιμότητας βοσκήσιμων εκτάσεων, με αποτέλεσμα αγρότες να στερηθούν αγροτικό εισόδημα, αλλά και τον κίνδυνο να τους απαιτηθεί η επιστροφή των κάθε είδους ενισχύσεων - επιδοτήσεων που έλαβαν στο παρελθόν.
2. Τα νέα τσουχτερά χαράτσια, δηλαδή το τέλος που καλούνται να πληρώσουν λαϊκά στρώματα, για προσφυγές - ενστάσεις - αντιρρήσεις για το χαρακτήρα των εκτάσεων, καθώς και τα υπόλοιπα έξοδα για ιδιώτη δασολόγο, δικηγόρο, μηχανικό, τοπογραφικά, για τη σύνταξη της ένστασης, τα οποία διαμορφώνονται από 300-4.000 ευρώ. Ποσά απαγορευτικά για χιλιάδες μικρομεσαίους αγρότες και εργαζομένους που δεν έχουν αποταμιεύσεις, αλλά μόνο χρέη που δεν μπορούν να πληρώσουν.
Η κατάσταση αυτή αναδεικνύει τα αποτελέσματα της αστικής πολιτικής στη γη και τη χρήση της, που στόχο έχει την εξυπηρέτηση των κάθε φορά επενδυτικών σχεδίων των μονοπωλιακών ομίλων στο συγκεκριμένο τομέα.
ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:
·                     Να ληφθούν όλα τα απαραίτητα διοικητικά μετρά από το κράτος, ώστε να μην επιβαρυνθούν τα λαϊκά στρώματα από διαδικασίες που το ίδιο το κράτος τα ανάγκασε να μπουν και χωρίς δική τους ευθύνη.
·                     Για όλες τις εκτάσεις που ήταν και είναι αγροτικές και δεν αμφισβητείται ο αγροτικός τους χαρακτήρας, ενώ περιλαμβάνονται στις εκτάσεις που έχουν κηρυχθεί αναδασωτέες, το κράτος με δική του ευθύνη να αντιμετωπίσει το πρόβλημα χωρίς καμιά επιβάρυνση στα λαϊκά στρώματα.
·                     Να λυθεί άμεσα το πρόβλημα των εκτάσεων που έχουν χαρακτηριστεί αναδασωτέες και πριν την πυρκαγιά δεν ήταν δασικές, χωρίς να ευνοηθούν καταπατήσεις, εκχερσώσεις, παράνομες αλλαγές χρήσης, χαρακτήρα και προορισμού εκτάσεων.
·                     Εξασφάλιση του αναγκαίου προσωπικού, μέσων,  πόρων στις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες για να ολοκληρώνονται οι απαραίτητες διαδικασίες για την προστασία των δασικών οικοσυστημάτων.  
·                     Να αντιμετωπισθούν οι καταπατήσεις των μεγαλοαγροτών μεγαλοκτηνοτρόφων, μεγαλοξενοδόχων, μεγαλοκατασκευαστών και λοιπών επιχειρηματικών ομίλων. Καμιά αναγνώρισή τους.
·                     Ριζική αναθεώρηση του πλαισίου, των κριτηρίων και των στόχων των δασικών χαρτών στην κατεύθυνση αντιμετώπισης των σύγχρονων λαϊκών αναγκών και της προστασίας του περιβάλλοντος.
13-2-17
ΟΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ
ΣΟΦΙΑ ΝΤΟΥΡΟΥ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΙΚΟΠΟΥΛΟΣ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου