Τρίτη 14 Φεβρουαρίου 2017

...ΚΑΙ Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΟΥ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΥ Δ. Σ. ΔΗΜ. ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ


                                 
                                     Α.Δ.Τ.: 21/2017                          ΑΜΦΙΣΣΑ, 14.02.2017


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΘΕΜΑ: «Ενημέρωση για τα πραγματικά γεγονότα της υπόθεσης Δημ. Καραγιάννη»

Μετά την χθεσινή επεισοδιακή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Δελφών, κατά την οποία ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Δημήτριος Καραγιάννης επιδόθηκε σε ένα ρεσιτάλ τραμπουκισμού και εκφοβισμού, είμαστε υποχρεωμένοι να ενημερώσουμε υπεύθυνα τους δημότες μας για τις αληθινές διαστάσεις αυτής της υπόθεσης.

Ο κ. Καραγιάννης εξέδωσε μια ανακοίνωση με την οποία «ενημερώνει» τον κόσμο περί της αθώωσής του και στρέφεται λεκτικά εναντίον των «κατηγόρων» του, δηλαδή του Δημάρχου κ. Αθανασίου Παναγιωτόπουλου και του Προέδρου των Σχολικών Επιτροπών κ. Αθανασίου Τσονάκα.

Επ’ αυτών ας επισημάνουμε τα εξής:

1) Το ποινικό δικαστήριο δεν κινήθηκε κατόπιν μηνύσεως ημών (διότι ποτέ δεν υποβάλλαμε τέτοια μήνυση), αλλά κινήθηκε αυτεπαγγέλτως εξαιτίας των δημοσιευμάτων των επίμαχων ημερών, που ο ίδιος ο κ. Καραγιάννης προκάλεσε και συστηματικά επεδίωξε.

2) Ο Δικαστής του Μονομελούς Πρωτοδικείου Άμφισσας συντάχθηκε με την πρόταση του Εισαγγελέα της έδρας, ο οποίος διαπίστωσε την τέλεση της πράξης για την οποία κατηγορήθηκε ο κ. Καραγιάννης, αλλά και την ύπαρξη της υποκειμενικής υπόστασης του αδικήματος (δόλος), πλην όμως το Δικαστήριο αθώωσε αυτόν λόγω εξάλειψης του αξιοποίνου που επέρχεται με βάση ευεργετικές διατάξεις του Ποινικού Κώδικα (και με πρόσφατες τροποποιήσεις του), χάρη στις οποίες εξαλείφεται το αξιόποινο όταν έχουν επιστραφεί τα χρήματα πριν την κίνηση της προανακριτικής διαδικασίας. Με λίγα λόγια, το Δικαστήριο απεφάνθη ότι το μεν αδίκημα τελέσθηκε, αλλά δεν επιβάλλεται ποινή.

3) Εύλογο συμπέρασμα των παραπάνω είναι ότι ο μόνος λόγος για τον οποίο δεν καταδικάστηκε ο κ. Καραγιάννης ήταν διότι επί δέκα περίπου μήνες (από τον Δεκέμβριο του 2014 μέχρι και το τέλος Σεπτεμβρίου του 2015) εμείς εξαντλήσαμε όλη την επιείκεια απέναντί του, ενώ θα μπορούσαμε από την πρώτη ώρα να έχουμε προσφύγει στον Εισαγγελέα μηνύοντας τον άνω δημοτικό σύμβουλο, εφόσον σκοπός μας ήταν η καταδίκη του. Ωστόσο δεν του έκανα μήνυση ούτε καν όταν τον έπαυσα από Αντιδήμαρχο (29η Σεπτεμβρίου 2015) και παρά την βαρύτητα του παραπτώματός του (που είχε προφανή ποινική διάσταση) και παρά τον οχετό των ψευδών που αυτός αμέσως εξαπέλυσε, ενώ εν τέλει αυτός επέστρεψε το χρηματικό ποσό των 11.000 ευρώ την 1η Οκτωβρίου 2015.

4) Όπως έχουμε πει και παλαιότερα, κατά την Εκτελεστική Επιτροπή της 28ης Σεπτεμβρίου 2015 (και αφού εξαντλήθηκε κάθε ανθρώπινη υπομονή μας, μετά από δέκα μήνες που αρκετοί άνθρωποι καλούσαμε και παρακαλούσαμε τον κ. Καραγιάννη να επανορθώσει το παράπτωμά του), ενημέρωσα όλα τα μέλη του οργάνου για την υπόθεση, ρώτησα τον κ. Καραγιάννη ενώπιον αυτών αν αμφισβητεί το ιστορικό, το οποίο αυτός ούτε κατ’ ελάχιστο δεν αμφισβήτησε και εν συνεχεία ζήτησα την παραίτησή του, δηλώνοντας ότι αίρω πλέον την πολιτική εμπιστοσύνη στο πρόσωπό του. Του δήλωσα μάλιστα ότι, αν μέχρι την επομένη ημέρα δεν παραιτηθεί από το αξίωμά του, θα προχωρήσω ο ίδιος στην παύση του από την θέση του Αντιδημάρχου, απόφαση την οποία επικρότησε ομόφωνα η Εκτελεστική Επιτροπή.

Επιπλέον δε του δήλωσα ότι του δίνω και προθεσμία δεκαπέντε ημερών για να τακτοποιήσει την οφειλή του έναντι της Σχολικής Επιτροπής, ώστε στη συνέχεια να ενημερώσω την Αποκεντρωμένη Διοίκηση (αφού πρώτα έχει τακτοποιηθεί το χρέος). Και σε αυτό το σημείο τήρησα την υπόσχεσή μου (η ενημέρωση στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας - Στερεάς Ελλάδας εστάλη από εμάς στις 14.10.2015), μολονότι ο κ. Καραγιάννης στο ενδιάμεσο με ψεύδη, εξώδικα, μηνύσεις κ.λπ. (που όλα τα δημοσίευε στον Τύπο) «χάλασε τον κόσμο» και περίπου μας ζητούσε τα ρέστα επειδή τολμήσαμε να πράξουμε το καθήκον μας.

5) Είχε μάλιστα το θράσος ο κ. Καραγιάννης να μηνύσει εμένα, καθώς και τον Πρόεδρο της Σχολικής Επιτροπής, γράφοντας το εξής απίστευτο ψεύδος, ότι δηλαδή από τον Ιούνιο του 2013 που πραγματοποίησε την ανάληψη των χρημάτων από τον τραπεζικό λογαριασμό μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2015 (που επαύθη από τα καθήκοντά του), δηλαδή επί 27 ολόκληρους μήνες διατηρούσε τα χρήματα σ’ ένα εξωτραπεζικό «Ταμείο», που ο ίδιος είχε ιδρύσει, και ότι αυτός καλούσε δήθεν όλο αυτό το διάστημα τον κ. Τσονάκα να παραλάβει τα χρήματα, αλλά εκείνος δεν προσερχόταν.

Σημειώνουμε ότι στο πρόσφατο Δικαστήριο αναίρεσε πλήρως τον ισχυρισμό του αυτόν, λέγοντας ότι τα χρήματα δεν ήταν αλώβητα στο ταμείο που είχε ιδρύσει, αλλά τα είχε ξοδέψει για κάποιες ανάγκες της Σχολικής Επιτροπής. Το Δικαστήριο ασφαλώς εν τέλει απέρριψε και τον αρχικό ισχυρισμό της μήνυσης, αλλά και τον αντιφατικό με αυτόν μεταγενέστερο ισχυρισμό ενώπιον του ακροατηρίου και διαπίστωσε, όπως προείπαμε, την τέλεση της πράξης (αντικειμενική και υποκειμενική υπόσταση του αδικήματος), σύμφωνα με την ποινική δίωξη που του είχε ασκηθεί από τον Εισαγγελέα.

6) Μετά τα χθεσινά ευτράπελα και επειδή δεν είναι η πρώτη φορά που ο κ. Δ. Καραγιάννης επιδεικνύει τέτοια συμπεριφορά ενώπιον του κορυφαίου δημοκρατικού οργάνου του Δήμου μας, αλλά στην πραγματικότητα σε κάθε συνεδρίαση του Δημοτικού μας Συμβουλίου εκφράζεται απειλητικά, εκφοβιστικά και απαξιωτικά (απλώς στην χθεσινή συνεδρίαση υπερέβη κάθε όριο…) και προκειμένου να προστατέψω τη θεσμική υπόσταση του Δημοτικού Συμβουλίου Δελφών (και αφού εξάντλησα κάθε όρια ανοχής και υπομονής), έχω δώσει ήδη εντολή να κατατεθεί μήνυση εις βάρος του συγκεκριμένου κυρίου, ο οποίος προέβη εχθές σε μια ημίωρη παράσταση βίας και απειλών, με χαρακτηρισμούς εξυβριστικούς («είστε συκοφάντες», «σύσταση συμμορίας»), ενώ επανειλημμένα κινήθηκε και απειλητικά έναντι ημών, επιτέθηκε στον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου και πέταξε τα μικρόφωνα της συνεδρίασης στο έδαφος και γενικώς (παρά την απόλυτη ψυχραιμία που όλοι εμείς επιδείξαμε) συμπεριφέρθηκε κατά γενική ομολογία με τρόπο απαράδεκτο, ο οποίος αν γίνει ανεκτός, υπονομεύει ουσιαστικά στο εξής τη δημοκρατική λειτουργία των οργάνων του Δήμου Δελφών.

Η παρούσα Δημοτική Αρχή δεν ανέχεται πολιτικές νοοτροπίες και συμπεριφορές τύπου «Δημητρίου Καραγιάννη» και δεν πρόκειται να χορηγεί πολιτική ασυλία σε κανέναν, ο οποίος πιστεύει ότι έχει ειδικά προνόμια. Καλούμε μάλιστα και τις λοιπές παρατάξεις του Δημοτικού Συμβουλίου Δελφών να καταδικάσουν την βίαιη και αντιδημοκρατική συμπεριφορά του κ. Καραγιάννη ενώπιόν τους κατά την ώρα της συνεδρίασης, αναλογιζόμενοι πού μπορεί να μας οδηγήσουν στο μέλλον τέτοιες συμπεριφορές, αν γίνουν ανεκτές.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------
Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΔΕΛΦΩΝ
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΗΛ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ


3 σχόλια: