Κυριακή 26 Φεβρουαρίου 2017

"ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ" : ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ...ΑΔΙΑΧΩΡΗΤΟΥ! (υπό βροχή)

     Η Νύφη του Καρναβαλιού  
Πήχτρα!...

   Ούτε η μονότονη (αλλά αδύ- ναμη) βροχή δεν ήταν ικανή να ματαιώσει την παρέλαση των αρμάτων και των καρναβαλιστών στην παραλία της Ιτέας. Με την υγρασία και την συννεφιά να είναι τα κυρίαρχα στοιχεία του καιρού αυτό το απόγευμα της τελευταίας Κυριακής των Απόκρεω, αλλά με την παραλιακή λεωφόρο της πόλεως, να έχει κατακλυσθεί από κατοίκους και επισκέπτες, των οποίων η περιέργεια και η θέληση για ταύτιση με αυτό το εφετινό Ιτιώτικο Καρναβάλι, εδημι- ούργησαν ...κυκλοφοριακό πρόβλημα στους καρναβαλιστές.

 Εκατοντάδες συμμετασχόντων μεταμφιεσμένων στην παρέλαση, είτε πεζή είτε πλαισιώνοντας άρματα, μετέτρεψαν την απλωσιά της παραλιακής λεωφόρου σε ...Μασκαροδρόμιο, του οποίου οι θιασώτες, έφθαναν σε αριθμό, σχεδόν τον πληθυσμό της Ιτέας μας!


   Είχε κατακλυσθεί η πόλη από την προηγουμένη ημέρα από επισκέπτες, με μεγάλο αριθμό από αυτούς να έχουν σχεδόν γεμίσει τα τοπικά ξενοδοχεία. Εάν δε βοηθούσε λίγο και ο καιρός, ενδεχομένως να μην ...χωρούσαμε όλοι στην πόλη μας.

Μουσική, χορός, σφυρίγματα, φασαρία και μια διάθεση για διασκέδαση, έδωσαν το στίγμα της ημέρας : Αποκριές και Καρναβάλι 2017.

   Πέραν των ευφυών μεταμφιέσεων και των σκωπτικών θεμάτων των καρναβαλιστών, η διαπίστωσή μας είναι ότι, υπήρξε “αγκάλιασμα” αυτής της αποκριάτικης εκδηλώσεως, από ολόκληρη την τοπική κοινωνία. Και από την Ιτέα και από την Κίρρα και από την Τριταία. Η δε συμμετοχή ήταν, εκτός από μαζική και χωρίς ηλικιακό όριο!... Το Καρναβάλι τα εξίσωσε όλα και όλους.

  Σε κάποια στιγμή, παρ’ ολίγον να προκύψει δια-δημοτικό επεισόδιο, όταν το “γύφτικο” άρμα DATSUN με τις εξαιρετικές και ανάλογες αμφιέσεις των συνοδών του, ήλθε αντιμέτωπο με μια μικρή ομάδα “ορίτζιναλ” Ρομά (γύφτων), οι οποίοι είχαν αφιχθεί επί τούτου και για την ...αναψυχή τους από κάποια πρωτεύουσα. 
 Υπήρξε ένα “μούδιασμα” και κάποια στιγμιαία αμηχανία, αλλά αμέσως ξεπεράστηκαν, μετά από την γνωμάτευση του “αρχηγού” τους : αυτοί, είναι σαν κι εμάς!...

Τον τόνο της ημέρας όπως και επέρυσι, έδωσε η Βιβή Μαρκάτου, η ζωντάνια της οποίας “ξεσήκωσε” ακόμη και τον Φάρο στην άκρη του μώλου...

Η εκδήλωση έκλεισε με πυροτεχνήματα, αλλά όχι με την αναμενόμενη συνέχεια.
Δυστυχώς, λόγω των άσχημων καιρικών συνθηκών, ανεβλήθησαν οι ακολουθούσες αμέσως μετά την παρέλαση, μουσικές συναυλίες στον μώλο και οι οποίες θα πραγματοποιηθούν αύριο Καθαρή Δευτέρα το μεσημέρι στις 12:00’, στο ίδιο σημείο, μαζί με τα Ιτιώτικα κούλουμα του “Δεσμού”.
Ες αύριο λοιπόν η συνέχεια.

Παραθέτουμε μερικά φωτογραφικά στιγμιότυπα διαφόρων δημιουργών, από την σημερινή παρέλαση.   







1 σχόλιο: