Πέμπτη 19 Ιανουαρίου 2017

ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΣΕΤΕ (τα πουλερικά σας) ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΘΕΙΤΕ (από την γρίπη τους) - ΟΔΗΓΙΕΣ ΤΗΣ Π.Ε. ΦΩΚΙΔΟΣ


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
ΠΕΡΙΦ. ΕΝΟΤΗΤΑ ΦΩΚΙΔΑΣ
Δ/ΝΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ
ΤΜΗΜΑ  ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΗΣ
             
               
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ - ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ ΓΡΙΠΠΗΣ ΤΩΝ ΠΤΗΝΩΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΚΑΤΟΧΟΥΣ ΟΙΚΟΣΙΤΩΝ ΠΟΥΛΕΡΙΚΩΝ
  1. Απαγορεύεται η διατήρηση πουλερικών σε ανοικτούς χώρους (προαύλια, αγρούς κλπ.)
  2. Τα ανοίγματα των κοτετσιών να καλύπτονται με σήτες, δίχτυα ή άλλα κατάλληλα προστατευτικά καλύμματα που θα αποκλείουν την επαφή των οικόσιτων πουλερικών με άγρια πτηνά.
  3. Η από κοινού εκτροφή παπιών και χηνών με άλλα πουλερικά απαγορεύεται. Χήνες και πάπιες πρέπει να διατηρούνται σε ξεχωριστό κλειστό χώρο.
  4. Συνιστάται στους ιδιοκτήτες των πτηνών, μετά την έξοδό τους από το κοτέτσι, να αλλάζουν ρούχα και παπούτσια. Ρούχα και παπούτσια που χρησιμοποιήθηκαν για την είσοδο στο κοτέτσι να παραμένουν εκτός σπιτιού.
  5. Μετά από κάθε επαφή με τα πτηνά να ακολουθεί καλό πλύσιμο των χερών με άφθονο νερό και σαπούνι και αν υπάρχει να χρησιμοποιείται επιπλέον και απολυμαντικό χεριών.
  6. Καλός καθαρισμός των χώρων γύρω από το κοτέτσι, ώστε να μην υπάρχουν σπόροι ή άλλα υλικά που να προσελκύουν τα άγρια πτηνά.
  7. Τα πουλερικά να ποτίζονται με νερό που δεν προέρχεται από δεξαμενή νερού εκτεθειμένη στο περιβάλλον και στα άγρια πτηνά.
  8. Καλό μαγείρεμα του κρέατος και των αυγών που προέρχονται από οικόσιτα πουλερικά.
  9. Μόνο τα απολύτως απαραίτητα άτομα να μετακινούνται προς το κοτέτσι. Αν είναι δυνατό πάντα το ίδιο άτομο να φροντίζει τα πουλερικά.
  1. Σε περιπτώσεις που παρατηρηθούν θάνατοι πουλερικών σε ποσοστό μεγαλύτερο από 3% την εβδομάδα να ενημερωθούν αμέσως οι αρμόδιες τοπικές Κτηνιατρικές αρχές.                               

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου