Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2017

ΚΑΙΓΕΤΑΙ ΤΟ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ ΤΗΣ ΒΑΡΝΑΚΟΒΑΣ (αναδημοσίευση από dorida.blogspot.gr)

Καίγεται το Μοναστήρι της Βαρνάκοβας


                                                         ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ 
Πυρκαγιά ξέσπασε το μεσημέρι και καίγεται το Μοναστήρι της Βαρνάκοβας.

Άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι η πυρκαγιά προκλήθηκε από δύο ξυλόσομπες και άλλες από τον καυστήρα και αμέσως πήραν φωτιά τα κελιά τα οποία καίγονται.


Υπεράνθρωπες προσπάθειες κάνουν τέσσερα πυροσβεστικά οχήματα για να περισώσουν ότι μπορούν ενώ επιτόπου έχουν φτάσει και συνεργεία από τον Δήμο.

Το σίγουρο είναι ότι όλα σχεδόν τα κελιά έχουν αποτεφρωθεί και η προσπάθεια γίνεται να σωθεί η εκκλησία και τα οστεοφυλάκια που βρίσκονται στην ανατολική πλευρά του Μοναστηριού.

Το σίγουρο είναι ότι έχει σωθεί αφού απομακρύνθηκε η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας, ενώ κανένα πρόβλημα δεν υπάρχει με τις καλόγριες.

Νεότερη ενημέρωση ώρα 15:10

Όλα τα κελιά έχουν καταστραφεί. Έχουν μείνει πλέον οι πέτρινοι τοίχοι.

Έχουν σωθεί οι δύο εκκλησίες μέχρι στιγμής και γίνονται υπεράνθρωπες προσπάθειες να μη φτάσει σ΄ αυτές η φωτιά.

Εκτός από την εικόνα της Παναγίας και τα οστεοφυλάκια έχουν σωθεί και κάποια από τα ιστορικά αρχεία το Μοναστηριού.

Νεότερη ενημέρωση  15:30

Εκτός των τεσσάρων πυροσβεστικών από τη Ναύπακτο φθάνουν και αρκετά ακόμα από την Πάτρα και το Μεσολόγγι ενώ επιτόπου βρίσκεται και ο Περιφερειάρχης Πυροσβεστικής Δυτικής Ελλάδας από την Πάτρα που κατευθύνει τις προσπάθειες των ανδρών της πυροσβεστικής.

Μέχρι στιγμής κίνδυνος να περάσει η φωτιά και στο δάσος της Βαρνάκοβας δεν υπάρχει ενώ μετά από σύσκεψη που είχαν οι επιτελείς της πυροσβεστικής με το κέντρο ελέγχου, η παρέμβαση πυροσβεστικών αεροπλάνων αποκλείστηκε γιατί τα μεγάλα φορτία νερού που θα έριχναν θα ισοπέδωναν εντελώς το Μοναστήρι.

Οι καμπάνες των γύρω χωριών χτυπούσαν συνέχεια για ενημέρωση του κόσμου και πλήθος Δωριέων (εκατοντάδες) βρίσκονται γύρω από το Μοναστήρι και κύρια στο μεγάλο πάρκινγκ εάν χρειαστεί να βοηθήσουν.


Νεότερη ενημέρωση 16:00

Παρ΄ ότι έχουμε μια ύφεση στη φωτιά τα πράγματα δεν είναι ακόμα ασφαλή όπως δήλωσε στο DORIDA NEWS  ο Περιφερειάρχης Πυροσβεστικής Δυτικής Ελλάδας Αρχιπύραρχος Κώστας Κυριαζόπουλος που συντονίζει το έργο των πυροσβεστών.

Κι αυτό γιατί σπάνε δεξαμενές πετρελαίου που χύνονται προς το δάσος με κίνδυνο να πάρει φωτιά όλο το δάσος.

Γιαυτό και τα πυροσβεστικά ρίχνουν ειδικό αφρό ώστε να καλύψουν τα έφλεκτα υλικά, βενζίνες και πετρέλαια όπως μας είπε ο κ. Κυριαζόπουλος.

Επιτόπου έχει φθάσει και ο Μητροπολίτης Φωκίδας Θεόκτιστος ενώ στη μάχη για τη διάσωση αντικειμένων από τη Μονή βρίσκονται και μοναχοί από τον Μοναστήρι Τρικόρφου με επικεφαλής τον Αρχιμανδρίτη Αυγουστίνο.
Αναρτήθηκε από "DORIDA news" - . στις  


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου