Κυριακή 15 Μαρτίου 2015

ΤΟΠΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΙΤΕΑΣ : ΣΥΖΗΤΩΝΤΑΣ (ξανά) ΓΙΑ ΤΟ Γ.Π.Σ. ΤΗΣ ΠΟΛΕΩΣ


''Αλλαγές''!...

  Ήταν μια κάποια προσπάθεια.  Ή μάλλον για την ακρίβεια, ήταν μια κάποια απόπειρα για να ενδυθεί με ''λαϊκή συναίνεση'', η ατελέσφορη ακόμη Μελέτη για τον Γενικό Πολεοδομικό Σχεδιασμό (Γ.Π.Σ.) της Ιτέας.  Μια Μελέτη, της οποίας οι ασάφειες, οι παλινδρομήσεις, οι γενικολογίες και η καθυστέρηση, την έχουν καταστήσει στην εκτίμησή μας, ως ένα ''Μνημόνιο'' για την Ιτέα και όχι ως ένα ''Εργαλείο'' για την ανάπτυξή της.

  Επέρυσι, παραμονές εκλογών, ενεφανίσθη στην Ιτέα η εκ των Μελετητών κα Κωνσταντίνα Χατζηνικολή, για να καθησυχάσει τους παρά την Περιφερειακή οδό ιδιοκτήτες Συνεργείων αυτοκινήτων, λέγοντάς τους ότι, κακώς είχε προταθεί στην Μελέτη, η (μη σύννομη) απομάκρυνσή τους εν μια νυκτί από εκεί και ότι αυτό θα διορθωθεί.  Την παρελθούσα Πέμπτη το μεσημέρι, επίσης ενεφανίσθη η ιδία, προκειμένου να ενημερώσει τους Τοπικούς Συμβούλους, για κάποιες ''αλλαγές'' στις προτάσεις της Μελέτης, τις οποίες ''αλλαγές'' όμως, θα έπρεπε να τις εγκρίνει το Τοπικό Συμβούλιο Ιτέας, εν όψει του ήδη καθυστερημένου  Β2 σταδίου της Μελέτης.

   Έτσι λοιπόν, πέραν της συνοπτικής περιγραφής των νέων θέσεων-προτάσεων των Μελετητών, έγινε εκεί και η διανομή μιας περιλήψεως της (νέας) Μελέτης, την οποία θα έπρεπε να εγκρίνει κατά τους Μελετητές, το Τοπικό Συμβούλιο της Ιτέας, το οποίο συνήλθε για αυτόν τον σκοπό, το βράδυ της  επομένης ημέρας.
   Και φθάνουμε πλέον στην ''απόπειρα''.

   Μετά από αρκετή ώρα συζητήσεως στο Τοπικό Συμβούλιο Ιτέας, με παρόντες μόνον τρεις από του πέντε Τοπικούς Συμβούλους,  με παρουσία αρκετών κατοίκων και με απόντες τον Προϊστάμενο της Υπηρεσίας Δομήσεως του Δήμου και την εκπρόσωπο του Μελετητικού Γραφείου και ενώ συζητείτο η  πρώτη από τις 5 (πέντε) ''αλλαγές'' στις προτάσεις, ετέθη το ερώτημα :
Ποιος προτείνει στο Τοπικό Συμβούλιο την υιοθέτηση των αλλαγών;

   Το έργο ''Μελέτη Γ.Π.Σ. Ιτέας-Κίρρας-Τριταίας'', έχει δημοπρατηθεί από την Υπηρεσία Δομήσεως του Δήμου Δελφών (παλαιά Πολεοδομία) και ανάδοχος του έργου είναι το Μελετητικό Γραφείο ''Κων. Σαράφης & Συνεργάτες''.  Συνεπώς, ο Μελετητής λογοδοτεί για το έργο του στον εντολέα του, όπου για την περίπτωσή μας είναι η Υπηρεσία Δομήσεως.  Και η οποιαδήποτε αλληλογραφία ή επικοινωνία για οποιονδήποτε λόγο έχοντα σχέση με το υπό ανάθεση έργο, γίνεται μόνον με την Υπηρεσία Δομήσεως (την αναθέτουσα Αρχή).  Την στιγμή δε κατά την οποία υπήρξαν αλλαγές μετά από την παρουσίαση του Β1 σταδίου της Μελέτης, αυτές θα έπρεπε να υποβληθούν από τον Μελετητή στην Υπηρεσία, εκεί να ελεγχθούν από τους ειδικούς και στην συνέχεια με εισήγησή του ο Προϊστάμενος της Υπηρεσίας να ζητήσει (εφ' όσον συμφωνεί), την αποδοχή των αλλαγών και από το Τοπικό Συμβούλιο. Αλίμονο εάν οι Μελετητές ''συζητούσαν'' με όλους τους άλλους, εκτός από τον εντολέα τους.

Από όλα αυτά, δεν έγινε τίποτε!  
Μια ανυπόγραφη περίληψη Μελέτης εκ μέρους των Μελετητών, χωρίς συνοδευτική επιστολή τους, όπου να περιγράφεται το τι ζητούσαν, χωρίς να υπάρχει μια ενυπόγραφη παραδοχή ελέγχου και συμφωνίας (υιοθεσίας) για τις αλλαγές  από την Υπηρεσία Δομήσεως του Δήμου, αυτή η περίληψη έφθασε στο σημείο να συζητείται στο Τοπικό Συμβούλιο της Ιτέας, προκειμένου να δοθεί το ''πράσινο'' φως στους Μελετητές!...

Να σημειώσουμε ότι το πρώτο θέμα το οποίο εσυζητείτο μέχρι εκείνην την στιγμή ήταν, η ''αλλαγή'' προτάσεως των Μελετητών για την θέση του νέου Κοιμητηρίου της πόλεως.  Δηλαδή, αυτά τα οποία τους είχαμε γνωστοποιήσει για το ασύμβατον και ακατανόητον της προτεινόμενης από αυτούς θέσεως του νέου Κοιμητηρίου, μετά από παρέλευση (χάσιμο) 2 ετών, έρχονται να τα αποδεχθούν.   
Για την ιστορία και μόνον να αναφέρουμε ότι, είχαν προτείνει την θέση νοτίως και σε επαφή με την περιφερειακή οδό Ιτέας-Κίρρας, σε απόσταση περί τα 300 μέτρα ανατολικά από την διασταύρωση των Αγίων Αναργύρων.

   Τελικώς, απεφασίσθει το Τοπικό Συμβούλιο να επαναληφθεί εντός της προσεχούς εβδομάδος, με παρόντα τον Προϊστάμενο της Υπηρεσίας Δομήσεως του Δήμου Δελφών και τις γραπτές θέσεις του.

   Το εάν σε μια νέα πόλη, της οποίας η μικρή ιστορία έχει ταυτισθεί με την θέση της και ενώ το μοναδικό πλεονέκτημά της είναι το παραλιακό της μέτωπο, είναι άδικο το να μην λαμβάνεται ως αρχή και βάση της αναπτύξεώς της σε μια Μελέτη, το λιμάνι της και η γειτνίασή της με αρχαιολογικό Γίγαντα.
Εν αναμονή των εξελίξεων του ...ταλαιπωρημένου Γ.Π.Σ. Ιτέας.

6 σχόλια:

  1. αυτο το σχεδιο που μπορουμε να το βρουμε να το μελετησουμε?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το αρχικό σχέδιο (Β1 Φάση) το οποίο παρουσίασαν οι Μελετητές, προ των ενστάσεων, στο ''Κυριακοπούλειο'' εδώ και 2 έτη, υπάρχει σε ηλεκτρονική μορφή. Το είχε δημοσιεύσει και ο Δήμος στην ''Διαύγεια'', αλλά εάν θέλετε, μας δίνετε ένα e-mail και σας το στέλνουμε εμείς. Είναι ογκώδες.
      Η περίληψη η οποία επαρουσιάσθη στην συνάντηση της Πέμπτης από την Μελετήτρια στους Συμβούλους, ήταν σε έντυπη μορφή των 45 σελίδων. Υπήρξαν ελάχιστα αντίγραφα και εδώθησαν κατά προτεραιότητα στους Συμβούλους και σε κάποιους από τους παρόντες.
      Αναζητέίστε την από γνωστό σας Σύμβουλο, ή από την Δημοτική Κοινότητα Ιτέας.

      Διαγραφή
    2. ΜΗΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΕΥΚΟΛΟ ΝΑ ΜΟΥ ΠΕΙΤΕ ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΤΟ ΚΟΚΚΙΝΟ ΧΡΩΜΑ ΣΤΑ ΤΕΤΡΑΓΩΝΑ ΤΗΣ ΗΡΩΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΜΕΤΑΜΟΡΓΩΣΕΩΣ ΠΡΟΣ ΤΑ ΕΠΑΝΩ? ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ!

      Διαγραφή
    3. Προφανώς θα εννοείτε τα σημάδια τα οποία προ δυο ετών έβαζε ο ανάδοχος για την Μελέτη της πλατείας Ηρώων. Ήταν οι καταγραφές των υψομετρικών διαφορών για την διαπίστωση της κλίσεως του εδάφους. Αν εννοείτε αυτό.

      Διαγραφή
  2. Καμια μπουλτοζα θα μπει να ανοιξει κανενα δρομο να δουμε τι θα κανουμε ή θα μεινουμε παλι ετσι για 40-50 χρονια για τις "βλεψεις" των ιδιων , απογονων τους ή αλλων καιροσκοπων ???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. ΜΕ ΤΟΣΑ ΛΕΦΤΑ ΠΟΥ ΧΡΩΣΤΑΓΕ Ο ΔΗΜΟΣ ΙΤΕΑΣ ΣΕ ΙΤΕΑ ΚΑΙ ΚΙΡΡΑ ΓΙΑ ΑΠΑΛΟΤΡΙΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΠΡΑΞΕΙΣ ΑΝΑΛΟΓΙΣΜΟΥ (ΚΑΙ ΧΡΩΣΤΑ ΠΛΕΟΝ Ο ΔΗΜΟΣ ΔΕΛΦΩΝ) ΜΗΝ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙΣ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΤΙΠΟΤΑ ΜΕ ΤΕΤΟΙΑ ΚΡΙΣΗ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή