Πέμπτη 12 Μαρτίου 2015

ΕΦ.Α. ΦΩΚΙΔΟΣ : ΔΙΑΛΕΞΗ ΠΕΡΙ ΔΕΛΦΙΚΏΝ ΥΜΝΩΝ ΚΑΙ ΑΡΧΑΙΟ-ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ


Ψυχαγωγώντας
τον Απόλλωνα...

    Ο ελληνολάτρης και σχεδόν μόνιμος κάτοικος Δελφών Γάλλος Καθηγητής κύριος Sylvain Perrot, για μια ακόμη φορά θα ''αναστήσει'' μουσικά, Δελφικούς Ύμνους, όπως έχουν εντοπισθεί και ερμηνευθεί μετά από το 1893.
Το Σάββατο 14 Μαρτίου 2015 στην ισόγειο αίθουσα του Αρχαιολογικού Μουσείου Δελφών, θα ομιλήσει (ελληνικά) με θέμα ''Η πρόσληψη των Δελφικών Ύμνων και η εικόνα των Δελφών στη Μουσική''.  Ενώ ο ίδιος θα ερμηνεύσει μουσικά κάποιους ύμνους, με φλάουτο.



Σημείωμα της κας Αθανασίας Ψάλτη
**************************************
Το 1893, στους Δελφούς κατά τη διάρκεια της ανασκαφής από τη Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή ήλθαν στο φως τμήματα δύο ύμνων στον Απόλλωνα με μουσική σημειογραφία. Ο Γάλλος φιλόλογος Henri Weil έκανε την έκδοση και ο Théodore Reinach την μουσική μεταγραφή. Ο διευθυντής της Σχολής  Θεόφιλος Ομόλ  αποφάσισε να δώσει μία παράσταση τού πρώτου ύμνου, η παρτιτούρα του οποίου είχε εναρμονιστεί από τον Louis Nicole, καθηγητή στον ωδείο της Γενεύης. Αυτή η συναυλία πραγματοποιήθηκε στην βιβλιοθηκή της Γαλλικής Αρχαιολογικής Σχολής στις  17 Μαρτίου 1894. Μετά, ο ύμνος τραγουδήθηκε στο Παρίσι, στη σύνθεση του Γάλλου συνθέτη Γαμπριέλ Φωρέ. Ο ύμνος έκανε το γύρο του κόσμου, από την Πετρούπολη στο Γιοχάνεσμπουργκ, και από την Νέα Υόρκη στην Σμύρνη, όπως αποδεικνύεται από τις εφημερίδες της εποχής. Η ίδια  μουσική ωστόσο ενέπνευσε και σύγχρονους συνθέτες, όπως τον André Jolivet στην Suite delphique και τον Miklós Rózsa στην μουσική της πολύ γνωστής ταινίας Quo Vadis.  Η διάλεξη θα παρουσιάσει αυτά τα μουσικά μέρη και αλλά που δίνουν μια ενδιαφερουσα και άγνωστη έως σήμερα εικόνα των Δελφών.

Με εκτίμηση
Η Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Φωκίδος
Αθανασία Ψάλτη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου