Σάββατο 16 Ιανουαρίου 2016

ΚΩΣΤΑΣ ΣΤΕΡΓΙΟΠΟΥΛΟΣ : ΜΙΑ ΞΕΧΩΡΙΣΤΗ ''ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ''


ΕΝΟΣ ΛΕΠΤΟΥ ΤΙΜΗ
''ΚΩΣΤΑΣ ΣΤΕΡΓΙΟΠΟΥΛΟΣ''

Στις 11 Ιανουαρίου 2016, ένας από τους σπουδαιότερους μελετητές της Ελληνικής Λογοτεχνίας ποιητής, πεζογράφος, ομότιμος Καθηγητής της Νεοελληνικής Φιλολογίας, έφυγε για τα ''Τοπία του ήλιου''. Πέρασε απ΄ ''Τα τοπία του φεγγαριού'' και πάνω του πια ακινητούν ''Η σκιά και το φως'' σε μια ολική ''Έκλειψη'' και σε μια ''Αλλαγή φωτισμού'' που ορίζει την ξενιτιά του κόσμου τούτου.


Το ''Χάραμα του Μύθου'' που ζωγράφησε με τις λέξεις του, έδυσε για τα επίγεια μέτρα, όμως το έργο του άφησε ανεξίτηλη τη σφραγίδα του.
Κρατάω στα χέρια μου τη μικρογράμματη γραφή του στα συμπυκνωμένα σημειώματα κριτικής, που μου έστελνε πάνω σε κάρτες ευχών!
Λόγια αληθινά! Καθαρά! Δακτυλικά αποτυπώματα που ευτύχησαν το μεγαλείο και τη σοφία του ελάχιστου,σ' ένα πλήρη κύκλο μεστών χρόνων. Δίνοντας απλόχερα το αντίδωρο της καρδιάς του σαν Ποιητής και Άνθρωπος!! Τον ευχαριστώ.
Καλό του ταξίδι!!
'''Τιμήθηκε με το Β' Κρατικό Βραβείο Ποίησης το 1961, το Α' Κρατικό Βραβείο Κριτικής Μελέτης Δοκιμίου το 1974, το Βραβείο Κριτικής Μελέτης της «Ομάδας των 12» το 1963, το Α' Κρατικό Βραβείο Ποίησης το 1993, το Βραβείο του Ιδρύματος Πέτρου Χάρη της Ακαδημίας Αθηνών το 2002 και το Μεγάλο Βραβείο Λογοτεχνίας το 2004''
Σημ. Οι φράσεις σε εισαγωγικά είναι τίτλοι των έργων του.


© Σκουρολιάκου Μαρία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου