Παρασκευή 8 Ιανουαρίου 2016

ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΩΔΕΙΟΥ ΙΤΕΑΣ, ΜΕ ΤΟΝ BEETHOVEN

Επιμύθιον

  Κάθισε εμπρός από το πιάνο, κυττάζοντας τα πλήκτρα, με τα χέρια του αφημένα επάνω στα γόνατά του. Πέρασαν δευτερόλεπτα χωρίς να ακούγεται ''κίχ'' μέσα στην αφώτιστη αίθουσα και τότε με αργές κινήσεις, έβαλε το δεξί του χέρι μέσα στο στήθος του και βγάζοντας την καρδιά του έξω, την άφησε με προσοχή επάνω στην μαύρη λακαρισμένη επιφάνεια του πιάνου. 
Εκεί θα αισθανόταν καλύτερα τους ήχους απ' τις χορδές του οργάνου και σήμερα ήθελε να παίξει για την καρδιά του.  Ωσάν να ένοιωθε (και το έδειχνε),  ότι η ψυχή του είχε μεταφερθεί στις άκρες των δακτύλων του και λαχταρούσε πως και πως να μεταφέρει τα αισθήματά του, επάνω στα πλήκτρα.

Οι πρώτες νότες από την Sonata No 17 του μουσικού γίγαντα Beethoven, άρχισαν να πλανώνται  στον αέρα και για τα επόμενα 13-14 λεπτά της ώρας, ο ψηλόλιγνος νεαρός πιανίστας, δάμαζε με έναν μοναδικό τρόπο την σύνθεση του Γερμανού, μετατρέποντας τους ήχους σε αισθήματα και την αγάπη του ίδιου για την μουσική, σε λεπτεπίλεπτη τέχνη, σε ανάγκη για ποιοτική ζωή και σε τρόπο επικοινωνίας πολιτισμένων κοινωνιών και ανθρώπων.
 
Ήταν ο Αλέξανδρος και ήταν ο τελευταίος και ο μεγαλύτερος σε ηλικία, από τους 12 μαθητές του μουσικοδιδασκάλου Σπυρίδωνος Τσελέντη, οι οποίοι έλαβαν μέρος σε αυτήν την μουσική εκδήλωση-αφιέρωμα στον L. van Beethoven.

Τρίτη βράδυ 5 Ιανουαρίου 2016 και το ''Κυριακοπούλειο'' είχε την τιμή να φιλοξενήσει μια μικρή ομάδα νέων ανθρώπων, των οποίων η εκμάθηση της μουσικής από τους διδασκάλους των στο Δημοτικό Ωδείο Ιτέας, έχει αναχθεί σε τρόπο ζωής και δημιουργίας πολιτιστικών προτύπων.  Δώδεκα νέοι άνθρωποι, από τον μικρότερον Κωνσταντίνο έως και τον μεγαλύτερον Αλέξανδρο, εξετέλεσαν συνθέσεις του Beethoven στο πιάνο, από μνήμης!  Από μνήμης, χωρίς παρτιτούρες εμπρός των!...  
Δώδεκα νέα παιδιά, ''εδίδαξαν'' σε όλους τους παρόντες εκείνη την βραδιά στο ''Κυριακοπούλειο'', το τι σημαίνει  αφοσίωση στην μουσική τέχνη, την οποία υπηρέτησαν και υπηρετούν αγόγγυστα, τόσον αυτοί, όσον και οι γονείς των.

   Ήταν μια μοναδική βραδιά για όσους είχαν την τύχη να παραβρεθούν σε αυτήν την εκδήλωση (και ήσαν πολλοί).  Κατά την γνώμη μας δε, η ακουστική εμπειρία, ήταν συγκλονιστική!  Και όλοι πέραν της ευχαριστήσεως, κατέστησαν μάρτυρες για το επίπεδο και την ποιότητα των μουσικών σπουδών των μαθητών του Ωδείου Ιτέας.  Και αυτό όπως είναι αντιληπτόν, δεν κατακτάται εν μια νυκτί!

Τα Συγχαρητήριά μας σε όλα τα παιδιά και στον κο Τσελέντη, είναι το ολιγότερον το οποίο είμαστε σε θέση να προσφέρουμε για αυτήν τους την παρουσίαση.  Και θεωρούμε τιμή μας να επαναλάβουμε για άλλη μια φορά και κατά σειράν εμφανίσεως, τα ονόματα των 12 παιδιών-μουσικών, τα οποία έλαβαν μέρος στην εκδήλωση :

-  Λαλάς Κωνσταντίνος
-  Ζιακόπουλος Παύλος
-  Μπενετάτου Ειρήνη
-  Παναγιωτίνου Φαίδρα
-  Λαλάς Γεώργιος
-  Παπακωνσταντίνου Γεώργιος
-  Ζιακόπουλος Μιλτιάδης
-  Ιατρίδης Οδυσσέας
-  Πουρνάρα Σταυρίνα
-  Πουρνάρα Αικατερίνη
-  Σωτηροπούλου Ελένη
-  Μπενετάτος Αλέξανδρος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου