Τετάρτη 13 Ιανουαρίου 2016

''ΚΡΙΣΣΑΙΟΣ'' : ΑΛΙΕΥΤΙΚΕΣ ΑΣΤΕΙΟΤΗΤΕΣ ΜΕ ''ΑΡΙΣΤΕΡΕΣ'' ΒΙΝΤΖΟΤΡΑΤΕΣ ΣΤΟΝ ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΟ...


ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΚΑΙ ΑΥΤΟΝΟΜΩΝ ΔΥΤΩΝ Ν. ΦΩΚΙΔΑΣ
" ΚΡΙΣΣΑΙΟΣ "
Προς
Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
Κον Αποστόλου Ευάγγελο
Κοινοποίηση :
  1. Βουλευτή Ν.Φωκίδας Κον Κωστοπαναγιώτου Ηλία
  2. Λιμεναρχείο Ιτέας
    3. Ομοσπονδία Οικολογικών Οργανώσεων Κορινθιακού Κόλπου «Η ΑΛΚΥΩΝ»
Θέμα : Καταγγελία-Αίτηση σχετικά με την υπ αριθμ.Πρωτ. 7317/142567/18.12.2015 Απόφαση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
-------------------------------------------------------------------------------------------------------
Με αφορμή την περυσινή όμοια απόφαση του Υπουργείου σας ( για δήθεν επιστημονική αλιεία την οποία τελικά ακυρώσατε) , σας έχουμε ήδη ενημερώσει ότι, εμείς που ζούμε κυριολεκτικά μέσα στον Κορινθιακό Κόλπο περισσότερο από οιανδήποτε άλλο , έχουμε διαπιστώσει ότι κατά την διάρκεια των πολλών τελευταίων ετών τα ιχθυοαποθέματα μειώνονται με όλο και ταχύτερους ρυθμούς. Σας έχουμε επίσης επισημάνει, ότι ισχυρισμοί περί της σταθερής απόδοσης της αλιείας από συγκεκριμένα «κέντρα», δίνει εντελώς ψευδή και παραπλανητική εντύπωση μιας και σε κάθε σχετική εκτίμηση θα πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι τα μεγάλα «βαριά» αλιευτικά σκάφη, απ’ όπου προέρχονται αυτοί οι ισχυρισμοί, χρησιμοποιούν συνεχώς όλο και πιο σύγχρονα εργαλεία και εξοπλισμό που μπορούν πλέον να εντοπίζουν και να εξαφανίζουν ολοκληρωτικά και τελευταία υπαρκτά αποθέματα σε όποιο μήκος πλάτος ή βάθος των θαλασσών έχουν καταφύγει.
Έχουμε ήδη επισημάνει ότι μέσα στο αντίστοιχο χρονικό διάστημα, προέκυψε αναμενόμενα η απώλεια εκατοντάδων θέσεων εργασίας παράκτιων ψαράδων (πράγμα που μπορείτε εύκολα να διαπιστώσετε και σεις από τα αρχεία των Υπηρεσιών σας καθώς και των αρμοδίων φορέων). Ο Κορινθιακός Κόλπος είναι κλειστή θάλασσα και τυχούσα κατάρρευση του οικοσυστήματος θα σημάνει ολική καταστροφή που θα απαιτήσει εκατοντάδες χρόνια για να ανακάμψει . Σε μία τέτοια περίπτωση, οι θέσεις εργασίας των ψαράδων θα είναι ασήμαντες σε σχέση με την συνολική ζημιά που θα προκληθεί στην Εθνική Οικονομία. Το πόσο κοντά είμαστε στο κρίσιμο αυτό σημείο δεν γνωρίζει κανείς ακριβώς , αλλά σίγουρα δεν βρισκόμαστε και πολύ μακριά.
Η καταστροφική διαχείριση των ιχθυαποθεμάτων και γενικότερα του εναλίου πλούτου του Κορινθιακού Κόλπου και των Ελληνικών θαλασσών δεν έγινε απλά στην τύχη αλλά προέκυψε ως αποτέλεσμα διαπλοκής συμφερόντων. Εργαλείο διαπλοκής ,και σε αυτό τον τομέα, αποτέλεσε η κατά παραγγελία «απραξία» των αρμοδίων Αρχών καθώς και η κατά παραγγελία έκδοση «ασαφών» αποφάσεων-ρυθμίσεων της Πολιτείας. Συμφωνούμε όλοι ότι η διαπλοκή πρέπει να εξαλειφθεί . Συμφωνούμε επίσης ότι οι Ελληνικές θάλασσες χρήζουν ορθολογικότερης διαχείρισης , πράγμα που απαιτεί την εκπόνηση επιστημονικών μελετών που επί δεκαετίες η Πολιτεία απέφευγε να εκτελέσει για ευνόητους λόγους. Η αλιεία πρέπει να ασκηθεί με τρόπο που να εξασφαλίζει τον μέγιστο δυνατό αριθμό θέσεων εργασίας και παραγόμενου πλούτου , εξασφαλίζοντας παράλληλα την αειφορία της. Θα συμφωνήσετε πιστεύουμε όμως, πως δεν θα πρέπει να επιτρέψουμε με αφορμή αυτή την σοβαρή ανάγκη για επιστημονικές μελέτες, να συνεχιστεί η νοοτροπία των «ασαφών» αποφάσεων που οδήγησαν την Ελλάδα στην σημερινή κατάντια. Ιδίως όταν αυτές εκθέτουν τον Κορινθιακό Κόλπο σε κινδύνους ολικής καταστροφής που δεν υπήρχαν στο παρελθόν.
Επειδή η έκδηλη ανησυχία μας για το μέλλον του Κορινθιακού Κόλπου ίσως διαφαίνεται και στο κείμενο αυτό , παρακαλούμε να συγχωρήσετε τυχόν φραστικές υπερβολές στον τρόπο που απευθυνόμαστε στο Υπουργείο σας , αιτούμενοι των επισήμων διευκρινιστικών θέσεών σας σε κάποια θέματα , ώστε να γίνει κατανοητό σε όλους εάν η εν θέματι απόφαση του Υπουργείου σας είναι πλήρης ή αν θα πρέπει να ακυρωθεί ή να τροποποιηθεί ειδικά στο σημείο του ότι η ερευνητική αλιεία πρέπει να ασκείται αποκλειστικά και μόνον με παρουσία επιστημόνων πάνω στα αλιευτικά σκάφη .
Η καθημερινή καταστροφή των αλιευμάτων με βιτζότρατες στην περιοχή μας , ανεξέλεγκτα, άσχετα με το αν υπάρχουν ή όχι λιβάδια ποσειδωνίας, και σε αβαθή (στην διάθεσή σας βίντεο ,φωτογραφίες αλλά και συνεχείς καταγγελίες μας στο αρμόδιο Λιμεναρχείο) , δικαιολογεί νομίζουμε να τύχουμε των απαντήσεών σας το συντομότερων :
1.Όπως αναφέρεται στην παράγραφο 3 της εν θέματι απόφασής σας , η αλιεία με τα συγκεκριμένα εργαλεία για τους σκοπούς της απόφασης αυτής θα διεξάγεται σύμφωνα με τις διατάξεις της Εθνικής Νομοθεσίας. Μέρος αυτής είναι από το 2010 και η απόφαση 1967/2006 του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης που απαγορεύει την αλιεία με βιτζότρατα σε πεδία με βάθος λιγότερο των 50μ ή σε απόσταση μικρότερη των 3 ν.μ , από την ακτή , ανεξαρτήτως βάθους.
Συγκεκριμένο σκάφος στην περιοχή του κόλπου της Ιτέας που συμμετέχει στο πρόγραμμα της έρευνας , κάνει «καλάδες» κοντά στην ακτή σε αβαθή σημεία όπου κυριολεκτικά το σκάφος δένεται στα βράχια της παραλίας προκειμένου να τραβήξει το αλιευτικό του εργαλείο. Το ίδιο γνωρίζουμε ότι συμβαίνει και στις άλλες περιοχές. Περιττό να αναφερθεί το μέγεθος της καταστροφής που συντελείται.
Στις συνεχείς μας καταγγελίες στο αρμόδιο Λιμεναρχείο Ιτέας παίρνουμε την στερεότυπη απάντηση ότι αυτό επιτρέπεται από την σχετική απόφαση του Υπουργείου.
1.1.Που και πως δικαιολογείται από την απόφαση του Υπουργείου σας η αλιεία σε βάθη μικρότερα των 50 μ και κοντά στην ακτή ;
Συμπληρωματικά της 1.1 σε περίπτωση που ενδεχομένως έχουμε καταλάβει κάτι λανθασμένα σχετικά με την ισχύουσα Νομοθεσία : Στην απόφασή σας αναφέρεται ότι από τα στοιχεία της έρευνας αυτής , θα συνταχθούν στην συνέχεια χάρτες των αλιευτικών πεδίων που θα ασκείται η αλιεία με βιτζότρατα.
Εύλογα γεννάται το ερώτημα :
1.2.Υπάρχει περίπτωση να νομοθετήσετε στην συνέχεια χάρτες αλιευτικών πεδίων σε μικρά βάθη ενάντια στην απόφαση 1967/2006 του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης;


2.Επίσης , όπως αναφέρεται στην απόφασή σας , η αλιεία με το συγκεκριμένο εργαλείο για τους σκοπούς της απόφασης θα διενεργείται εντός περιοχών με πυκνότητα ποσειδωνίας μικρότερη του 35% , όπως αυτές αποτυπώνονται στον ιστότοπο του ΥΠΑΑΠ.
2.1.Παρακαλούμε να λάβουμε γνώση της ακριβούς ψηφιακής διεύθυνσης του χάρτη και με ποια ακριβώς μελέτη έγινε η συγκεκριμένη χαρτογράφηση για την περιοχή από τον Κρισσαίο Κόλπο (Ιτέας-Δελφών) μέχρι και την Θίσβη.
2.2.Αν διαπιστωθεί ότι δεν υπάρχουν έγκυροι τέτοιοι χάρτες για την συγκεκριμένη περιοχή , θα πρέπει ή όχι να εξαιρεθεί η περιοχή αυτή (και κάθε άλλη για την οποία δεν υπάρχουν δεδομένα) από τις διατάξεις της απόφασής σας προκειμένου να διασφαλισθεί η προστασία της ποσειδωνίας (παράγραφος 4) ;


3.Όπως αναφέρεται στην παράγραφο 6 της εν θέματι απόφασης , οι πλοιοκτήτες των αλιευτικών σκαφών που θα συμμετέχουν στην έρευνα , υποχρεούνται να καταγράφουν καθημερινά για κάθε «καλάδα» τους όλες τις πληροφορίες που απαιτούνται για την συμπλήρωση του προβλεπόμενου δελτίου. Χωρίς καμία επίβλεψή και έλεγχο. Ο κοινός νους κατανοεί πως η συγκέντρωση και αποτύπωση των πληροφοριών αυτών είναι για τον αλιέα οικονομικά ασύμφορη, καθότι απαιτείται να αφιερωθεί i) χρόνος εκ του ημερήσια διαθέσιμου για την άσκηση της αλιείας με το σκάφος, ii)για κάθε «καλάδα» χρόνος εργασίας του πληρώματος του σκάφους ίσος ή τουλάχιστον του ίδιου επιπέδου με αυτό που χρειάζεται για να γίνει μία «καλάδα».
Επίσης στην παράγραφο 7 αναφέρεται ότι το αλίευμα πρέπει να περιορίζεται στην απαραίτητη ποσότητα και να χρησιμοποιείται για τις ανάγκες της αλιευτικής έρευνας.
3.1.Από ποια επιστημονική πηγή (πίνακα, κείμενο κ.α) προκύπτει η ελάχιστη απαραίτητη ποσότητα αλιεύματος για τις ανάγκες της έρευνας , στην οποία, σύμφωνα με την παρ.7 θα πρέπει να αυτοπεριορίζεται ο αλιέας καθημερινά εις βάρος του οικονομικού του συμφέροντος; Πως έχει λάβει γνώση ο αλιέας για την ποσότητα αυτή;
Όπως επίσης προκύπτει από την απόφασή σας , η παρουσία επιστημονικού προσωπικού στο σκάφος είναι υποχρεωτική για μία ημέρα το μήνα και τις υπόλοιπες ημέρες ο πλοιοκτήτης-αλιεύς θα είναι μόνος του χωρίς καμιά εποπτεία και έλεγχο (κυρίως για σκάφη μικρότερα των 12μ μήκους που δεν υποχρεούνται να έχουν VMS).
3.2.Παρακαλούμε να ελέγξετε αν ευσταθεί η απλοϊκή μας σκέψη :
Τις υπόλοιπες , χωρίς έλεγχο , 29 ημέρες του μήνα, εκτιμάται από την απόφαση του θέματος, ότι ο αλιέας που επιδιώκει μεγιστοποίηση των κερδών του θα κάνει οικιοθελώς πραγματική καταγραφή των πληροφοριακών στοιχείων όσον αφορά στην ποσότητα και ποιότητα των αλιευμάτων για τις ανάγκες της έρευνας αφιερώνοντας σε αυτό κάθε μέρα τον μισό του χρόνο (και κόστος εργασίας) και θα αποκαλύψει τα αλιευτικά πεδία που επί σειρά ετών κρατάει μυστικά , για να περιληφθούν στους Εθνικούς χάρτες γνωστοποιούμενους στο ευρύ κοινό-ανταγωνιστές του;
Η δική μας άποψη είναι ότι κάθε αλιέας στην προσπάθειά του για μεγιστοποίηση του οικονομικού οφέλους θα παρακάμψει κάθε έννοια επιστημονικής έρευνας και θα πραγματοποιήσει ημερησίως τις περισσότερες δυνατές «καλάδες» αντί να χάνει χρόνο διαχωρίζοντάς και καταγράφοντας τα αλιεύματα , και στο τέλος της ημέρας θα συμπληρώσει δελτία με τυχαία-ψευδή στοιχεία (κατά την κρίση του σε σχέση με την εξυπηρέτηση των προσωπικών του συμφερόντων) καθώς και λανθασμένες συντεταγμένες αλίευσης με τρόπο που να προβλέπεται μελλοντικά στους Εθνικούς χάρτες «καλάδα» στην ευρύτερη περιοχή ενδιαφέροντος (ώστε να δικαιολογεί παρουσία και δραστηριότητα σκάφους βιτζότρατας) αλλά την ακριβή θέση να την γνωρίζει μόνο αυτός.
4.Σύμφωνα με τα αναφερόμενα στην απόφαση , με την ολοκλήρωση του πρώτου μήνα άσκησης της ερευνητικής αλιείας , θα πρέπει υποχρεωτικά να γίνει επί τόπου επίσκεψη επιστημονικού προσωπικού σε κάθε περιοχή να συμμετάσχει σε δειγματοληπτικές «καλάδες» και να συγκεντρώσει τα δελτία του προγράμματος που θα έχει συμπληρώσει ο αλιέας.
4.Προκειμένου να συμβάλλουμε , όσο μπορούμε , στην ορθότητα των αποτελεσμάτων της έρευνας παρακαλούμε να μας αποστείλετε το συντομότερο δυνατόν τα στοιχεία του επιστημονικού προσωπικού που θα ασχοληθεί με τα αλιευτικά σκάφη της Ιτέας (ή να διαβιβάσετε το αίτημά μας στον αρμόδιο φορέα) προκειμένου να επικοινωνήσουμε μαζί τους.
5.Τέλος , απευθυνόμενοι προσωπικά στον Υπουργό Κον Ευάγγελο Αποστόλου , θέλουμε να δηλώσουμε ότι κατανοούμε απόλυτα ότι η συγκυρία δεν είναι η ιδανικότερη για την άσκηση Δημόσιας Διοίκησης στην χώρα μας . Έχει αποδειχθεί ότι η δεινή κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η κοινωνική και οικονομική ζωή στην χώρα μας , εκτός των άλλων παραγόντων ,οφείλεται και στην διαπλοκή που συν των άλλων μέσα από τα «διαβρωμένα» τμήματα της Διοίκησης παρήγαγε κατά παραγγελία «ασαφείς» διοικητικές αποφάσεις που κάποιοι Υπουργοί καλούνταν κατά καιρούς να υπογράψουν χωρίς να προβλέπεται να είναι οι ειδικοί και αρμόδιοι για την σύνταξή τους. Η μεγάλη «διάβρωση» που προκάλεσε η διαπλοκή στο προσωπικό της Δημόσιας Διοίκησης παραμένει και κατανοούμε ότι χρειάζεται χρόνος για την εκκαθάρισή της. Όμως πρέπει να γίνει κατανοητό ότι, εκ του λόγου ύπαρξής της, η «διάβρωση» αυτή θα προκαλεί την πτώση των Κυβερνήσεων που θα καθυστερούν την εκκαθάρισή της.
5.Κύριε Υπουργέ , αφού μελετήσετε τις ανιδιοτελείς μας θέσεις , φροντίσετε να πάρουμε κάποιες απαντήσεις στα ερωτήματά μας ώστε να διαλύσουμε κάθε αμφιβολία μας για την ύπαρξη συνήθους «ασάφειας» στην απόφαση του θέματος. Αν όμως διαβλέπετε και σεις αυτό που και εμείς με την απλοϊκότητά μας κατανοούμε , τότε παρακαλούμε να ενεργήστε άμεσα , ακυρώνοντας ή τροποποιώντας κατάλληλα τις διατάξεις της απόφασής σας. Θα θέλαμε επίσης να μας ενημερώσετε επακριβώς ποιο εξειδικευμένο στέλεχος της Δημόσιας Διοίκησης έχει την επιστημονική ευθύνη για την σύνταξη αυτής της απόφασης. Στην οποιαδήποτε ορθή προσπάθειά σας θα μας βρείτε αρωγούς.
«Οι καιροί ου μενετοί» .
Στην διάθεσή σας για οποιαδήποτε πρόσθετη πληροφόρηση .
Εκφράζοντες τις ευχαριστίες μας και επ΄ ευκαιρία αυτής της επικοινωνίας μαζί σας , ευχόμαστε υγεία φώτιση και δημιουργία για το νέο έτος .
ΕΚ ΤΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ


1 σχόλιο:

  1. Οι βιτζοτρατες κάνουν τις δουλειές τους με όλους δεξιούς κι αριστερούς κάτω από το τραπέζι στο Υπουργείο γεωργίας και πετυχαίνει η συνταγή αλλά εδώ είμαστε θα τους βάλουμε στη θέση τους

    ΑπάντησηΔιαγραφή