Τετάρτη 6 Ιανουαρίου 2016

ΘΕΟΦΑΝΕΙΑ ΣΤΗΝ ΙΤΕΑ

                    (φωτο : Παντελής Σμαράγδης)
Κατά το έθιμο

''Δεν χρειαζόταν πολλά για να ομορφοστολιστεί το λιμάνι της Ιτέας.  Λίγη λιακάδα μόνον.  Κι αυτήν την είχε.  Είχε και μια νωπάδα ο ζωηρός νοτιάς, αν και το πάλευε για να το γυρίσει σε σοροκάδα, αλλά χωρίς αποτέλεσμα.

   Θεοφάνεια σήμερα κι ο μισός μώλος, μαζί με τον ανατολικό παραλιακό πεζόδρομο, είχαν γεμίσει από κόσμο, που υπομονετικά περίμενε να δεί τον Δεσπότη να ρίχνει τον σταυρό στην θάλασσα και τους θαρραλέους κολυμβητές, να πέφτουν στο κρύο νερό για να τον πιάσουν.
Και ετούτο έγινε, με καμιά δεκαριά νοματαίους να πηδάνε στην θάλασσα, όλοι μαζί από ένα ψαροκάϊκο, πούχε στηθεί απέναντι από την εξέδρα που στεκόταν ο Δεσπότης.
   Θεοφάνεια σήμερα κι όλοι τίμησαν το έθιμο.  Από ιερατείο και επισήμους, μέχρι τον απλό κόσμο και τους βουτηχτές.  Με την Ιτέα να λούζεται στο φως και τους επισκέπτες της να ευχαριστιούνται την ημέρα και την άπλα ετούτης της πόλης.  Με την γιορτή να ομορφαίνει ακόμα περισσότερο από τους ήχους της Φιλαρμονικής και την λαμπρή και σύντομη τελετή στον μώλο, να κλείνει με τις ευλογίες του Δεσπότη προς τους τιμητές του σταυρού.
Χρόνια Πολλά!...''

2 σχόλια:

  1. το ψαροκάικο ήταν φυσικά ξηροπηγαδιώτικο.Βαλσαμαίοι παιδιά , οι ιτιώτες ψαράδες πού΄νε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. μονο να φωναζουν ξερουν ..οι ιτιωτες..κ να καρφωνει ο ενας των αλλων..

    ΑπάντησηΔιαγραφή