Σάββατο 8 Μαρτίου 2014

Η ΠΗΓΗ ...''ΜΑΪΑΜΙ'' !

                                               (φωτο 1)
Ένα δικό μας ''Ποτάμι''...

    Εδώ και αρκετόν καιρό, είχαμε παρατηρήσει ότι, στο πλακόστρωτο, στην μικρή πλατεία η οποία σχηματίζεται ανάμεσα από το ''Μαϊάμι'' και τον μικρό μώλο εμπρός του, υπήρχε μονίμως υγρασία και λίγη λάσπη.  Ωσάν να υπήρχε κατάλοιπο νερού μετά από έντονο κυματισμό, ή μετά από βροχή.  Λογικά και τα δύο.
 Όμως, η υγρασία σε εκείνο το σημείο εξακολουθούσε να υπάρχει, ακόμη και με νηνεμία ή και ηλιοφάνεια.  Έτσι λοιπόν, σήμερα το πρωί και χάριν περιεργείας, ''ρίξαμε'' μια ματιά και στην μετώπη του κρηπιδώματος, προς την μεριά της θάλασσας.
   Το θέαμα το οποίον αντικρύσαμε, ήταν ρομαντικό :  ένα μικρό ποταμάκι, ένα ρυάκι, είχε  εμφανιστεί ανάμεσα από τις πέτρες της μετώπης του μώλου, και το καθαρό νερό του, κελαρύζοντας, έτρεχε να συναντήσει την θάλασσα, λίγα εκατοστά του μέτρου πιο κάτω!... (δεν είναι ευδιάκριτο στην φωτογραφία 1 λόγω της καθαρότητος του νερού)
   Η λογική εξήγηση, μετά την πρώτη εντύπωση, ήταν απλή και είχε μόνον 2 (δυο) πιθανότητες :
1.  Ή όντως εμφανίστηκε κάποια πηγή, ή κάποιο υπόγειο ποταμάκι του οποίου η έξοδος, γινόταν σε εκείνο το σημείο του κρηπιδώματος, ή
2.  Υπήρχε διαρροή από σωλήνα υδρεύσεως του δικτύου της πόλεως.

   Η δεύτερη πιθανότητα ήταν πιο κοντά στην αλήθεια, αν και σε εκείνο το σημείο επί της οδού Κίρρας, υπήρχε παλαιότερα ένα γεφυράκι στον δρόμο, λόγω της ύπαρξης ενός ρυακιού.  Οι παλαιότεροι θα ενθυμούνται την πλούσια συστάδα από τις καλαμιές, εκεί όπου σήμερα είναι η πλατεία και το άγαλμα της ''Αντάρτισσας'', καθώς και τις καλοκαιρινές ...συναυλίες, από τον εκεί παραμένοντα πληθυσμό των βατράχων.
   Και οι δυο παραπάνω περιπτώσεις, δικαιολογούσαν την ύπαρξη υγρασίας επί της πλακόστρωτης πλατείας, καθώς επίσης και το μικρό μακρόστενο βούλιαγμα-καθίζηση της επιφάνειάς της, με διεύθυνση βορρά-νότου (φωτογραφία 2).
                                         (φωτο 2)

   Εάν όμως ευσταθεί η περίπτωση της διαρροής, τότε ο Δήμος, χάνει νερό αχρεωστήτως, με κίνδυνο ακόμη και την είσοδο λάσπης στο κυρίως δίκτυο.  Για να πρόκειται για διαρροή από παροχή είναι μάλλον δύσκολο, μιας και η ρέουσα ποσότητα του νερού στο ''ποταμάκι'' είναι αρκετή.

    Τούτο το σημείωμα γράφεται, με αφορμή την απαίτηση της Δημοτικής Κοινότητα Ιτέας από το Λιμενικό Ταμείο Ν. Φωκίδος (με έδρα την Ιτέα) του ποσού των 120.000 ευρώ ! (εκατόν είκοσι χιλιάδων ευρώ...) για κατανάλωση νερού τα τελευταία χρόνια!... Το ποσό είναι εξωφρενικό και αυτήν την εποχή γίνεται διαπραγμάτευση με τον Πρόεδρο της Λιμενικής Επιτροπής και την Δημοτική Κοινότητα για να διευθετηθεί με κάποιον τρόπο το θέμα.  Γνωρίζουμε δε ότι, στις εγκαταστάσεις του Λιμενικού Ταμείου και σε ολόκληρη την Μαρίνα, έχουν τοποθετηθεί τον τελευταίο χρόνο  ''λουκέτα'' σε κρουνούς και βρύσες, προκειμένου αφ' ενός να περιοριστεί στο ελάχιστο η κατανάλωση νερού και αφ' ετέρου, να εντοπισθεί η τυγχούσα ''διαρροή'', η οποία επιβαρύνει τον λογαριασμό υδρεύσεως του Ταμείου.
Συμπτωματικά, η διαχείριση του κέντρου ''Μαϊάμι'', ανήκει στο Λιμενικό Ταμείο...
(φωτογραφίες : Γιάννης Λαμπρόπουλος)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου