Κυριακή 23 Μαρτίου 2014

Λαογραφικό Μουσείο Αράχωβας : Ο Αργαλειός


Ένας πολύτιμος Αργαλειός.

    Πολύτιμος όσο και η ιστορία μας, η ύπαρξή μας και αναπόσπαστο κομμάτι της ελληνικής Λαογραφίας.  Το ''εργαλείο'' για την μετατροπή της μάλλινης ίνας σε θαλπωρή, ασφάλεια, πολιτισμό και επιβίωση.
   Αργαλειός.  Σύμβολο της ύπαρξης οργανωμένου νοικοκυριού από καταβολής Ελλάδος, μέχρι και σήμερα.  Με γυναίκα-αφέντρα στο σπίτι της και άνδρα-''κουβαλητή'' της αυτάρκειας για την οικογένειά του.  Ένας μοναδικός συνδετήριος κρίκος, ανάμεσα στην κτηνοτροφία και την οικιακή οικονομία.
   Ο Αργαλειός όπως είναι σε όλους γνωστό, ταυτίστηκε με την Αράχωβα.  Είναι  περιώνυμα τα υφαντά από τις Αραχωβίτισσες νοικοκυρές, οι οποίες κατάφεραν μέσα από αυτό το ξύλινο παμπάλαιο εργαλείο, να παράγουν πολιτιστική άποψη, πέραν από την φροντίδα της χειμερινής καθημερινότητας των σπιτιών τους.
   Και βεβαίως, δεν ήταν δυνατόν ο Αργαλειός να μην είναι από τα κυρίως προβαλλόμενα θέματα, όπως και αυτό το προηγηθέν για το πρόβατο, από το Λαογραφικό Μουσείο της Αράχωβας.  Και το θέμα ιδανικό και η ιεράρχηση σωστή και η παρουσίασή του ανάλογη με την ήδη αποδεδειγμένα προσεκτική ανάδειξη των θεμάτων από την Διοίκηση του Λαογραφικού Μουσείου.  
Κοινώς, το Λ.Μ.Α., ''κεντάει'', ή μάλλον επί τω ακριβέστερον, ''υφαίνει''!... 

******************************************

Μια κατά το δυνατόν πιστή αναπαράσταση αρχαίου όρθιου αργαλειού σε πραγματικό μέγεθος αποτελεί το νέο έκθεμα του Λαογραφικού Μουσείου Αράχωβας. Η αναπαράσταση του αργαλειού έγινε με βάση αρχαιολογικές μαρτυρίες, απεικονίσεις σε αγγεία και ανάγλυφα της αρχαιότητας, αλλά και σύγχρονα εθνογραφικά παραδείγματα. Για την κατασκευή και τον εξοπλισμό του χρησιμοποιήθηκαν φυσικά υλικά, όπως ξύλο ελάτου, μάλλινο στημόνι και υφάδι, καθώς και πήλινα υφαντικά βάρη, τα οποία κατασκευάστηκαν στο Μουσείο Νεώτερης Κεραμεικής και αποτελούν απομιμήσεις πήλινων υφαντικών βαρών που βρέθηκαν σε ανασκαφές στον προϊστορικό οικισμό της Σχιστής Οδού (περ. 2500 π.Χ.), στο Ζεμενό της Αράχωβας, ενώ σήμερα εκτίθενται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Χαιρώνειας.  Ο αργαλειός αυτός αποσκοπεί στο να παρουσιάσει την εξέλιξη της υφαντικής τέχνης από τους αρχαίους χρόνους έως σήμερα και απευθύνεται σε μικρούς και μεγάλους επισκέπτες του Μουσείου, καλώντας τους να ζήσουν την εμπειρία της υφαντικής παράδοσης και να πειραματιστούν με τον αρχαίο τρόπο ύφανσης.

Δείτε περισσότερα:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου