Πέμπτη 13 Μαρτίου 2014

ΠΕΡΙ ΤΟΠΙΚΗΣ ΣΕΙΣΜΙΚΗΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΟΣ

              (κόκκινη κουκίδα: 13-3-2014/ 2,6R)
Ένα Σεισμικό Φαινόμενο

     Κλείσαμε ένα 5θήμερο συντροφιά με τους υπόκωφους ήχους της περιοχής μας.  Πέρασαν ήδη 5 ημέρες κι ο γέροντας Εγκέλαδος, δεν λέει να πάρει την αναπνοή του από εδώ.  Ωσάν να έχει κατασκηνώσει στα μέρη μας και προσπαθεί να βολευτεί, να ησυχάσει, αλλά κάθε φορά όπου γυρνά πλευρό αναζητώντας την ισορροπία του, να αγκομαχά η γη μας κάτω απ' το βάρος του.
   Πάλι και σήμερα το πρωΐ, γύρω στις 12 η ώρα, ένας στιγμιαίος τριγμός στο έδαφος της Ιτέας, συνοδευόμενος από έναν έντονο υπόγειο θόρυβο,
μας έκανε όλους να αισθανθούμε ανίσχυροι εμπρός σε αυτό το απρόβλεπτο φαινόμενο, με το οποίο κοντεύουμε να γίνουμε ...συγκάτοικοι.  Και τούτο έχει επαναληφθεί αρκετές φορές κατά το τελευταίο 5ήμερο.  Εχθές το απόγευμα στις 6:28'μ.μ. είχαμε άλλη μία ...ακουστική επαφή μαζί του και επροχθές το βράδυ στις 10:35'μ.μ., τον θόρυβο είχε συνοδεύσει ένας ελαφρύς τριγμός του εδάφους.
   Από τα ξημερώματα της 9-3-2014, όταν και έγινε ο πρώτος σεισμός των 3,4 R με επίκεντρο την περιοχή της Ιτέας και με εστιακό βάθος μόλις 5 χλμ., έως και σήμερα το μεσημέρι, έχουν παρατηρηθεί περίπου 7 (επτά) τοπικοί μικροσεισμοί, των οποίων η συνοδός βοή, είναι το εμφανέστερο στοιχείο τους.  Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Αστεροσκοπείου Αθηνών, όλοι αυτοί οι ασθενείς μικροσεισμοί έχουν επίκεντρα γύρωθεν της πόλεως της Ιτέας, με μικρά εστιακά βάθη, ενώ τα μεγέθη τους κυμαίνονται από 1,2 έως 2,6 βαθμούς της κλίμακος Richter, όπως ήταν και ο σημερινός.
   Το φαινόμενο είχε επαναληφθεί  προ ενός έτους περίπου στην περιοχή μας, με τα ίδια ακριβώς συμπτώματα και τα ίδια μεγέθη.  Είχε διατηρηθεί για 1 εβδομάδα τότε, τα επίκεντρα δε των μικροσεισμών ήταν και πάλι, γύρωθεν της πόλεως της Ιτέας.
Ελπίζουμε κι ευχόμαστε, τόσον η ένταση όσον και η διάρκεια του φαινομένου, να ακολουθήσουν την περισυνή τους πορεία.  Δηλαδή, σχεδόν ανεπαίσθητη και πάρα πολύ σύντομη.
 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου