Τετάρτη 5 Μαρτίου 2014

ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΡΑΧΩΒΑΣ : ΕΠΑΙΝΟΣ!


Μια έκθεση
με ...μπιζάρισμα!

    Στις 28 Φεβρουαρίου, τελείωνε η έκθεση στο Λαογραφικό Μουσείο της Αράχωβας με τον τίτλο 
''Το Πρόβατο'' - Οδοιπορικό στον Ποιμενικό Βίο : Αρχιτεκτονική και Τέχνη.  
Ως γνωστόν, οι συντελεστές για την πραγματοποίηση αυτής της έκθεσης ήσαν  το Κέντρο Έρευνας της Ελληνικής Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών και η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Τουρισμού και Πολιτισμού του Δήμου Διστόμου-Αράχωβας-Αντίκυρας.  Το έργο δε, ήταν χρηματοδοτούμενο από την Ε.Ε. μέσω του προγράμματος ''Πολιτισμός''.

     Η σοβαρότητα με την οποία αντιμετωπίσθηκε το όλον θέμα, είχε ως αποτέλεσμα την επιτυχία του εγχειρήματος, καθιστώντας τον χρόνο λειτουργίας της εκθέσεως, μη αρκετόν για να καλύψει τις ανάγκες της επισκεψιμότητας, ειδικά από σχολεία και διάφορες ομάδες ανθρώπων.  Έτσι, αποφασίσθηκε το αυτονόητο : Δώθηκε παράταση της εκθέσεως έως και την 25η Μαρτίου 2014.

   Εμείς, πέραν από τα εύσημα για την άψογη οργάνωση και τον τρόπο αντιμετώπισης του θέματος από την Διεύθυνση του Λαογραφικού Μουσείου να προσθέσουμε ότι, είναι τιμή για την Κοινωνία της Αράχωβας να προβάλλει και να υπερασπίζεται, έναν από τους κύριους λόγους ύπαρξης και ευδοκίμησης της πόλεως: την Κτηνοτροφία.  Και τούτο, ας γίνει παράδειγμα σε όλους μας, γιατί η ιστορία μας και το παρελθόν μας, δεν αποκόβονται από την συνείδηση και την νοοτροπία μας, λόγω των διαφόρων εποχιακών και ευκαιριακών ρευμάτων.  Και η παραδοχή και η τιμή του παρελθόντος μας, είναι υποχρέωσή μας.  Γιατί αυτό είναι η αλήθεια μας και η ζωή μας.
  Απλά να υπενθυμίσουμε ότι οι Αρχαίοι Έλληνες, τιμώντας τα ζώα τα οποία τους έδιναν ζωή μέσω της εκτροφής των, έδιναν τα ονόματά τους σε πόλεις και τοποθεσίες.  Και αυτό συνεχίζεται έως τις ημέρες μας.  Έτσι λοιπόν έχουμε το Αίγιο, τα Αιγόσθενα, τις Αιγές, το Αιγίνιο, την Αίγινα, την Οίτη και τόσες άλλες επώνυμες τοποθεσίες.
Και τέλος, να συγχαρούμε όλους όσους βοήθησαν και βοηθούν ακόμη για την πραγματοποίηση αυτής της επιτυχημένης έκθεσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου